Οι πρώτες δηλώσεις Μπακογιάννη: Ο καρκίνος είναι αρρώστια που μπορείς να πολεμήσεις

Οι πρώτες δηλώσεις Μπακογιάννη: Ο καρκίνος είναι αρρώστια που μπορείς να πολεμήσεις

Η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την αποκάλυψη που έκανε η ίδια για τη μάχη που δίνει με το πολλαπλό μυέλωμα, έκανε τις πρώτες δηλώσεις σε εκδήλωση για τις γερμανικές εκλογές, όπου έδωσε το «παρών» μαζί με τους Δημήτρη Καιρίδη, Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Θοδωρή Ρουσόπουλο.

«Ευχαριστώ για το απίστευτο κύμα συμπαράστασης που έχω λάβει από το πρωί. Ένα δημόσιο πρόσωπο με χιλιόμετρα έχει υποχρέωση να πει την αλήθεια και για τα θέματα υγείας του και να στείλει και ένα μήνυμα σε όσους περνάνε το ίδιο πρόβλημα. Ο καρκίνος είναι αρρώστια που πολεμιέται, ακόμα καλύτερα από το παρελθόν. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα δώσουμε τη μάχη. Δεν είναι η πρώτη ατυχία, ελπίζω να είναι η τελευταία και να βγω πιο δυνατή», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, στέλνοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, διότι τα μηνύματα που έχω λάβει από όλους τους πολιτικούς χώρους είναι τόσο συγκινητικά και μου δίνουν τόση δύναμη».

Η απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη, μάλιστα, να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει αγκαλιάστηκε από όλο τον πολιτικό κόσμο, που της έστειλε ευχές. Αγκαλιάστηκε, όμως, και από όλους τους πολίτες – ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων – όπως συνέβη και στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά.

Η ανάρτηση του γιου της

Μια συγκινητική ανάρτηση για την περιπέτεια της υγείας της μητέρας του Ντόρας Μπακογιάννη έκανε ο γιος της Κώστας Μπακογιάννης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων στην ανάρτησή του αναφέρεται με λατρεία στην μητέρα του, την αποκαλεί βράχο και τον πιο δυνατό άνθρωπο που ξέρει και ευχαριστεί όλους για τις ευχές τους και την αγάπη που της δίνουν.

Έγραψε στο Instagram: «Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για την αγάπη και την στήριξη που μας δίνετε σήμερα. Η αγάπη σώζει και η μάνα μου παίρνει αυτή τη στιγμή περίσσευμα απ’ όλους. Την δίνει όλη της την ζωή απλόχερα και τώρα που την παίρνει πίσω της είναι πολύτιμη. Έχει περάσει πολλά αλλά είναι και ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω, αληθινός βράχος. Μια κουβέντα μόνο προς όλους: να εξετάζεστε, μην διστάζετε, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει την διαφορά».

Δημόσιο μήνυμά του για την Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη Ντόρα Μπακογιάννη, με ένα tweet, λέγοντας ότι η πρώην υπουργός θα βγει νικήτρια.

“Επικοινώνησα με την Ντόρα Μπακογιάννη και της εξέφρασα τη συμπαράστασή μου, τις ειλικρινείς ευχές μου αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσει την ασθένεια που με παρρησία ανακοίνωσε σήμερα δημόσια. Είναι μαχήτρια και θα βγει νικήτρια” έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του αναφέρεται στον αγώνα κατά του καρκίνου που θα δώσει η Ντόρα Μπακογιάννη

«Θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στην Ντόρα Μπακογιάννη για τη μάχη που έχει να δώσει. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά!», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μηνύματα συμπαράστασης:

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα (αλλιώς αποκαλούμενο και πλασμοκύτωμα ή ασθένεια του Kahler) είναι μια κακοήθης μετατροπή των πλασματοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Όταν τα πλασματοκύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά κύτταρα και πολλαπλασιάζονται, τότε ονομάζονται μυελωματικά κύτταρα.

Ο φυσιολογικός μυελός των οστών παράγει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία εξελίσσονται σε υγιή κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Όταν δημιουργείται μια συσσώρευση μυελωματικών κυττάρων, αυτή μπορεί να ξεπεράσει την παραγωγή υγιών κυττάρων δημιουργώντας οστική βλάβη, όπως επίσης και χαμηλές τιμές κυττάρων του αίματος. Η συγκέντρωση μυελωματικών κυττάρων σε διάφορες περιοχές ονομάζεται πολλαπλούν μυέλωμα.

Τα ακριβή αίτια του πολλαπλού μυελώματος είναι άγνωστα.

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ο δεύτερος πιο κοινός αιματολογικός καρκίνος, ωστόσο πρόκειται για σπάνια μορφή καρκίνου.

Παγκοσμίως, το πολλαπλούν μυέλωμα προσβάλλει περίπου 1 με 5 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμό ετησίως και αποτελεί το 0,8% όλων των περιστατικών καρκίνου.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ασθενείς με τη νόσο είναι περίπου 44%.

Το πολλαπλούν μυέλωμα μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια μιας αιματολογικής εξέτασης ρουτίνας, ωστόσο το πιθανότερο είναι να διαγνωσθεί μόνο μετά από ακτινογραφίες οστών λόγω καταγμάτων ή γιατί οι ασθενείς παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος

Τα συμπτώματα είναι δυνατό να ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων της νόσου. Κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πόνο στα οστά, συχνά στην πλάτη ή στα πλευρά
Οστική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων καταγμάτων και/ή λέπτυνσης των οστών
Κόπωση
Συχνές λοιμώξεις και πυρετό
Απώλεια βάρους
Ναυτία ή δυσκοιλιότητα
Συχνοουρία

Σχετικά Άρθρα