Κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Απειλές Ερντογάν με επίθεση στον Μητσοτάκη – Άμεση απάντηση της Αθήνας

 Κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Απειλές Ερντογάν με επίθεση στον Μητσοτάκη – Άμεση απάντηση της Αθήνας

Κλιμακώνεται και πάλι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις ευθείες απειλές του Τούρκου προέδρου και την άμεση απάντηση της Αθήνας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε δημοσιογράφο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν, απείλησε με άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων για τους πρόσφυγες.

“Να δούμε τι θα κάνει η Ελλάδα αν ανοίξουμε τα σύνορα σε 5 εκατομμύρια μετανάστες” είπε με προκλητικό τρόπο ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «βάση της Αμερικής» και κατέληξε λέγοντας:

  • «Το να λέμε ότι η προσφυγική κρίση προκαλείται από την Τουρκία είναι πραγματικά αχαριστία… Η Ελλάδα βουλιάζει βάρκες μεταναστών στο Αιγαίο και θα το αποδείξουμε».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Τουρκία ευθύνεται για την προσφυγική κρίση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

  • «Όποιος λέει κάτι τέτοιο είναι αχάριστος, γιατί αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε ανοίξει τις πύλες μας για πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και σχεδόν τέσσερις εκατομμύρια από αυτούς είναι από τη Συρία, οι υπόλοιποι από το Ιράκ και το Αφγανιστάν (…), οπότε για μια χώρα που φιλοξενεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες δεν μπορείς να πεις ότι το προσφυγικό είναι εξαιτίας της Τουρκίας. Αυτό είναι αχαριστία, οπότε αν θέλουμε να ανοίξουμε τις πύλες μας, δεν είμαι σίγουρος τι θα συμβεί στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα είναι μόνο αυτή που βυθίζει τις βάρκες των προσφύγων χωρίς να υπολογίζει τα παιδιά και τους εγκαταλείπει στο θάνατο. Και ο Μητσοτάκης και οι περί αυτόν λένε ψέμματα μέρα νύχτα. Δεν αποτελούν εγγύηση ασφαλείας για την περιοχή» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τι λένε αυτοί; Ο Μητσοτάκης και τα τσιράκια του περνούν τη μέρα τους με ψέματα, δεν συμπεριφέρονται με ειλικρίνεια και επειδή δεν λειτουργούν με ειλικρίνεια, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διπλωματικά και στρατιωτικά την Αθήνα.

H απάντηση της Αθήνας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ευθέως με άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες.

  • “Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης” αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας – Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι’ άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν” προσθέτει ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά Άρθρα