Κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ: Αμηχανία για την εξεταστική από την αντιπολίτευση – Ελέω… ΚΙΝΑΛ τρενάρει η κυβερνητική πρόταση
Τη μαργαρίτα μαδάνε στο Μαξίμου για την Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει την κρατική χρηματοδότηση στα ΜΜΕ την περίοδο της πανδημίας και το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Η ρευστότητα στο ΚΙΝΑΛ, όπου ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους υποψήφιους προέδρους, δίνει επιπλέον μέρες στην κυβερνητική πλειοψηφία να προσαρμόσει την στρατηγική της.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
«Αν δεν συμφωνήσουμε σε ένα κείμενο, όπως προτείνουμε, που να μπορεί να ψηφιστεί από όλους, θα πάμε ενδεχομένως σε δυο Εξεταστικές Επιτροπές. Εμείς θα εξαντλήσουμε πάντως κάθε τρόπο να πείσουμε» σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι με φόντο την πρόταση, που κατέθεσε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα. Να διευρυνθεί δηλαδή η χρονική περίοδος έρευνας από το 2015 και αυτό να αποτυπωθεί σε ένα κείμενο που θα ψηφίσουν όλοι ώστε να συγκροτηθεί κατόπιν η εξεταστική επιτροπή.
- Το θέμα μας είναι η λίστα Πέτσα, η χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς κριτήρια και μία υπόθεση δημοσκοπικής εταιρείας που πήρε κρατικό χρήμα και έχει παράξενα αποτελέσματα και επ΄ αυτών ζητάει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η έρευνα της εξεταστικής, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha επιμένοντας ότι αν συσταθούν δυο εξεταστικές επιτροπές με παρεμφερή θεματολογία, αυτό θα συνιστά παραβίαση του άρθρου του συντάγματος, που δίνει την δυνατότητα σε κόμμα της αντιπολίτευσης να συστήνει με 120 ψήφους εξεταστική επιτροπή.
Και αυτή η εβδομάδα φαίνεται πως θα κυλήσει χωρίς λευκό καπνό για την εξεταστική επιτροπή. Εξάλλου ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, Δευτέρα και Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, Τετάρτη στην Χάλκη.
Αυτό το κλίμα πολιτικής έντασης και πόλωσης στην εσωτερική σκηνή, έρχεται την ώρα που η Τουρκία διολισθαίνει στην ένταση και τις προκλήσεις.
Η κοινή διακήρυξη Μητσοτάκη- Σίσι- Αναστασιάδη προκάλεσε νευρική κρίση στην γείτονα. Ιδίως η σύσταση να απέχει από προκλήσεις, η αναφορά ακόμη και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, πολλώ δε μάλλον η επισήμανση ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα στις οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες πρέπει να είναι σεβαστά, ήταν καρφί στο μάτι του Ερντογάν.
- Με μια οργισμένη ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών καλεί την Αίγυπτο να αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Αν. Μεσόγειο.
Εξάλλου, η απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών να δώσουν νέα εντολή για παλέτα κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παρενοχλήσεις του nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις στα Βαρωσια δείχνουν ότι το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά θα ξανανέβει.