Κούλογλου και Αρβανίτης υπέβαλαν ερώτηση στην Κομισιόν για την Ολλανδή δημοσιογράφο
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι η Μπέουχελ έχει πέσει θύμα «συστηματικής συκοφαντικής εκστρατείας» και ότι η μήνυση, την οποία έχει καταθέσει εις βάρος της ο δήμαρχος της Ύδρας, αποσκοπεί στην οικονομική εξόντωσή της.
Ο Στέλιος Κούλογλου συνέταξε και ο Κώστας Αρβανίτης προσυπέγραψε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ.
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τέσσερις ακόμη συναδέλφους τους από χώρες εκτός Ελλάδας και από διάφορες πολιτικές ομάδες, οι οποίοι συνυπέγραψαν την ερώτηση) επισημαίνουν ότι η Μπέουχελ έχει πέσει θύμα «συστηματικής συκοφαντικής εκστρατείας» και ότι η μήνυση, την οποία έχει καταθέσει εις βάρος της ο δήμαρχος της Ύδρας, αποσκοπεί στην οικονομική εξόντωση της Ολλανδής δημοσιογράφου.
Εξ αφορμής της περίπτωσης Μπέουχελ, οι κ.κ. Κούλογλου και Αρβανίτης θέτουν γενικότερο ζήτημα ελευθερίας λόγου στην Ελλάδα και ερωτούν την Κομισιόν εάν προτίθεται να αναλάβει δράση, προκειμένου να προστατεύσει τους δημοσιογράφους στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, το κείμενο της ερώτησης Κούλογλου έχει ως εξής κατά λέξη:
«Η Ολλανδή δημοσιογράφος, με έδρα την Ελλάδα, Ingeborg Beugel, βρίσκεται στο στόχαστρο μιας συστηματικής συκοφαντικής εκστρατείας στα social media και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, αφότου έθεσε μια αιχμηρή ερώτηση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις, που καταγγέλλεται ότι πραγματοποιεί η Ελληνική Ακτοφυλακή. Η συκοφαντική αυτή εκστρατεία οδήγησε σε επιθέσεις εναντίον της στο δρόμο.
Την επομένη, ο δήμαρχος του Ελληνικού Νησιού της Ύδρας, φιλικά προσκείμενος στο κυβερνόν [sic] κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε μήνυση εις βάρος της Ingeborg Beugel για σχόλιο που έκανε σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα στο νησί – όπου και διαμένει.
Έχοντας υπόψη ότι οι SLAPPs [σσ: Strategic Lawsuits Against Public Participation, δηλαδή Στρατηγική Μήνυση για Συμμετοχή του Κοινού] αποτελούν πρακτική που εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά εις βάρος δημοσιογράφων στην ΕΕ, και δεδομένου ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του λόγου,
Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι προτίθεται να πράξει για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του λόγου έως ότου ενσωματωθεί από τα Κράτη-Μέλη η αναμενόμενη κοινοτική οδηγία εναντίον των SLAPP;».