Αυτή είναι η αλήθεια για την ακρίβεια – Τι γράφει το συνδρομητικό “σελφ σέρβις”
Ανατιμήσεις σε 45 κατηγορίες αγαθών, με ποσοστά αυξήσεων που φτάνουν έως και το 57% παρατηρήθηκαν τον Σεπτέμβριο στις τιμές χονδρικής διάθεσης σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του συνδρομητικού περιοδικού «σελφ-σέρβις», το οποίο απευθύνεται στους επαγγελματίες του οργανωμένου λιανεμπορίου.
Ενδεικτικά, οι ξηροί καρποί ακρίβυναν ως και 30%, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έως 15%, καραμέλες-τσίκλες έως 10,5%, τα άλευρα από 5,3% έως 8,5%, μαγειρικά λίπη έως 8%, ζυμαρικά έως 6%, σάλτσες και συνοδευτικά φαγητών από 4,9% έως 7%, ζάχαρη 5-8%, προϊόντα καθαρισμού προσώπου έως 10,8%, αφρόλουτρα έως 8,96%, στοματικά διαλύματα 5,67%-8,14%.https://c2e41a5a63940850255d7d1a992324d3.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Σε ευρύτατο φάσμα προϊόντων (π.χ. καφές, σοκολατοειδή, ηλιέλαιο, πουρές, τουρσιά, προσανάμματα) οι τιμές επιβαρύνθηκαν από 4% έως 5,5%, ενώ οι χαμηλότερες συγκριτικά ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε βούτυρα, μαργαρίνες, δημητριακά.
Τα νωπά λαχανικά ακρίβυναν έως και 25%, λόγω και των ακραίων καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού, ενώ δυσθεώρητες ήταν οι αυξήσεις στα εισαγόμενα προϊόντα, με ακραία αλλά χαρακτηριστική περίπτωση τα κατεψυγμένα φρούτα που ακρίβυναν από 43,18% έως 57,27%, λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους, που εκτόξευσε το ήδη υψηλό κόστος συντήρησης.
Τα στελέχη των σουπερμάρκετ δηλώνουν ότι προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων, ώστε να μη μειωθεί η κατανάλωση, με έναν συνδυασμό προωθητικών ενεργειών και πιέσεων προς τους προμηθευτές αξιοποιώντας και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για «καταιγίδα αυξήσεων», η οποία μπορεί να γίνει χειρότερη αν σημειωθούν και ελλείψεις στα ράφια, λόγω αρρυθμιών στην εφοδιαστική αλυσίδα ή ζημιάς στην αγροτική παραγωγή λόγω και της κλιματικής αλλαγής.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από την έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τις επιπτώσεις της αύξησης του ενεργειακού κόστους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ το 15% εκτιμούν αύξηση άνω του 30%.
Οπως σημειώνεται στη σχετική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Netrino στις επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΑ, σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος, ενώ το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ έως και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής.