Μέρκελ: “Μνημόνιο ή χρεοκοπία”, επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος πριν την αποστρατεία – 3+1 πρωθυπουργοί με στιγμές που έγραψαν ιστορία
Την επόμενη Πέμπτη το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άγκελα Μέρκελ θα δειπνήσουν τετ-α-τετ στο σπίτι του Πρωθυπουργού στην Αθήνα, κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου της Γερμανίας στην χώρα μας. Η Άγκελα Μέρκελ είναι ένα βήμα πριν κρεμάσει… τα πολιτικά της παπούτσια και σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον η επιστροφή της στον «τόπο του εγκλήματος», στην χώρα που επί σχεδόν μια δεκαετία κρεμόταν από τα χείλη της και περίμενε το νεύμα της στο δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία», που επανερχόταν δραματικά, μονότονα και επιτακτικά από το Βερολίνο.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Η ίδια έχει αναγνωρίσει ότι υπέβαλε την ελληνική κοινωνία σε μέτρα που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις αντοχές της. Θα είχε λοιπόν ενδιαφέρον αν θα αισθανθεί την ανάγκη για μια δημόσια τέτοια εξομολόγηση επί ελληνικού εδάφους.
Ανασύρονται εξάλλου με ευκολία στιγμές μιας ταραγμένης δεκαετίας οικονομικής κρίσης και κοινωνικού πόνου, όπως:
- Η δραματική νύχτα στις Κάννες το 2011 μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα. Κατά τις περιγραφές η καγκελάριος ήταν έτοιμη να βάλει τα κλάματα αναφωνώντας: «Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω» προς τους παριστάμενους προέδρους ΗΠΑ και Γαλλίας, που ως τότε επέκριναν την αυστηρότητα που επιδείκνυε το Βερολίνο απέναντι στην Ελλάδα.
- Το ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά το 2012 όπου όπως αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός, χωρίς περιστροφές τον προειδοποίησε ότι επειδή το ταξίδι που έχει να κάνεις είναι πολύ δύσκολο, εάν θέλει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τότε να ξέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ένα δεύτερο πλάνο «να σας βοηθήσουμε για ένα διάστημα». Σύμφωνα με την εξιστόρηση του κ. Σαμαρά, τη διέκοψε λέγοντας «αυτή την κουβέντα δεν την κάνουμε, δεν υπάρχει, δεν το δέχομαι.»
- Η διαπραγμάτευση των 17 ωρών με τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015 με την χρεοκοπία πάνω στο τραπέζι, την κ. Μέρκελ να κρατά ανένδοτη στάση και κατάληξη την αποδοχή του τρίτου μνημονίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεργάστηκε μαζί της σε μια συγκυρία για τη χώρα εντελώς διαφορετική. Όμως οι σχέσεις τους δεν ήταν ανέφελες.
Το ότι η Άγκελα Μέρκελ πρότασσε πάντα τα στήθη της ώστε να μην χαλάσει την ζαχαρένια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλούσε δυσφορία στην κυβέρνηση. Αν και βέβαια της αναγνωρίζεται ότι απέτρεψε με την παρέμβαση της το θερμό επεισόδιο όταν η έξοδος του Ορούτς Ρέις στο Καστελόριζο έβγαλε τους στόλους από τους ναυστάθμους, αλλά και η υπαναχώρηση της από την αρχική της θέση για το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να αντιμετωπιστούν οι κλυδωνισμοί από την πανδημία.