Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – “Θα το δούμε θετικά, αν ζητηθεί” – Δύσκολες συνθήκες με νέες τουρκικές προκλήσεις σε Κρήτη και Καστελόριζο
“Αν μείνει παραπάνω στη Νέα Υόρκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ζητήσουν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα το δούμε θετικά” ήταν η αντίδραση κυβερνητικού αξιωματούχου στην αναπάντεχη… ανακοίνωση συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν δια χειλέων του Τούρκου Προέδρου λίγο πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Ο κ. Ερντογάν αναχώρησε χθες για τη Νέα Υόρκη και θα παραμείνει ως τις 22 Σεπτεμβρίου για τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ολομέλειας του ΟΗΕ. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσγειωθεί στις ΗΠΑ στις 22 Σεπτεμβρίου αργά το απόγευμα και ως τώρα δεν έχει ζητηθεί πολλώ δε μάλλον κανονιστεί συνάντηση.
Ωστόσο το περιβάλλον για μια τέτοια συνάντηση δεν είναι αντίστοιχο του Ιουνίου όταν συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες “το ήσυχο καλοκαίρι”.
- H Άγκυρα έχει επιστρέψει με τροχιοδεικτικά πυρά στην συνήθη ρητορική της. Ξαναβάζει ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών μέσω του φιλοκυβερνητικού τύπου και παρά την σύμπτωση συμφερόντων στο μεταναστευτικό που βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν δεν παραλείπει να εκβιάζει με επανάληψη του 2015 αν πιεστεί από προσφυγικές ροές.
Την ώρα μάλιστα που υπάρχει σιγή ασυρμάτου εδώ και μήνες για τις διερευνητικές επαφές, το επεισόδιο με την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό του ερευνητικού σκάφους NAUTICAL GEO που διενεργεί μετρήσεις για τον East Med ανοικτά της Κρήτης αλλά και στο Καστελόριζο οι “βόλτες” του τουρκικού ερευνητικού Yunus, δείχνουν ότι η υφέρπουσα ηρεμία κρύβει εκρηκτική ύλη από κάτω.
- Αναμφίβολα νέα δεδομένα θα δημιουργήσει και η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, που θα επικυρωθεί από το Νίκο Δένδια και τον Άντονι Μπλινκεν τον Οκτώβριο.
Πέρα από την πενταετή διάρκεια της, όπως δείχνουν συγκλίνουσες πληροφορίες η Αλεξανδρούπολη θα αναβαθμιστεί έτι περαιτέρω και θα χρησιμοποιηθούν οι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις αμερικανικές δυνάμεις, το λιμάνι της Καβάλας προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερο και βοηθητικό για τις αμερικανικές δυνάμεις, η Σκύρος μελετάται να φιλοξενήσει νέα βάση και μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκαφών (UAV) θα επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.