Μετωπική για τη ΔΕΗ – Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή για την απόκρυψη και την πτώση της μετοχής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή για διερεύνηση της υπόθεσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ όχι μόνο των πολιτικών αλλά και ποινικών του ΔΣ της επιχείρησης. Το κλίμα για την κυβέρνηση βαραίνει με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αφήνει έξω από το κάδρο την αλματώδη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά. Σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για μπίζνες του Μεγάρου Μαξίμου με τα κόμματά να μιλούν ευθέως για Μητσοτάκης ΑΕ.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα για την κυβέρνηση που επιμένει να προχωρά χωρίς καμία πίεση από τους θεσμούς και εν μέσω ενεργειακής κρίσης σε εκχώρηση της επιχείρησης και του ουσιαστικού μάνατζμεντ της μεγαλύτερης δημόσια επιχείρησης κοινής ωφέλειας της χώρας.
Το σκάνδαλο για τα υπόλοιπα κόμματα πλην ΝΔ από κοινωνικής άποψης γιγαντώνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι η απόφαση να μη συμμετέχει το Δημόσιο στην ξαφνική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήρθε σε μια περίοδο που η ενεργειακή ανασφάλεια γιγαντώνεται για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που βλέπουν ήδη τα τιμολόγια τους ρεύματος να αυξάνονται αλματωδώς και αυτό να συνεχίζεται για τους επόμενους τουλάχιστον 9 μήνες και τα 150 εκατομμύρια ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση να θεωρούνται τουλάχιστον ασπιρίνες για τον πονοκέφαλο.
- Με την επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον περασμένο Ιούλιο για την ακρίβεια να συζητείται σήμερα, στην ολομέλεια δεν αποκλείεται να μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας.
Θα είναι μια ακόμη από τις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα κατά την οποία δεν αποκλείεται να μιλήσει για τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Αιχμή του δόρατος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ «απέκρυψε» την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ εν μέσω έντονων αντιδράσεων για την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών ενέργειας και με τους μικρομετόχους να μην έχουν καμία πληροφόρηση για τις ειλημμένες αποφάσεις της διοίκησης της επιχείρησης.
- Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα επιχείρησε να περάσει διάταξη στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση για έλεγχο των νευραλγικών πυλώνων κοινής ωφέλειας υπό Δημόσιο έλεγχο. Η απόφαση να μη συμμετέχει το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι αποκαλυπτική για το ΣΥΡΙΖΑ της πρόθεσης του κ. Μητσοτάκη να παραδώσει τη ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να καταθέσει πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών ενώ ήδη από την αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν ως ένα ισχυρό χαρτί και την κατάθεση πρότασης μομφής στην κυβέρνηση αφού όμως πρώτα ο κ Τσίπρας ζυγίσει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ευθεία αμφισβήτηση των επιλογών του κ. Μητσοτάκη από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με άρθρο στα Νέα.
Πλήρης ιδιωτικοποίηση
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών (δίκτυο φυσικού αερίου) και του «ξεπουλήματος» όπως το χαρακτηρίζουν στην αντιπολίτευση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος).
- Η τελευταία δηλαδή εξέλιξη ουσιαστικά με την ιδιωτικοποίηση και μάλιστα σε μια εταιρεία που έχει ρίξει κανόνια στη Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία αλλάζει και τους όρους της εκχώρησης της ΔΕΗ καθώς ουσιαστικά ο ελάχιστος έλεγχος του Δημοσίου με τι 34% των μετοχών ίσως και να μην σημαίνει απολύτως τίποτα στο σύνολο της λειτουργίας του συστήματος και σε τελική ανάλυση στα τιμολόγια ρεύματος.
Κι αυτό την ώρα που σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς τα μοντέλα ιδιωτικοποιήσεων απέτυχαν ακόμη και στα πιο προηγμένα καπιταλιστικά συστήματα και τα ίδια κράτη αυτά επιστρέφουν στις επανακρατικοποιήσεις.
Και χωρίς την τρόικα
Η αποφάσεις της κυβέρνησης για επίσπευση των μνημονιακών προβλέψεων προξενούν μεγάλη εντύπωση καθώς δεν υπάρχει καμία πίεση στη ελληνική κυβέρνηση να τρέξει το πρόγραμμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα στην συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι με μεγάλες μάχες και ισχυρή αντίσταση αν και το νομοθέτησε ως κυβέρνηση δεν επέτρεψε να συμβεί επί 4,5 χρόνια.
- Κι αυτό όπως διευκρινίζουν πηγές της Κουμουνδούρου με μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος μεσοσταθμικά 12% σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT.
Όπως θυμίζουν μάλιστα τα τιμολόγια της ΔΕΗ πήραν φωτιά με το καλημέρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους καταναλωτές να βλέπουν αυξήσεις στο ρεύμα έως και 20% και το συνολικό ποσό που πλήρωσαν οι καταναλωτές να φτάνει τα 500εκατ.€, εξανεμίζοντας τη μείωση του ΦΠΑ και με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την εφοδιαστική αλυσίδα.
- Φαινόμενα αισχροκέρδειας, χειραγώγηση τιμών και τώρα το υφέρπον σκάνδαλο όπως καταγγέλλεται με την πτώση της μετοχής στο Χρηματιστήριο από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με τους μικρομετόχους να χάνουν πολλά χρήματα από την αξία των μετοχών τους, όταν κάποιοι φαίνεται να γνώριζαν για τα σχέδια της Διοίκησης όπως σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης.
Από το στόχαστρο βέβαια δεν θα λείψουν ούτε οι αμοιβές των golden boys της ΔΕΗ με τις χρυσές αμοιβές έως και 6 φορές πάνω και τον πολλαπλασιασμό των διευθύνσεων και των θέσεων μέσα στη διετία.