Covid στα παιδιά: Σημαντική η ενίσχυση του ανοσοποιητικού στην αρχική φάση της νόσου – Τι λέει στο libre η Βάνα Παπαευαγγέλου
Τα παιδιά, στη συντριπτική τους πλειονότητα, όταν μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, θα περάσουν την νόσο με ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών θα επιβαρυνθεί σημαντικά και τελικά θα χρειαστεί νοσηλεία. Είναι επόμενο να απασχολεί τους επιστήμονες το ερώτημα ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου COVID-19 στα παιδιά.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό EBioMedicine, ερευνητές από την Αργεντινή βρήκαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η επάρκεια της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στην αρχική φάση της νόσου.
Η μελέτη, που έγινε στο Μπουένος Άιρες σε 550 παιδιά με πρόσφατη διάγνωση για τον κοροναϊό, έδειξε ότι τα παιδιά, στα οποία δεν παρήχθησαν επαρκή αντισώματα τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία.
Εκτός από τα αντισώματα οι ερευνητές μελέτησαν και άλλες πτυχές της ανοσολογικής απάντησης και βρήκαν ότι στα παιδιά που επιβαρύνθηκαν περισσότερο η ανοσολογική απόκριση είχε στοιχεία πιο αδύναμης κυτταρικής ανοσίας, αλλά και πιο καθυστερημένης αποτελεσματικότητας.
Επειδή στα παιδιά οι συννοσηρότητες είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της νόσου, ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι ο ρόλος των συγκεκριμένων επιβαρυντικών νόσων στην καθυστερημένη και αδύναμη ανοσολογική απόκριση.
Σχετικά με την παραπάνω μελέτη και την πρακτική της εφαρμογή προς όφελος των παιδιών, δηλαδή πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η επάρκεια της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στην αρχική φάση της νόσου, το libre ρώτησε την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου:
- «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις μελέτες που βγαίνουν. Προσωπικά, δε θα ήθελα να βγάλω συμπεράσματα αν δεν δω κάποια μελέτη να επιβεβαιώνεται και από δεύτερη ερευνητική ομάδα. Αυτό που έχει φανεί από την αρχή της πανδημίας σχετικά με την πορεία της λοίμωξης στα παιδιά, είναι πόσο ήπια είναι γενικά η λοίμωξη. Φαίνεται ότι, σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό, τα παιδιά είναι σε σχέση με τους ενήλικες ασυμπτωματικά, αλλά και ότι, όταν νοσούν, η νόσος είναι ηπιότερη. Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό. Και μία από αυτές είναι ότι η ανοσολογική τους αντίδραση στη λοίμωξη είναι ηπιότερη. Δεν εμφανίζουν αυτή την έντονη φλεγμονή που εμφανίζουν οι ενήλικες, που πολλές φορές οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονική εμβολή, οι θρομβώσεις και τα λοιπά. Από την άλλη, ξέρουμε όλοι ότι τα παιδιά αργότερα μπορεί να εμφανίσουν αυτό το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, κάτι το οποίο φαίνεται να είναι μειωμένο τώρα με την επέλαση της μετάλλαξης Δ. Είναι κάτι που μελετάται. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφοροποίηση αυτή τη στιγμή σχετικά με την απάντηση των παιδιών. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ακριβώς η ήπια ανοσολογική τους αντίδραση έχει σαν αποτέλεσμα την ηπιότερη κλινική συνδρομή».
Τέλος, εκτός των άλλων σκέψεων και συζητήσεων για το θέμα, είναι σημαντικό να αναφερθεί, όπως σχολιάζουν και οι επιστήμονες της παραπάνω έρευνας, ότι η μελέτη αναδεικνύει την μεγάλη σημασία που θα έχει ο εμβολιασμός στα παιδιά για την αποφυγή βαριάς νόσου όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σχετικών εμβολίων, καθώς ο εμβολιασμός ενισχύει και επιταχύνει την ανοσολογική απόκριση στα πρώτα κρίσιμα στάδια της μόλυνσης από κοροναϊό.