Μητσοτάκης: Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα
Τον κομβικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως πυλώνα σταθερότητας και αειφορίας τόσο σε επίπεδο ενέργειας, όσο και σε επίπεδο ασφάλειας και σταθερότητας αναδεικνύει με τις παρεμβάσεις του στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεδομένου ότι στην αυριανή ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται επισήμως και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.
Ένα πρώτο δείγμα γραφής, άλλωστε, απέναντι στην επιθετική τακτική που ξεδιπλώνει η Άγκυρα ιδίως το τελευταίο διάστημα έδωσε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπερτονίζοντας τη σημασία και το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και όχι μόνο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί αύριο εκτενώς στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόζει κατά γράμμα τη «Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016», δηλαδή το συμφωνηθέν πλαίσιο της γειτονικής χώρας με την ΕΕ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, δεδομένου ότι η πρακτική της γειτονικής χώρας αγνοεί τις δεσμεύσεις της για τις επαναπροωθήσεις, ενώ αδρανεί απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα των διακινητών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει, κατά πληροφορίες, την ανάγκη αλλαγής του Συμφώνου του Δουβλίνου, μεταφέροντας στους ομολόγους του την τρέχουσα εικόνα στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα, ενώ θα επαναλάβει για μια ακόμη φορά ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων αφορά στην πραγματικότητα τη φύλαξη ευρωπαϊκών συνόρων.
Με νωπή και την κοινή δήλωση στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αποδοκιμάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε δύο κράτη- μέλη της Ε.Ε, δηλαδή την Ελλάδα και την Κύπρο, δείχνοντας τις ενέργειες της γειτονικής χώρας ως προκλητικές και παράνομες, καθώς υπονομεύουν ανοιχτά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναφέρει την πάγια ελληνική θέση, δηλαδή τη σταθερή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.
Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την τουρκική προκλητικότητα έχει ήδη καταγραφεί στην «νέα εντολή» του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ για την κατάρτιση λίστας προτεινόμενων μέτρων απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια, οι οποίες αντιβαίνουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως έχει πολλάκις επισημάνει και η ελληνική πλευρά.
Την ίδια ώρα, η παράμετρος της τουρκικής προκλητικότητας εμφανίζεται και στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης κομίζει στις Βρυξέλλες πρόταση για τη διαμόρφωση «μιας εναλλακτικής πηγής ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός το οποίο προϋποθέτει συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας.
«Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας» περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, καταλήγοντας πως «η σημασία, λοιπόν, της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της την διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».