Τατάρ: “Σωστή” και “αξιότιμη” πολιτική η λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Η λύση θεσμικής συνεργασίας δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, που βασίζεται στις πραγματικότητες στην Κύπρο και είναι προς όφελος της περιοχής, είναι η μόνη λύση και αυτή είναι μια νέα πολιτική, «σωστή, μια αξιότιμη πολιτική που μας δίδει ασφάλεια, εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
Ο Τ/κ ηγέτης έδωσε συνέντευξη στον τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» για τον ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην «προεδρία» του ψευδοκράτους και αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή.
Αϊβάζης: Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του
Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η κύρια αιτία μη επίλυσης του Κυπριακού είναι η νοοτροπία της ε/κ πλευράς που βλέπει την Κύπρο ως ελληνικό νησί και θεωρεί ότι οι Τ/κ δεν έχουν θέση στο νησί, λέγοντας ότι από τον πρώτο Βρετανό Κυβερνήτη στην Κύπρο, οι Ε/κ είχαν αίτημα την Ένωση και «έτσι άρχισε το Κυπριακό».
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά είναι αυτή που «δυναμιτίζει κάθε φορά» το τραπέζι των συνομιλιών στις εδώ και μισό αιώνα διαπραγματεύσεις και συνεχίζει την προσπάθεια να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα «ελληνικό νησί».
Κατά τους Ε/κ, πρόσθεσε, οι Τ/κ είναι μια μειονότητα και δεν μπορούν να πάρουν μέρος στην διοίκηση. «Αυτό σίγουρα δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε» είπε.
Επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι εφικτή, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει ότι εκλέγηκε με την πολιτική θέση για λύση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, θέση που, όπως έιπε, στηρίζει και η μεγαλύτερη και πιο δυνατή χώρα στην περιοχή, που είναι η Τουρκία.
Πρώτη φορά στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης, δήλωσε ο κ. Τατάρ, η τ/κ πλευρά έθεσε με την πρόταση των 6 σημείων στο τραπέζι, την θέση για λύση που να βασίζεται στην θεσμική συνεργασία και την ύπαρξη δύο ίσων, ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών.
Η πρόταση των 6 σημείων, συνέχισε, έχει ως στόχο να αναλάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ την πρωτοβουλία και να περάσει ένα νέο ψήφισμα από τον ΟΗΕ που θα διασφαλίσει ότι οι Τ/κ έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς και κυριαρχία με τους Ε/κ και στη συνέχεια τι είδους θεσμική συνεργασία μπορεί να καθιερωθεί μεταξύ των δύο πλευρών, και ν’ αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις που θα στηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Βρετανία και η ΕΕ μπορεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής.
«Εάν τα δύο κράτη καταλήξουν σε συμφωνία σε οποιοδήποτε πλαίσιο, θα αναγνωρίσουν το ένα το άλλο ταυτόχρονα, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία θα το υποστηρίξουν. Η όποια συμφωνία συναφθεί θα πάει σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα» είπε.
Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, ήταν αδιάλλακτη και αρνητική απέναντι σε αυτή την πρόταση, όπως πάντοτε, και προσπαθεί να επιβάλλει το ‘ένα κράτος – μια κυριαρχία για να μπορέσει να μετατρέψει τους Τ/κ σε μειονότητα στην ΚΔ.
Ο ΓΓ, είπε, δεν κήρυξε έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων εφόσον δεν υπάρχει κοινό έδαφος.
Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τατάρ είπε ότι η γεωπολιτική κατάσταση έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα για τους πόρους υδρογονανθράκων στην περιοχή. «Ο κύριος λόγος είναι οι προσπάθειες διάφορων παραγόντων και παγκόσμιων δυνάμεων να κυριαρχήσουν στην ανατολική Μεσόγειο, με την εκκαθάριση της τδβκ, που είναι το στήριγμα της τουρκικής κυριαρχίας στην περιοχή και την απομάκρυνση της μητέρα πατρίδας Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο» είπε.
Μίλησε επίσης για ένταση λόγω της αρνητικής στάσης του «διδύμου Ε/κ – Ελλήνων» που εξοπλίζονται. «Κανείς να μην περιμένει ότι εμείς θα είμαστε θεατές» είπε. Ψευδοκράτος και Τουρκία, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα στρατηγικά οφέλη τους και να υπερασπιστούν τη «Γαλάζια Πατρίδα», «η οποία περιλαμβάνει τα δικαιώματά μας στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.
«40 αιτήσεις για αποχαρακτηρισμένη περιοχή στο Βαρώσι»
Η πρωτοβουλία για το Βαρώσι, ανέφερε ο κ. Τατάρ, ήταν ένα από τα κρίσιμα σημεία καμπής στο Κυπριακό λέγοντας πως η πρώτη φάση έγινε με το άνοιγμα περιοχών που ανήκουν στο δημόσιο στις 8 Οκτωβρίου 2020 και η δεύτερη στις 20 Ιουλίου 2021 με τον απαχαρακτηρισμό από στρατιωτική ζώνη μιας περιοχής με έκταση 3,5%. «Δίνεται η ευκαιρία σε ιδιοκτήτες να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους κάνοντας αίτηση στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κι αυτό είναι ένα σημείο καμπής» είπε.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι μέχρι σήμερα πάνω από 400 Ε/κ έχουν αποταθεί στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υποστηρίζοντας ότι η ε/κ ηγεσία χρησιμοποιεί κάθε τρόπο και μέθοδο για να εμποδίσει αυτές τις αιτήσεις και δεν διστάζει ν’ απειλήσει τους ίδιους τους πολίτες της.
Ανέφερε επίσης ότι στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» έχουν προσφύγει κοντά στα 40 άτομα για την περιοχή που έγινε βγει από το στρατιωτικό καθεστώς (το 3,5%) και αν δεν υπήρχε, πρόσθεσε, πίεση από τους Ε/κ, αυτός ο αριθμός θα ήταν αυξημένος.
Τεχνικές Επιτροπές
Ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Τεχνικές Επιτροπές είναι ένα μέσο για την δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης, για την συνεργασία και μια συμφωνία μεταξύ των πλευρών, αλλά και για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των Τ/κ και των Ε/κ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, έχει εξουσιοδοτήσει και κατευθύνει αυτούς που συμμετέχουν.
Σημείωσε ότι ο ειδικός του αντιπρόσωπος και ο ε/κ διαπραγματευτής ως συντονιστές των Τεχνικών Επιτροπών από πέρυσι έχουν μία συνάντηση την εβδομάδα γι’ αυτά τα θέματα. Σημείωσε επίσης την συνεργασία για την πανδημία του COVID-19. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί στη βάση του αμοιβαίου κέρδους (win win) και θα υπάρξει συμβολή και στις 12 Επιτροπές.
Πηγή: ΚΥΠΕ