Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (ΣΥΡΙΖΑ): Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα-Η διευκρινιστική δήλωση του βουλευτή
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του μειονοτικού βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τα αναπτυξιακά ζητήματα της Θράκης τόνισε προκλητικά πως «η Τουρκία είναι κοσμικός κράτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα». Μάλιστα για να στηρίξει το επιχείρημα του, πρόσθεσε ότι στην γειτονική χώρα τα σχολικά μαθήματα δεν ξεκινάνε ποτέ με προσευχή.
«Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν είναι. Στην Τουρκία ποτέ δεν ανοίγουν τα σχολεία με το κοράνι» είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ένταση. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης που εκλέγεται στη Ροδόπη είπε πως «είναι τραγικός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος. Η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Υπάρχει επικρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξιθρησκεία αλλά υπάρχει ισχυρή και θρησκευτική και κοσμική παράδοση». «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη θέση του μειονοτικού βουλευτή και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Άλλο ήθελε να πει ο Ζεϊμπέκ. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».
Διευκρινίσεις από Ζεϊμπέκ – Συνέκρινα καθ’ υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα σε Τουρκία και Ελλάδα
Για διαστρέβλωση των λεγομένων του κάνει λόγο σε διευκρινιστική του δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
«Ενόψει εκτεταμένων διαστρεβλώσεων ενός τμήματος της ομιλίας μου σήμερα στη Βουλή, διευκρινίζω ότι συνέκρινα καθ’ υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας – Τουρκίας με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος» αναφέρει στη νεότερη διευκρινιστική του δήλωση ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και προσθέτει:
«Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού πολιτείας και εκκλησίας».