Κατάσταση κρίσης: 6000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί σε αναστολή εργασίας – Παραιτήθηκαν οι γιατροί της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
Την ώρα που βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα πανδημίας η αναστολή της εργασίας των υγειονομικών και η εργασιακή εξόντωση των ανθρώπων του ΕΣΥ, 20 σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, δημιουργεί κατάσταση σοβαρής κρίσης. Σύμφωνα με τα δεδομένα της χθεσινής πρώτης ημέρας, που κατέγραψε το υπουργείο Υγείας και η οποία σήμανε την αρχή της εφαρμογής του νόμου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των υγειονομικών, εκδόθηκαν και επιδόθηκαν ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία.
Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς, όπως ορίζει ο νόμος, αναφέρουν πηγές του υπουργείου.
Χθες (Τετάρτη) εξάλλου όλη την ημέρα, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, βρίσκονταν σε καταλήψεις από τα σωματεία των εργαζομένων.
Την ίδια ώρα το ΕΣΥ αρχίζει και πιέζεται εξαιτίας του τέταρτου πανδημικού κύματος. Τα κρούσματα εξαιτίας της COVID-19 ανεβαίνουν καθημερινά, οι διασωληνώσεις αυξάνονται σταθερά το ίδιο και οι θάνατοι και είμαστε μόλις 2 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχουν ανοίξει τα σχολεία και με τον καιρό εντελώς καλοκαιρινό.
Ο ΕΟΔΥ, κατέγραψε χθες, 1η Σεπτεμβρίου, 2.871 νέα κρούσματα, 47 θανάτους και 346 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. Είναι πασιφανές, ότι τα αυξημένα αυτά κρούσματα, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό, τις συναθροίσεις του Δεκαπενταύγουστου, πριν 14 περίπου ημέρες.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κ. Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και του Real, τόνισε με έμφαση ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται στο σύστημα Yγείας, όχι γιατί το λέει η κυβέρνηση, αλλά γιατί είναι χρέος και καθήκον.
Ανέφερε, ακόμη, ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στους υγειονομικούς σε σύγκριση με την Ευρώπη, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με τον κλάδο από 85% έως 95%. Εκτιμάται ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αποτελούν το 10% του κλάδου, δηλαδή 9.000 με 10.000, σε σύνολο 92.000 εργαζομένων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ.
Ο κ. Παπανικολάου, αναφέρθηκε ακόμη στις πολύ μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο υγειονομικό σύστημα, με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως είπε, σήμερα ο κλάδος των υγειονομικών ανέρχεται σε 92.000 ενώ θα έπρεπε να είμασταν 125.000.
Τόνισε ακόμη, ότι οι άνθρωποι του ΕΣΥ, έχουν επωμιστεί τεράστιο βάρος τον τελευταίο ενάμισι χρόνο εξαιτίας τα υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να γίνουν επικίνδυνοι. Επιπλέον, είχαμε ζητήσει από την αρχή, συνεχίζει, τα εμβολιαστικά κέντρα, να μην βρίσκονται εντός των νοσοκομείων. Ο συνδυασμός αναστολή εργασίας και πάγωμα των αδειών, αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο «κοκτέιλ», το ποτήρι ξεχείλισε, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τους πολίτες να ταχθούν με το μέρος των ανθρώπων του ΕΣΥ.
Εξάλλου, ενεργοποιήθηκε χθες 1η Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων που αφορά στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι όσοι υγειονομικοί τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν επιστρέψουν, θα μετακινηθούν σε άλλη θέση, όπως έχει ξεκαθαρίσει η τέως ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όπως αναφέρει ρητά ο νόμος.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και ειδικότερα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, υπέβαλλαν παραίτηση οι 5 ειδικευμένοι εντατικολόγοι. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Διευθυντής ΜΕΘ του Nοσοκομείου Ρεθύμνου, Μπάμπης Μαρκάκης, η κατάσταση έχει φτάσει «στο απροχώρητο» και απευθύνει έκκληση προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 7η ΥΠΕ:
«Να με αφήσουν να κάνω την δουλειά μου».
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, ενώ δεν προβλέπονταν αρχικά, λόγω πανδημίας και πίεσης στο Σύστημα Υγείας της Κρήτης, δημιουργήθηκε η ΜΕΘ Covid στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
«Αυτή την στιγμή, με την παρουσία μόνο 5 ειδικευμένων εντατικολόγων και την πλήρη απουσία βοηθητικού προσωπικού, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στην ασφυκτική πίεση και να παρέχουμε την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς μας, όταν στην βάρδια είναι μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός. Αυτός ο γιατρός, είναι υπεύθυνος για τις 3 κλίνες ΜΕΘ Covid – η ύπαρξη των οποίων δεν προβλέπονταν καν στην αρχή και δημιουργήθηκαν κατ’ ανάγκη – και τις 4 κλίνες ΜΕΘ non – Covid περιστατικών. Παράλληλα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι εντατικολόγοι καλούνται να συνδράμουν στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη».
- «Η απόφαση όμως που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στην υποβολή παραιτήσεων από τους 5 εντατικολόγους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, είναι πως «λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, κάποιες μέρες τον μήνα, ο εντατικολόγος βάρδιας θα πρέπει να αφήνει τις ΜΕΘ και τους ασθενείς του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και να συνοδεύει βαριά περιστατικά διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία».
Μια τέτοια διακομιδή μάλιστα πραγματοποιήθηκε προχτές, σύμφωνα με τον κ. Μάρκακη, όπου ένα non – Covid περιστατικό σε βαριά κατάσταση μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο ΠΑΓΝΗ, παρουσία εντατικολόγου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, από τις αρχές Μαρτίου, στην ΜΕΘ Covid Ρεθύμνου «η ύπαρξη της οποίας δεν προβλέπονταν καν αρχικά», έχουν νοσηλευτεί 16-17 βαριά περιστατικά κορωνοϊού, καθώς και λόγω της ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα υγείας του νησιού τελευταία, «πολλές φορές δεν υπήρχε κενό κρεβάτι ΜΕΘ σε άλλο νοσοκομείο ώστε να γίνει διακομιδή». Παράλληλα, στο χώρο αυτόν που «φιλοξενούνται» οι κλίνες ΜΕΘ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν νοσηλευτεί 44 «ύποπτα» περιστατικά.
Όπως τονίζει ο κ. Μαρκάκης, «τα ύποπτα περιστατικά αυτά, ήταν ασθενείς με βαριά συμπτωματολογία στους οποίους δεν είχε διενεργηθεί ακόμη τεστ ώστε να επιβεβαιωθούν και επίσημα ως κρούσμα Covid, όμως παράλληλα δεν μπορούσαμε να διακινδυνέψουμε την νοσηλεία τους σε άλλη κλινική και να ρισκάρουμε την διασπορά του ιού σε άλλες Κλινικές».
«Δεν ζητάω την πρόσληψη νέων γιατρών, καθώς πλέον το έχω πάρει απόφαση πως παρά το γεγονός πως υπάρχει σχετική προκήρυξη για την κάλυψη 2 εξειδικευμένων θέσεων γιατρών, αυτές δεν πρόκειται να καλυφθούν. Ζητάω όμως, να με αφήσουν να κάνω την δουλειά μου. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί και να διατηρήσουμε την απαραίτητη ποιότητα και ασφάλεια για τους ασθενείς στις ΜΕΘ του νοσοκομείου μας».