Αντιφάσεις, πισωγυρίσματα, πανικός, αποτυχία – Πώς αξιολογούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα νέα μέτρα – Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε να φύγουν Μητσοτάκης, Πλεύρης
Μπρος πίσω και στο τέλος ένα κουτσουρεμένο μοντέλο καραντίνας τύπου Αυστρίας και αυτό υπο την πίεση της προαναγγελθείσας απάντησης του Αλέξη Τσίπρα είναι το αποτέλεσμα του 11ου διαγγέλματος του πρωθυπουργού χωρίς αυτοκριτική αλλά με έμμεση παραδοχή αποτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας βλέπουν στην Κουμουνδούρου. Κατακλείδα του Αλέξη Τσίπρα το αίτημά του να φύγει είτε ο Θάνος Πλεύρης είτε ο ίδιος ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του γιατί δεν θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση με όρους ενίσχυσης του ΕΣΥ, των ΜΜΜ, των σχολείων και εν τέλει υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε στην καρδιά του διαγγέλματός του να επισημάνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα μέτρα που εξήγγειλε τελικά ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της δικής του πίεσης ότι θα απαντήσει στο 11ο τηλεοπτικό μήνυμα μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Δε ξέρω τι θα ανακοίνωνε αν δεν ήξερε ότι σήμερα θα κάνω δήλωση αμέσως μετά το διάγγελμά του, γιατί μόλις προχθές μας είπε ότι δε θα γίνουμε Αυστρία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την επισήμανση επιχείρησε να βάλει μια επιπλέον διάσταση στην τραγωδία που βιώνει η χώρα με το 4ο κύμα της πανδημίας, αυτή της αδράνειας πλέον που χαρακτηρίζει τον ίδιο πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ήταν δηλαδή μόνο κατόπιν της πολιτικής πίεσης που του άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για λόγους εν τέλει καθαρά επικοινωνιακούς που ο Πρωθυπουργός έφτασε στην ανακοίνωση μιας κουτσουρουμένης καραντίνας τύπου Αυστρίας.
Αντιφάσεις και παραδοχές
Στην ακτινογραφία που έκαναν στην Κουμουνδούρου αμέσως μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη διαπίστωσαν πέρα από τον πανικό που καταλόγισε στο κυβερνητικό επιτελείο ο κ. Τσίπρας, οι συνεργάτες του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν και μια σειρά από αντιφάσεις αλλά και έμμεσες παραδοχές για θέματα τα οποία ο ίδιος στα προηγούμενα 10 διαγγέλματα όχι μόνο απέρριπτε αλλά εγκαλούσε για ανευθυνότητα και όσους τα επικαλούνταν ως πρόβλημα διασποράς του κοροναϊού και έξαρσης της πανδημίας.
- Την ώρα δηλαδή που οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να σε καμία κλειστή αίθουσα με όρους ακατανόητους για την επιστημονική κοινότητα αλλά και κοινής λογικής θα μπορούν να εισέρχονται ως πιστοί στις Εκκλησίες με τεστ, τα οποία όμως τώρα πλέον θα ελέγχονται όταν για αυτό ακριβώς το λόγο κυβερνητικά στελέχη έθεταν ταυτοτικό και ιδεολογικό ζήτημα όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν υποχρεωτικότητα και ελέγχους στους ναούς. Ήταν ουσιαστικά ένα πρώτο μέτρο που υιοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης από τις προτάσεις που έκανε μόνο το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο λοιδορούνταν συστηματικά στα μέσα ενημέρωσης από τους υπουργούς της κυβέρνησης. Το αποκορύφωμα της αναδίπλωσης απέναντι στις προτάσεις που κατά καιρούς έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει και τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει την περασμένη μόλις εβδομάδα για υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ για την είσοδο σε ναούς. Την τοπολογία μάλιστα την είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του δήλωση μαζί με την πρόταση για σύσταση μιας νέας ομάδας επιστημόνων κύρους.
- Η δεύτερη μεγάλη παραδοχή ήταν αυτή με τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς όταν έφτασε στο σημείο να υποχρεωθεί να υιοθετήσει και το μέτρο της επαναφοράς της τηλεργασίας και του σπαστού ωραρίου στον Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή την πρόταση ο κ. Μητσοτάκης δεν σκέφτηκε για μια ακόμη φορά την πύκνωση των δρομολογίων επισημαίνουν από το ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ωστόσο με αυτό τον τρόπο θα γίνει αποσυμφόρηση στα βαγόνια και τα λεωφορεία ως μια έμμεση τελικά και τραγική παραδοχή ότι και στα μέσα μεταφοράς γίνεται διασπορά.
- Και εκεί που πίστευαν ότι τα είχε πει όλα ο κ. Μητσοτάκης ήρθε και το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς που αδυνάτισαν το σύστημα υγείας στην πιο κρίσιμη φάση. Κι αυτό συνέβη όταν ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε προσλήψεις για το ΕΣΥ εκεί όπου δημιουργήθηκαν κενά από τις αναστολές.
Πολιτικό κόστος
«Γιατί όταν όλοι μας μετράμε θύματα, αυτός μετράει ψήφους». Με αυτή τη φράση από την αρχή κιόλας της δημόσιας τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποδομήσει όλο το νόημα της νέας παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη. Αιχμή της κριτικής αυτής δεν είναι άλλη από την άρνησή του να συγκρουστεί τώρα περισσότερο από την αρχή της πανδημίας με όλο το κίνημα των αρνητών που βρίσκονται σε επιλεγμένα και επίλεκτα ακροατήρια και κλάδους.
- Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν δίστασε να κατονομάσει την υποχρεωτικότητα στα σώματα ασφαλείας. Έβαλε στο κάδρο του εμβολιασμού τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς. Ο κ. Τσίπρας αυτή τη φορά έγινε πολύ πιο συγκεκριμένος και πολύ πιο προωθημένος από τη θέση αρχής ότι θα πρέπει τα μέτρα να ληφθούν κατόπιν συστάσεων και προτάσεων επιστημόνων κύρους.
Πρότεινε μέτρα και λύσεις χαιρετίζοντας μάλιστα την υιοθέτηση της πρότασης να θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος μόνο και με την Τρίτη δόση του εμβολίου αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών.
Επικίνδυνα μηνύματα Πλεύρη
«Χρειάζεται ένας υπουργός Υγείας κύρους και αποδοχής για να υλοποιήσει μέτρα ουσιαστικά που θα μπορέσουν να ανασχέσουν αυτή τη τραγωδία». Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει από την πρώτη στιγμή ο κ. Πλεύρης. Αρχικά ως «εκπρόσωπος των αρνητών» με την επιλογή του να χαρακτηρίζεται ως ανασχετική του κύματος των ανορθολογιστών αλλά πλέον και ως ανήμπορος υπουργός να διαχειριστεί την κρίση.
- Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των θανάτων από τον κοροναϊό σε αυτή τη συγκυρία ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός δεν μάσησε τα λόγια του και μίλησε ανοιχτά για νερό στο μύλο των αρνητών εν μέσω τραγωδίας.
«Αυτή η αλλαγή σε αυτή τη φάση , θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών» έγραψε στην ανακοίνωσή του για να προσθέσει ότι ΕΟΔΥ και Υπουργείο Υγείας βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία και την εμπιστοσύνη σε θεσμούς και Πολιτεία στην πιο κρίσιμη φάση.