Περιοδεία Τσίπρα σε 13 περιφέρειες ενόψει Συνεδρίου για μετασχηματισμό και διεύρυνση – Το μήνυμα στο εσωκομματικό πεδίο
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ του περασμένου Σαββάτου ακόμη και μετά τις παρεμβάσεις μερίδας στελεχών της Ομπρέλας για το ζήτημα της διεύρυνσης ανέδειξε το αίσθημα του ρεαλισμού, που διαπερνά κάθετα και οριζόντια το κόμμα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για εσωτερικές αναζητήσεις και παραφωνίες κυρίως γιατί τώρα τα λάθη δεν συγχωρούνται.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΚΕΑ ήταν σαφής σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εσωτερικό του κόμματος και στην εν εξελίξει διαδικασία μετασχηματισμού. Το μήνυμα ήταν τόσο καθαρό που ο ίδιος δεν χρειάστηκε καν να πάρει το λόγο για δεύτερη φορά στο κλείσιμο των εργασιών της συνεδρίασης προκειμένου να συγκεραστούν απόψεις διαφωνίες και διαφορές για ζητήματα οργανωτικά και πολιτικά, κάτι σύνηθες για το ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ.
- Αν κάπου πρέπει κανείς να εστιάσει για να εντοπίσει το στίγμα της παρέμβασης του κ. Τσίπρα είναι η λέξη «συντεταγμένα» που χρησιμοποίησε για την πορεία προς το Συνέδριο μετασχηματισμού και διεύρυνσης. Και προφανώς το σήμα του ήταν σαφές με δεδομένο ότι όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο όμορο χώρο της Αριστεράς αντιλαμβάνονται ότι «πρέπει να σοβαρευτούμε» όπως σημειώνουν.
Η επόμενη περίοδος θα είναι η πιο καθοριστική για την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ιδιαίτερα δύσκολη για το ΣΥΡΙΖΑ όπως παραδέχονται όλοι έχοντας αδιάκριτα πλέον το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ. Το επόμενο διάστημα το κόμμα πρέπει να ενισχύσει το προφίλ του και η παράστασή του προς τους ψηφοφόρους που αναζητούν στέρεες αναφορές να είναι η εικόνα ενός κόμματος με συνοχή και στιβαρή ατζέντα καθημερινότητας.
- Γκρίνιες αμφισβητήσεις και εσωστρέφεια είναι μια πολυτέλεια που αυτή τη στιγμή δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν αυτό φαντάζει κάτι εξαιρετικά ξένο για την ιδιοσυγκρασία ακόμη και κορυφαίων ή ιστορικών στελεχών.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα εκτός από την αποφασιστικότητά του απέναντι στους αντιπάλους να επιδείξει αντίστοιχη πυγμή και στα στελέχη του κόμματος που «ναρκοθετούν» τις όποιες απόπειρες φυγής προς τα μπρος που κάνει ο ίδιος και το κόμμα συνολικά.
Το παίρνει πάνω του
Την ώρα που στο ΚΙΝΑΛ η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου δίνει άλλο αέρα στην κούρσα διαδοχής και τονώνει το προφίλ κυβερνησιμότητας της Χαριλάου Τρικούπη, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να το αντιλαμβάνεται απόλυτα και για μια ακόμη φορά μπαίνει ο ίδιος μπροστά από το κόμμα του με σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να μην αφήσει κανένα εργαλείο θεσμικό ή πολιτικό που έχει στη διάθεσή του για να συντηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.
- Μετά το θερμό Πολιτικό Συμβούλιο και την ΚΕ το πεδίο πλέον είναι ανοιχτό για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει το κόμμα σε ένα Συνέδριο – πολιτικό γεγονός με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται να είναι θετικές για τη διεξαγωγή ενός καλού και προωθητικού συνεδρίου με βάση και τα πρόσωπα που πρότεινε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος για τα τρία όργανα που οδηγήσουν το κόμμα μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.
Μέχρι τότε στόχος του κ. Τσίπρα είναι κάθε προσυνεδριακή συνδιάσκεψη να εξελίσσεται σε ένα μικρό ή μεγάλο γεγονός – παρέμβαση στην πολιτική ατζέντα. Το πλάνο των επόμενων τριών μηνών είναι ο κ. Τσίπρας να περιοδεύσει στις 13 περιφέρειες της χώρας και να ανοίξει τις κομματικές διεργασίες στο σύνολο της κοινωνίας και πέρα από τα στενά κομματικά όρια.
Κάθε εβδομάδα ή το πολύ κάθε 15 ημέρες ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται και σε άλλη πόλη της επικράτειας σε μια ιδιότυπη προεκλογική περιοδεία τρέχοντας παράλληλα την καμπάνια για την ακρίβεια με αιχμή για το υπέρογκο κόστος που επωμίζονται χαμηλόμισθοι και μεσαία τάξη για τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τους φόρους.
Νέα μέλη
Κάθε σταθμός του κ. Τσίπρα στην επικράτεια θα είναι και μια ώθηση στην επιχείρηση διεύρυνση. Στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Ιανουάριο είναι η εξόρμηση να συνδυαστεί και με την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα. Μέσα από αυτή περνά και το ζήτημα της διεύρυνσης σε μια φάση που και τα άλλα κόμματα εμπλουτίζουν το μητρώο τους με νέα μέλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντίλογος που αναπτύχθηκε από τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στην ΚΕ προς τα στελέχη της Ομπρέλας ήταν και το γεγονός ότι αυτή η διεύρυνση «δεν μπορεί να γίνεται με το σταγονόμετρο».