Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα “ψιλά γράμματα” των δημοσκοπήσεων- Γιατί η MRB προκαλεί χαμόγελο στην Κουμουνδούρου

 Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα “ψιλά γράμματα” των δημοσκοπήσεων- Γιατί η MRB προκαλεί χαμόγελο στην Κουμουνδούρου

Το κοινωνικό κλίμα έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται. Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται διαρκώς, αλλά τα ποιοτικά στοιχεία είναι εκείνα που για την Κουμουνδούρου καταγράφουν μια τάση επιτάχυνσης του βαθμού φθοράς για την κυβέρνηση και ενίσχυσης της απήχησης του Αλέξη Τσίπρα.

Παρά τα τρικ στα δελτία ειδήσεων με την πρόθεση ψήφου να παρουσιάζεται με την αναγωγή επί των εγκύρων χωρίς την ιδιαίτερη αυτή αποτύπωση στη σχετική κάρτα για να φαίνεται μεγαλύτερη η διαφορά αφαιρώντας τη λεγόμενη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και των άκυρων, στην Κουμουνδούρου έχουν τις κεραίες τους απλωμένες πάνω στις έρευνες της κοινής γνώμης για να εξάγουν κάθε φορά όλο και πιο ασφαλή συμπεράσματα για την αντιπολιτευτική τακτική αλλά και για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Στην ανάγνωση που κάνουν στην Κουμουνδούρου και στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB προκύπτει ότι μέσα σε μια εβδομάδα η ΝΔ εμφανίζεται να χάνει σχεδόν μια μονάδα.

Ακόμη και με την αναγωγή η διαφορά καταγράφεται οριακά σε διψήφιο ποσοστό και αυτό όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου η απόσταση που χωρίζει τα δυο κόμματα να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και μάλιστα επιταχυνόμενο, αν υπολογίσει κανείς ότι η τελευταία αυτή μέτρηση έδειξε πτώση της ΝΔ κατά μια μονάδα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών..

Η μέτρηση για το STAR έδωσε μια πιο σαφή εικόνα για το ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις στη Θεσσαλονίκη. Η οριακή νίκη στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ του κ. Μητσοτάκη έγινε ήττα στη δημοσκόπηση του STAR.

Η έκπληξη ήταν δυσάρεστη για τον πρωθυπουργό καθώς για πρώτη φορά οι μισοί ερωτηθέντες – 50% έκριναν αρνητικά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση, όταν ο αρνητικός αντίκτυπος απ΄την παρουσία του κ. Τσίπρα ήταν στο 46,7%.

Πλησιάζει

Μπορεί το φάουλ Κούλογλου να στοίχισε σε επίπεδο εντυπώσεων ωστόσο όσο περνούν οι ημέρες στελέχη της Κουμουνδούρου διαβλέπουν ότι πολίτες κάνουν μια πιο ψύχραιμη αποτύπωση του αποτελέσματος της μάχης της ΔΕΘ. Από μέτρηση σε μέτρηση στην Κουμουνδούρου βλέπουν ότι η δουλειά που έγινε στη Θεσσαλονίκη απέδωσε μετρήσιμα οφέλη.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας για την παρουσία του στη ΔΕΘ από το 25% κέρδισε πάνω από 2 μονάδες μέσα σε μια εβδομάδα με τη συνολική εικόνα που αποκόμισαν οι ερωτηθέντες να φτάνει στο 27,2%. Αντίστροφή πορεία κατέγραψε η απήχηση για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Έκθεση η οποία από το 39,9% έπεσε 2,3 μονάδες στο 37,6%. Αν και η διαφορά βγάζει νικητή στο επιτελείο του κ. Τσίπρα θέλουν να είναι αισιόδοξοι με δεδομένο και το γενικότερο τοπίο στο οποίο διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έπεισε αρκετούς και από τους ψηφοφόρους της ΝΔ στο φλέγον ζήτημα της ακρίβειας. Μπορεί τα ποσοστά όσων κρίνουν συνολικά τις προτάσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη να είναι εξαιρετικά χαμηλά για την αποτελεσματικότητά τους ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση τα όσα πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτυχαν μεγαλύτερης αποδοχής σε ποσοστό 25% έναντι 22,7% των προτάσεων Μητσοτάκη .

  • Σε αυτή την μέτρηση της έρευνας το πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρα κέντρισε το ενδιαφέρον ακόμη και ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019 οι οποίοι σε ποσοστό  17,7% είδαν θετικά τα μέτρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την Κουμουνδούρου εντυπωσιακό ήταν και το γεγονός ότι τα μέτρα Τσίπρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έτυχαν ευρύτερης απήχησης στα λεγόμενα νεανικά κοινά με τους έως 34 ετών να τα επικροτούν σε ποσοστό 35,4 %.

Διαρροές και εισροές

Ένα από τα διαχρονικά στοιχεία σε όλες τις μετρήσεις είναι και το ότι από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της ΝΔ και σε όλες τις μετρήσεις η ΝΔ εμφανίζεται να έχει «ταβανιάσει» σε συσπείρωση. Δείχνει να μην έχει περιθώρια να τραβήξει από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Αντίστοιχα όμως υψηλή συσπείρωση παρουσιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ που για τα δεδομένα του κόμματος είναι κάτι το αξιοσημείωτο για το κόμμα της Αριστεράς που δείχνει μεταξύ άλλων ότι το 75,8% που συγκεντρώνει  σε μη εκλογική περίοδο κλειδώνει και το εκλογικό του ποσοστό.

  • Πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάει πιο κάτω με τα εναπομείναντα αντι-ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήματα περι επιστροφής του κόμματος στο 3% να ακούγονται τουλάχιστον αντιπολιτικά ή και ανορθολογικά.

Αντίθετα το σχεδόν 80% της ΝΔ και εν μέσω της κυβερνητικής της θητείας εκτιμάται ως ένα ποσοστό που μόνο πτωτική πορεία μπορεί να έχει δεδομένης και της αναπόφευκτης φθοράς λόγω κυβερνητικής ευθύνης και διαχείρισης πολλαπλών κρίσεων. Μόνο 4,4% των ψηφοφόρων που την ψήφισαν το  19 τηρούν στάση αναμονής όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 12%.  Παράλληλα, η ΝΔ καταγράφει διαρροές προς άλλα κόμματα 11,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 6,1%. 

Σχετικά Άρθρα