Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο για σεισμική δραστηριότητα
Τρεις περιοχές της Ελλάδας παρακολουθεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο λόγω της ασυνήθιστης –αλλά προς το παρόν όχι ανησυχητικής– σεισμικής δραστηριότητάς τους. Σε αυτές προστέθηκε και η Κρήτη, όπου συνεχίστηκε χθες η έντονη μετασεισμική ακολουθία, επιτείνοντας τις ήδη σοβαρές ζημιές.
Πρόκειται για τις εξής περιοχές: Θήβα, Νίσυρος, Δυτικός Κορινθιακός.
Η μετασεισμική δραστηριότητα από τα 5,8 Ρίχτερ της Δευτέρας ήταν έντονη και χθες, καθώς μέχρι το απόγευμα σημειώθηκαν περισσότερες από 15 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ (η ισχυρότερη 5,3 Ρίχτερ, νωρίς χθες το πρωί).
- «Από τον Ιούνιο έως σήμερα έγιναν στην περιοχή 2.750 μικροσεισμοί, οι οποίοι “φωτογράφισαν” το ρήγμα από το οποίο προέρχονται», λέει στην «Κ» ο Ακης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. «Το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει ισχυρότερο σεισμό, αυτή είναι η εκτίμησή μας. Ωστόσο, η μετασεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετά και ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να αποφεύγει τα κτίρια με ζημιές. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μεταφερθεί ο κόσμος σε ξενοδοχεία».
Η σεισμολογική δραστηριότητα στο νησί κινεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. «Συμφωνήσαμε να τοποθετηθούν 70 σεισμογράφοι σε όλο το νησί, να παραμείνουν εκεί για ένα έτος, ώστε κατόπιν, με τα κατάλληλα συστήματα, να υπολογίσουμε το πώς επηρεάζονται τα αστικά κέντρα του νησιού», αναφέρει ο κ. Τσελέντης. Η Κρήτη δεν είναι η μόνη περιοχή στην οποία το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εστιάζει την προσοχή του.
- «Παρακολουθούμε τη Θήβα, τη Νίσυρο, τον Δυτικό Κορινθιακό. Στη Θήβα υπάρχει ένα ρήγμα με δύο τμήματα. Το ανατολικό ενεργοποιήθηκε τον Δεκέμβριο και πρόσφατα ενεργοποιήθηκε το δυτικό. Το δυναμικό του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οπότε δεν μας ανησυχεί. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση των σεισμών σε αυτά. Στη Νίσυρο οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, αλλά με κάποια ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο πεντάμηνο. Εκτιμώ ότι εκεί θα έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό, αλλά θα είναι υποθαλάσσιος. Τέλος, μικροσεισμική δραστηριότητα υπάρχει και στον Δυτικό Κορινθιακό, αλλά δεν έχουμε ενδείξεις για ενεργοποίηση μεγάλων ρηγμάτων».
Χθες, τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στο Αρκαλοχώρι και στο Χουδέτσι και συνομίλησε με σεισμόπληκτους κατοίκους. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», ανέφερε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε πρώτη φάση θα διατεθούν 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την παροχή κρατικής αρωγής.
Οσον αφορά την καταγραφή των ζημιών, χθες ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι από μηχανικούς σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Στο νησί μετέβη και ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων Γιώργος Καραγιάννης, με σκοπό να συντονίσει το έργο των 56 μηχανικών που είχαν μέχρι χθες μεταβεί στην περιοχή (40 από το υπουργείο Υποδομών, 10 από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και 6 από τις Κτιριακές Υποδομές).
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, αναφέρει: «Οι σεισμοί με θύματα στον πληθυσμό το μόνο μήνυμα που στέλνουν είναι να ενσωματώσουμε κάθε νέα τεχνολογία που θα μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης του πληθυσμού στον σεισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, «τη μέρα μετά, χρειάζεται να πάμε τη σεισμολογία σε μια νέα σελίδα, με νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που είχαμε ήδη εγκαταστήσει πειραματικά στον Ανατολικό Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, στο Ιόνιο. Δεν σημαίνει ότι τα εγκαταστήσαμε εκεί επειδή υπάρχει κάποιο alert. Σίγουρα όμως, δεν θα πηγαίναμε σε μέρος που δεν έχει σεισμικότητα. Υπάρχει η λεγόμενη σεισμική επικινδυνότητα που εξαρτάται από τις σεισμικές πηγές της περιοχής. Όλοι γνωρίζουμε για τη σεισμικότητα του Ιονίου, του Κορινθιακού και άλλων περιοχών».
Ο κ. Καραστάθης συμπληρώνει:
- «Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζονται στην άμεση εκτίμηση των εστιακών παραγόντων του σεισμού. Βάζεις ένα πολύ πυκνό δίκτυο γύρω από περιοχές που περιμένεις σεισμό και μόλις γίνει, οι κοντινοί σταθμοί υπολογίζουν σε δύο με τρία δευτερόλεπτα το επίκεντρο και το μέγεθος, πριν καλά-καλά φτάσουν τα καταστροφικά κύματα σε κάποια θέση ενδιαφέροντος. Ο χρόνος προειδοποίησης εξαρτάται από το επίκεντρο».
Ο κ. Καραστάθης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «μαζί με τις νέες τεχνολογίες που χρειάζεται να εφαρμοστούν άμεσα για το καλό του πολίτη πρέπει να εξεταστεί κι ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα: Εχουμε υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς, στους οποίους, όμως, εάν γίνει κάποιος σεισμός δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν. Η Μάνη, το Πήλιο, η Ήπειρος. Μιλάμε για περιοχές που δεν είναι απαλλαγμένες από σεισμικό κίνδυνο. Έλεγχοι πρέπει να γίνουν και για τα ιστορικά μνημεία».
Ο κ. Καραστάθης αναφέρει και στην επικινδυνότητα που υπάρχει στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά:
- «Το Αιγαίο περιλαμβάνει επικίνδυνες περιοχές όπως αυτές που διέρχεται το ρήγμα της Ανατολίας, μιλάμε για τις Σποράδες, τη Λέσβο, τον Άγιο Ευστράτιο. Υπάρχει το τόξο από κάτω που μπορεί να χτυπήσει περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, μιλάμε για Ρόδο, Κάρπαθο, Κω».
Πηγή: kathimerini.gr