Συνάντηση Μητσοτάκη με Αφγανές βουλευτές και δικαστικούς: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε τον λαό του Αφγανιστάν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τρεις γυναίκες βουλευτές και τρεις γυναίκες δικαστικούς από το Αφγανιστάν οι οποίες απεγκλωβίστηκαν από τη χώρα τους και το καθεστώς των Ταλιμπάν και φιλοξενούνται σήμερα στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας Amena Afzali, η βουλευτής και πολιτική ακτιβίστρια Halima Askari, η νεότερη βουλευτής του Αφγανιστάν, Shagufa Noorzai, η δικαστής και συγγραφέας για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ferozan Qasimi, η εφέτης δικαστής και πρώην υπεύθυνη κατά των φυλετικών διαχωρισμών για γυναίκες και παιδιά, Yalda Nasimee, καθώς και η δικαστής Zuhal Naseri.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι έξι γυναίκες ευχαρίστησαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που συνεργάστηκαν ταχύτατα με ξένες χώρες και σειρά διεθνών οργανισμών για να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους από το Αφγανιστάν, καθώς επίσης την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία.
«Είμαστε όλοι βαθιά σοκαρισμένοι από αυτά τα οποία έγιναν στην πατρίδα σας τους τελευταίους μήνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή των έξι γυναικών στο Μέγαρο Μαξίμου. «Και ξέρω ότι εδώ και 20 χρόνια, όλες, με τον τρόπο σας, έχετε αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Μέσα από την ενασχόλησή σας με την πολιτική, αλλά και μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρατε στο δικαστικό σώμα» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας «για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν στα διεθνή αιτήματα, σχετικά με την φιλοξενία, σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, γυναικών που θα κινδύνευαν εάν παρέμεναν στο Αφγανιστάν με τις παρούσες συνθήκες». «Θέλω να ξέρετε ότι στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε τον λαό του Αφγανιστάν. Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς των Ταλιμπάν και δεν θα το κάνουμε. Αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματική ανάγκη», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα όσα προσφέρετε σε εμάς. Εδώ και 20 χρόνια παλεύαμε στο Αφγανιστάν για τα δικαιώματα των γυναικών, για την ισότητα, για να μπορούμε να φτάσουμε να είμαστε μία χώρα όπως η δική σας, και να έχουμε τα ίδια δικαιώματα οι γυναίκες με τους άντρες. Δυστυχώς, όμως, μέσα σε μία νύχτα τα χάσαμε όλα», σημείωσε από την πλευρά της η 28χρονη βουλευτής Shagufa Noorzai, από την επαρχία Χελμάντ.
«Ελπίζουμε θα έρθει μία ημέρα που θα μπορούμε κι εμείς με την δράση μας, από την πλευρά μας, να προσφέρουμε τα ίδια που προσφέρατε εσείς για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», προσέθεσε. «Χάσαμε όλα τα επιτεύγματα των τελευταίων 20 ετών. Είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας, τις οικογένειές μας», ανέφερε από την πλευρά της η βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας, Amena Afzali. «Ευχαριστούμε όλες τις χώρες που βοήθησαν, ειδικά την Ελλάδα που βοήθησε στην μεταφορά των ανθρώπων που είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη προστασίας. Ιδιαίτερα την Ελλάδα που μας δέχεται εδώ», συμπλήρωσε.
«Όλα τα δικαιώματα που είχαμε καταφέρει να αποκτήσουμε με κόπο επί πολλά χρόνια μας τα αφαίρεσαν» ανέφερε στον πρωθυπουργό η βουλευτής και επί χρόνια ακτιβίστρια Halima Askari. Πέρα από το φλέγον ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών η κα Askari στάθηκε στη δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογένειες στο Αφγανιστάν.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που μοιραστήκατε με τόσο συγκινητικό τρόπο τις προσωπικές σας ιστορίες. Δείξατε όλες σας πολύ μεγάλη γενναιότητα, αγωνιζόμενες γι’ αυτό το οποίο κοινωνίες – όπως οι δικές μας – το θεωρούν περίπου αυτονόητο. Τη Δημοκρατία, τα ίσα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω να σας ζητήσω να κρατήσετε ζωντανές τις ελπίδες σας. Γιατί αυτή είναι μια πορεία που μπορεί να έχει πολλές αναταράξεις, πολλές οπισθοχωρήσεις αλλά μπορεί, τελικά, να έχει μια μόνο κατάληξη. Και τελικά ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί για εσάς, για τις κόρες, για τις εγγονές σας» τόνισε. «Εμείς θα σας βοηθήσουμε να ταξιδέψετε, τελικά, στις χώρες που θα επιλέξετε εσείς να γίνει ο μόνιμος προορισμός σας, ή μάλλον, ο προσωρινός προορισμός σας, γιατί ο μόνιμος προορισμός σας πρέπει να είναι το Αφγανιστάν» υπογράμμισε.
Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε τρεις δράσεις απεγκλωβισμού και φιλοξενίας ευάλωτων προσώπων από το Αφγανιστάν, υποδεχόμενη 11 γυναίκες βουλευτές και 26 δικαστικούς και δικηγόρους (συνολικά, με τις οικογένειές τους, 178 άτομα).
Επισημαίνεται ότι χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Antony Blinken εξέφρασε στην Ουάσιγκτον τις ευχαριστίες του στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια για τη συμβολή της χώρας μας σε δράσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης.
Το σύνολο των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού
Εισαγωγική παρέμβαση:
Χαιρόμαστε πάρα πολύ που σας υποδεχόμαστε, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να μπορέσει να σας υποδεχτεί σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία για εσάς προσωπικά και για τη χώρα σας.
Είμαστε όλοι βαθιά σοκαρισμένοι από αυτά τα οποία έγιναν στην πατρίδα σας τους τελευταίους μήνες. Και ξέρω ότι εδώ και 20 χρόνια, όλες, με τον τρόπο σας, έχετε αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Μέσα από την ενασχόλησή σας με την πολιτική, αλλά και μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρατε στο δικαστικό σώμα.
Και θέλω στη συνέχεια να ακούσω τις προσωπικές σας ιστορίες και να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για εσάς προσωπικά η ελληνική πολιτεία θα σταθεί δίπλα σας, με την ελπίδα τα πράγματα στη χώρα σας να σταθεροποιηθούν και να μπορέσετε να επιστρέψετε πίσω στην πατρίδα σας με όλα τα δικαιώματά σας πλήρως κατοχυρωμένα.
Και να ευχαριστήσω το Υπουργείο, όλα τα στελέχη, και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν στα διεθνή αιτήματα σχετικά με την φιλοξενία, σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, γυναικών που θα κινδύνευαν εάν παρέμεναν στο Αφγανιστάν με τις παρούσες συνθήκες.
Και πάλι χαίρομαι που σας υποδέχομαι, σήμερα.
Κλείνοντας τη συνάντηση ο πρωθυπουργός ανέφερε:
Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που μοιραστήκατε με τόσο συγκινητικό τρόπο τις προσωπικές σας ιστορίες. Δείξατε όλες σας πολύ μεγάλη γενναιότητα, αγωνιζόμενες γι’ αυτό το οποίο κοινωνίες – όπως οι δικές μας – το θεωρούν περίπου αυτονόητο: τη Δημοκρατία, τα ίσα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών.
Θέλω να σας ζητήσω να κρατήσετε ζωντανές τις ελπίδες σας. Γιατί αυτή είναι μια πορεία που μπορεί να έχει πολλές αναταράξεις, πολλές οπισθοχωρήσεις αλλά μπορεί, τελικά, να έχει μια μόνο κατάληξη. Και τελικά ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί για εσάς, για τις κόρες, για τις εγγονές σας.
Εμείς, θα σας βοηθήσουμε να ταξιδέψετε, τελικά, στις χώρες που θα επιλέξετε εσείς να γίνουν ο μονιμος προορισμός σας, ή μάλλον ο προσωρινός προορισμός σας, γιατί ο μόνιμος προορισμός σας πρέπει να είναι το Αφγανιστάν. Ή αν επιλέξετε να ζητήσετε πολιτικό άσυλο στην χώρα μας, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σας δεχτούμε με ανοιχτές αγκαλιές.
Τέλος, θέλω να ξέρετε ότι στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε τον λαό του Αφγανιστάν. Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς των Ταλιμπάν και δεν θα το κάνουμε. Αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματική ανάγκη.
Τέλος, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να σας ακούσω σήμερα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε οικογένειες και άλλες συναδέλφους σας κι αυτές να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Ίσως επειδή είμαστε μια χώρα που έχουμε αποδεχτεί πάρα πολλούς μετανάστες να ήμασταν και πολύ πιο ανοιχτοί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο να το κάνουμε αυτό.