Μητσοτάκης για το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας – Η Ελλάδα έχει μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης
Η Ελλάδα έχει μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας από τον υπουργείο Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει μια σημαντική οικονομική διάσταση.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η οικονομική διπλωματία μπορεί να συμβάλλει ώστε και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αλλά και η χώρας μας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
«Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς όλους τους συντελεστές αυτής της σπουδαίας προσπάθειας που αποτυπώνει μια κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας. Η εξωτερική πολιτική της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει μια σημαντική οικονομική διάσταση. Βήμα βήμα αυτή την κεντρική μας επιλογή την κάνουμε πράξη. Το Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί ένα μόνο κρίκο αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Και σημείωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν την εξωστρέφεια αποτελούν πολιτικές άκρως μετρήσιμες. «Ποιοί οι δείκτες που ενδιαφέρουν; Οι εξαγωγές μας, σημαντική αύξηση των εξαγωγών εν μέσω πανδημίας, είναι απόδειξη ότι αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε παραγωγικούς αλλά και σε νέους τομείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «ο δεύτερος σημαντικός δείκτης είναι η ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός. Δεν στέκομαι μόνο στα απόλυτα νούμερα των άμεσων ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει, αλλά και στις αποτιμήσεις των επενδυτών που ξεπέρασαν κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μας. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση, που δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια».
Υπογράμμισε δε ότι «εξωστρέφεια σημαίνει ανταγωνιστικότητα, δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Κατ’εξοχήν οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας είναι κλάδοι με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας οι οποίοι έχουν δυναμική.
»Μία χώρα η οποία πατάει καλά στα πόδια της , μπορεί να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρο τον κόσμο, να απευθυνθεί στις παραδοσιακές αγορές αλλά ταυτόχρονα να στρέψει τη ματιά της σε αγορές που ενδεχομένως στο παρελθόν ήταν έξω, πέρα και πάνω από τις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής. Αναφέρω ως παράδειγμα την Ινδία και τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται στην Αφρική».