Το τέταρτο κύμα κοροναϊού γονατίζει την Ευρώπη
«Βρισκόμαστε ξανά στο επίκεντρο» της πανδημίας. Ο σημερινός ρυθμός της μετάδοσης στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι πολύ ανησυχητικός. Αν παραμείνουμε σ’ αυτή την πορεία, μπορεί να δούμε μέχρι το Φεβρουάριο άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους» στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε προσθέτοντας πως τα νέα κρούσματα πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα.
Άλλοι 500.000 νεκροί έως τον Φεβρουάριο από κορωνοϊό στην Ευρώπη, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι πολλοί ή λίγοι; Φταίει μόνο η προσωπική ευθύνη και οι ανεμβολίαστοι, όπως επαναλαμβάνουν οι δεξιές κυβερνήσεις και κόμματα στη Γηραιά Ήπειρο, ή φταίνε και οι Βρυξέλλες, οι εθνικές κυβερνήσεις, οι ακροδεξιοί και οι συνωμοσιολόγοι κάθε είδους που στηρίζουν τις περισσότερες αντιεμβολιαστικές εκστρατείες;
Γιατί όμως η πλούσια Ευρώπη βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση με το τέταρτο κύμα; Τα ποσοστά εμβολιασμού από μόνα τους δεν λένε τίποτα εάν δεν τα συγκρίνουμε με τα μέτρα που πήραν από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα οι εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις της κάθε χώρας, γιατί φαίνεται σχεδόν ξεκάθαρα ότι εκεί που οι αρχές στοιχημάτισαν στην πρόληψη στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και στις μεταφορές, εκεί που επένδυσαν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αναστολή και στην επιπλέον στήριξη των ήδη ισχυρών συστημάτων Υγείας τους, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.
Αυτές οι χώρες τα καταφέρνουν, πρωτίστως, γιατί είναι πλούσιες και δευτερευόντως γιατί ακολούθησαν μια διαφορετική πολιτική από τις άλλες πλούσιες ή λιγότερο πλούσιες χώρες που υιοθετούσαν αποσπασματικά και με υπαναχωρήσεις ημίμετρα και τις ενδιέφερε μόνο να λειτουργούν τα εργοστάσια και η αγορά αφήνοντας στην φύση να επιλέξει μεταξύ ζωής και θανάτου.
Για παράδειγμα στο Λουξεμβούργο έχει εμβολιαστεί μόλις το 64,45% των ενηλίκων με δύο δόσεις και στην Ελβετία το 64,52%, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού. Στη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, όπου έχει εμβολιαστεί αντιστοίχως το 67,28%, το 75,88% και το 70,52% με δύο δόσεις, η διασπορά παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα επειδή οι κυβερνήσεις, πέρα από τα εμβόλια, επένδυσαν περισσότερο στην πρόληψη στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στις μεταφορές και στην κοινωνία, παρά στην ανοσία της αγέλης.
Η Γαλλία με την Ολλανδία έχουν τα ίδια ποσοστά εμβολιασμού με δύο δόσεις, 68,58% και 68,3%, αντιστοίχως, αλλά η επιδημιολογική κατάσταση των δύο χωρών είναι εντελώς διαφορετική, παρ’ όλο που τις χωρίζουν λίγα χιλιόμετρα, γιατί οι Κάτω Χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλο προβλήματα, με την εκτίναξη των κρουσμάτων κατά 39,4% στα 54.000 σε μια εβδομάδα, που συνοδεύτηκαν με διαμαρτυρίες αντιεμβολιαστών στα υποτυπώδη περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που κατέληξαν μάλιστα σε 13 συλλήψεις.
Στο «ενδιάμεσο» Βέλγιο, όπου το 74,64% των ενηλίκων έχει κάνει και τις δύο δόσεις και πάνω από το 80% την πρώτη δόση, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε κατά 36% σχεδόν στα 8.000 σε μια εβδομάδα, των νοσηλευομένων κατά 31% και των θυμάτων κατά 31%, γιατί η χώρα που αποτελεί και την «πρωτεύουσα» της Ε.Ε., όπως και η Ολλανδία, είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να πάρουν μέτρα. Οι χιλιάδες νεκροί στους δημόσιους οίκους ευγηρίας του Βελγίου υποδηλώνουν τις τραγικές επιλογές των αρχών της χώρας.
Στην Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων η ρήση «όπου φτωχός και η μοίρα του» φαίνεται να διαμορφώνει πλήρως την εικόνα στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης. Στη Βουλγαρία έχει εμβολιαστεί μόλις το 32,06% του ενήλικου πληθυσμού με τις δύο δόσεις, στη Ρουμανία το 32,91%, στην Κροατία το 44,31%, στη Σλοβενία το 53,67%. Η έλλειψη όμως ισχυρών συστημάτων Υγείας οδηγεί και σε αύξηση των θυμάτων.
Η Βουλγαρία κατέγραψε 338,83 θύματα ανά 100.000 κατοίκους, τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων στον κόσμο, η Ρουμανία έρχεται τρίτη με 237,73 θύματα, ακολουθώντας τη Βραζιλία, ενώ η Σλοβενία προσανατολίζεται σε δεκαήμερο lockdown. Στη μικρή Λετονία τα νοσοκομεία έκλεισαν τις πόρτες τους στα κρούσματα, στη Ρουμανία τοποθετούν τους ανθρώπους σε αυτοκίνητα με μια φιάλη οξυγόνου, ενώ οι πιο τυχεροί, όπως και στη Βουλγαρία, διακομίζονται σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών όπως η Ουγγαρία.
Η κατάσταση βέβαια δεν είναι καλύτερη στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχία ή την Ουγγαρία, όπου τα κρούσματα υπερδιπλασιάζονται από τη μία εβδομάδα στην άλλη. Θα ήταν η στιγμή να ρωτήσει κάποιος τι έγιναν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των κοινοτικών πόρων που έφθασαν σε όλες τις πρώην ανατολικές χώρες και πόσα χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία κοινωνικού κράτους ή θα ενοχλούσε την παλιά και νέα νομενκλατούρα τόσο τη δική τους όσο και των Βρυξελλών;
Πολλές από αυτές τις χώρες βιάστηκαν να φτιάξουν φράκτες κατά των μεταναστών, αδιαφορώντας για τις κλίνες των νοσοκομείων τους, ενώ μπαίνουμε στο τρίτο έτος της πανδημίας και περνάμε το τέταρτο κύμα.
«Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Τα Χριστούγεννα και όλοι οι σκοτεινοί μήνες του χειμώνα είναι εν δυνάμει προβληματικοί» προειδοποίησε ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν-Ταμ, διαψεύδοντας τα αφηγήματα του μαέστρου της ανοσίας της αγέλης Μπόρις Τζόνσον, που μπροστά στην εκτίναξη των ημερησίων κρουσμάτων στα 40.000 βιάστηκε να δώσει την άδεια κυκλοφορίας του αντιικού χαπιού της Merck κατά του κορωνοϊού υποσχόμενος ένα νέο θαύμα σε αυτούς που θεωρεί ιθαγενείς του.
Από τη στιγμή που πρόκειται για αμερικανική πολυεθνική των Big Pharma, θα πρέπει να περιμένουμε από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να χρυσώσει και σ’ εμάς το χάπι της Merck;
Πηγή: Η ΑΥΓΗ