Ο άγνωστος Χ στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Μέρκελ – Ποια θέματα θα θέσει η απερχόμενη καγκελάριος και ποια… θα αποφύγει (;) η ελληνική πλευρά

 Ο άγνωστος Χ στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Μέρκελ – Ποια θέματα θα θέσει η απερχόμενη καγκελάριος και ποια… θα αποφύγει (;) η ελληνική πλευρά

Λίγο πριν πατήσει επί ελληνικού εδάφους η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε δια του εκπροσώπου της Στεφαν Ζαιμπερτ μήνυμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

“Οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης” τόνισε ο κ.Ζαιμπερτ θυμίζοντας την πάγια τακτική της κ.Μερκελ στις κατά καιρούς ελληνοτουρκικές κρίσεις ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας θα δειπνήσει απόψε με τον πρωθυπουργό στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η συνάντηση της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι διευρυμένες συνομιλίες στο Μαξίμου και ακολούθως οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Μέρκελ προς τον τύπο.

  • Δημόσιες τοποθετήσεις με άγνωστο Χ αν η Άνγκελα Μέρκελ για την οποία χύθηκαν τόνοι μελάνι στα χρόνια των μνημονίων, θα παραδεχθεί το mea culpa.

Πέρα απο τα ελληνοτουρκικά και τις οικονομικές σχέσεις που κυβερνητικές πηγές προσδιόριζαν στην ατζέντα, η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι αμφίβολο αν θα τεθεί με δεδομένο ότι η επίσκεψη είναι αποχαιρετιστήρια και λογικά ως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει λάβει το χρίσμα ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σόλτς και η κυβέρνηση συνασπισμού.

  • Το θέμα όμως που προεξοφλείται ότι θα τεθεί μετ’ επιτάσεως από την Άνγκελα Μέρκελ είναι οι λεγόμενες δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές.

Δηλαδή την μετακίνηση ατόμων που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και με τα σχετικά έγγραφα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τουρισμό με δικαίωμα παραμονής εκεί για τρεις μήνες.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών καταθέτει νέο αίτημα ασύλου μόλις φτάσει στην Γερμανία. Ούτε η Γερμανία τους δέχεται όμως ούτε η Ελλάδα τους παίρνει πίσω.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Γερμανία είχε απειλήσει με επιβολή ελέγχων στις πτήσεις.

Σχετικά Άρθρα