Επιλογή Στυλιανίδη: Αντιδράσεις στην ΚΟ της ΝΔ – “Ασπιρίνες” ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας – Ποια μέτρα “κλείδωσαν” ενόψει ΔΕΘ
Ο πρώην επίτροπος διαχείρισης κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, είναι ο νέος υπουργός πολιτικής προστασίας με υφυπουργό τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ Ευάγγελο Τουρνά. Ένα πρόσωπο που έχει διαχειριστεί θέματα πολιτικής προστασίας, θεμελιωτής του αποθεματικού RescEu για την συνδρομή χωρών που είναι αντιμέτωπες με φυσικές καταστροφές και παρά την σύμπραξη του με το Νίκο Αναστασιάδη περιγράφεται με κεντροαριστερό πρόσημο (θυμίζουν κάποιοι μέχρι και την φιλία του με το δεξί χέρι του Κώστα Σημίτη, τον αείμνηστο Νίκο Θέμελη).
Της Στεφανίας Μουρελάτου
- Εύλογα συνεπώς προκύπτει το ερώτημα γιατί χρειάστηκε το φιάσκο με τον πρώην Α-ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, που χρεώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο “κατάλληλος άνθρωπος ανέμενε”; Η επιλογή του Κύπριου πολιτικού δεν θα είναι ανέφελη, καθώς ήδη στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα η μόνιμη επωδός που ακούγεται στις συζητήσεις, είναι γιατί δεν δίνεται πρόκριμα σε ένα στέλεχος της παράταξης.
Σύντομα πάντως το Μαξίμου θέλει να αφήσει πίσω τους ατυχείς χειρισμούς του ανασχηματισμού και να ανοίξει την πολιτική περπατησιά της κυβέρνησης στην ΔΕΘ, όπου με ένα οικονομικό πακέτο της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει πράξη αυτό που είχε προεκλογικά δεσμευτεί: να επιστρέψει στην μεσαία τάξη ότι της πήρε ο Αλέξης Τσίπρας.
- Στις απανωτές συσκέψεις που γίνονται για την προετοιμασία της ΔΕΘ, έχει καταγραφεί η αισιοδοξία και η βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη θα υπερβεί το 3,6% του ΑΕΠ και θα κινηθεί πάνω από το 4%. Επιπλέον τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κρίνεται ότι θα δώσουν ένα σημαντικό μέρισμα προς τη μεσαία τάξη.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα πάει την χώρα ως τις κάλπες όποτε αυτές αποφασιστούν από τον πρωθυπουργό. Το πρόταγμα λοιπόν που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας οι υπουργοί, είναι η αύξηση των εισοδημάτων και να βγει η χώρα απο την ενισχυμένη εποπτεία το 2022, κάτι που θα κλείσει τους λογαριασμούς με το τέταρτο μνημόνιο όπως το αποκαλούσε προεκλογικά η ΝΔ.
Όπως έχει γράψει το libre.gr:
- μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στην ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω
- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά, παράταση για ένα έτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου,
- μείωση κατά 50% κατά ένα σενάριο ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
- μείωση των δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 22% από 24% και στο 11% από 13% είναι τα πιθανά μέτρα στο καλάθι της ΔΕΘ.