Δημοσιογράφος του BBC: Η Βρετανία επαναφέρει τη χρήση μάσκας και την τηλεργασία με πλήρως εμβολιασμένο το 80% των πολιτών

 Δημοσιογράφος του BBC: Η Βρετανία επαναφέρει τη χρήση μάσκας και την τηλεργασία με πλήρως εμβολιασμένο το 80% των πολιτών

Η ανάρτηση του δημοσιογράφου του BBC Κρις Μέισον που έφερε αναστάτωση και ερωτήματα αναφέρει πώς η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά της χρήσης μάσκας και της τηλεργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η πίεση στα νοσοκομεία. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της εβδομάδας για το θέμα.

«Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στο Κοινοβούλιο και να παραχωρήσει μια συνέντευξη Τύπου την Τρίτη σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Covid το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Αξιωματούχοι διερευνούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το τι ενδέχεται να καταστεί αναγκαίο αν αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία στην Αγγλία, όπως η χρήση μάσκας ή η τηλεργασία, αν είναι δυνατόν», έγραψε στο Twitter.

Στη Βρετανία είναι εμβολιασμένοι με μία δόση το 89%, και 80% εμβολιασμένοι με δύο δόσεις επίσης από 16 ετών και άνω.

Στις 3 Σεπτεμβρίου η Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI )δημοσίευσε το πόρισμά της για τον εμβολιασμό των παιδιών μεταξύ 12 και 15 ετών. Πρόκειται για το αρμόδιο όργανο που συμβουλεύει όλες τις υπηρεσίες υγείας της Βρετανίας σχετικά με την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Στην αναφορά της η JCVI, που φιλοξενείται στον επίσημο κυβερνητικό ιστότοπο της Βρετανίας gov.uk, δεν «ομαδοποιεί» όλα τα παιδιά σε μια μεγάλη κατηγορία 12-17 ετών, αλλά κάνει σαφή διαχωρισμό των ηλικιών 16-17 και 12-15.

Όπως εξηγεί, τα άτομα 16-17 ετών είναι μια διαφορετική κατηγορία, αφού «οδεύουν προς την ενηλικίωση, την ανώτερη εκπαίδευση ή και την εργασία. Η κοινωνική τους συμπεριφορά και οι συνήθειες είναι διαφορετικές σε σύγκριση με αυτές των παιδιών 12-15 και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα ποσοστά μόλυνσης ήταν σταθερά υψηλότερα στις ηλικίες 16-17 συγκρινόμενα με των μικρότερων παιδιών. Επίσης, τα άτομα 16-17 ετών είναι σε θέση να δώσουν συναίνεση εν γνώσει τους για τον εμβολιασμό τους».

Στην έκθεση της 3ης Σεπτεμβρίου σημειώνει ότι «τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως τα μεμονωμένα οφέλη από τον εμβολιασμό έναντι του Covid-19 στα παιδιά 12-15 ετών που δεν έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας είναι μικρά».

Η επιτροπή συμπεραίνει ότι «το περιθώριο οφέλους, από πλευράς υγείας θεωρείται υπερβολικά μικρό για να υποστηριχτεί οδηγία για ένα καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά 12-15 ετών». Ένα από τα ρίσκα για τα οποία κάνει ειδική αναφορά η βρετανική επιτροπή είναι ότι «υπάρχουν όλο και πιο ισχυρά στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού με εμβόλια mRNA και εμφάνισης μυοκαρδίτιδας».

  • Σημειώνει ότι πρόκειται για μια παρενέργεια σπάνια και ότι οι κλινικές εκδηλώσεις μυοκαρδίτιδας έπειτα από εμβολιασμό είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενες και υποχωρούν.

Συμπερασματικά, η οδηγία της βρετανικής επιτροπής για τα παιδιά 12-15 ετών είναι ότι εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν μόνο όσα από αυτά πάσχουν από συγκεκριμένες σοβαρές παθήσεις, όπως αιματολογικό καρκίνο, συγγενή καρδιοπάθεια, σοβαρές αναπηρίες των νεύρων, διαβήτη τύπου 1, δρεπανοκυτταρική νόσο, ανοσοκατασταλμένα παιδιά και κάποιες άλλες, λιγότερο συχνές ασθένειες σ’ αυτές τις ηλικίες, όπως νεοπλάσματα και σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Σε ότι αφορά τα επίσημα στοιχεία, για τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Αγγλία, έχουν καταγραφεί 492.528 από την 1η Φεβρουαρίου 2021 έως τις 29 Αυγούστου . Από αυτά, τα 420.689 αφορούν ηλικίες κάτω των 50 ετών, ενώ τα 71.107 αφορούν άτομα ηλικίας από 50 ετών και άνω. Συνολικά, πρόκειται για 491.796 κρούσματα, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως.

Από τα κρούσματα κάτω των 50 ετών, και τις δύο δόσεις έχουν κάνει 62.403 άτομα, ενώ ανεμβολίαστοι είναι οι 212.989.

Σχετικά Άρθρα