Παγώνη: Πάρα πολλοί οι θάνατοι από covid για την εποχή
Την έντονη ανησυχία της για την πορεία της πανδημίας και για την αύξηση των θανάτων, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Όπως είπε η κυρία Παγώνη στο Open:
«Φτάσαμε στις 9 το βράδυ και δεν προλάβαμε να δούμε όλα τα περιστατικά, με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, οι γιατροί έχουν αρχίσει και πιέζονται, το σύστημα πιέζεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε 68% σε όλες τις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αλλά υπάρχουν πόλεις και νοσοκομεία τοπικά με κάλυψη 90%. Η Αττική έχει φτάσει στο 67% κάλυψη ΜΕΘ, που είναι πολύ υψηλό ποσοστό, γιατί εάν πάμε έτσι τον Σεπτέμβρη, καταλαβαίνετε που θα φτάσουμε. Η Θεσσαλονίκη είναι στο 71,7% και η Κρήτη έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με κάλυψη των μονάδων στο 79,4%. Οι γιατροί δίνουν εκεί πολύ μεγάλο αγώνα».
Συνεχίζοντας τόνισε πως με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων ότι θα αυξηθεί η κινητικότητα.
«Αυτή την καμπύλη δεν θα μπορεί να την ελέγξει κανένας από δω και πέρα. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μικρή σταθεροποίηση, αλλά θα υπάρξει αύξηση κινητικότητας γιατί ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια. Όπως το καλοκαίρι πηγαινοερχόταν κόσμος και υπήρχε μετάδοση, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Τι πρέπει να κάνουμε; Για να μην υπάρχει μετάδοση, θα πρέπει να τρέξουν όλοι να εμβολιαστούν ιδιως αυτοί που θα γυρίσουν από τις διακοπές», επεσήμανε.
Εξέφρασε δε την έντονη ανησυχία της για τους θανάτους από κορωνοϊό, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή, συγκριτικά οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί γι αυτή την εποχή. Είναι ανησυχητικό αυτό που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Ελπίζω τα επόμενα νούμερα να είναι μικρότερα. Το σύστημα έχει αρχίσει και πιέζεται αρκετά. Και δεν είναι μόνο η νόσος Covid στα νοσοκομεία. Υπάρχουν και τακτικά χειρουργεία και ασθενείς με άλλες παθήσεις».
Εκτίμησε πως θα πάνε πίσω προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω εισαγωγών από κορωνοϊό. «Ήδη έχουν πάει πίσω από το καλοκαίρι, ελπίζω να μην υπάρξει και άλλη εντολή από το υπουργείο Υγείας να πάνε πίσω κι άλλο τα χειρουργεία», είπε χαρακτηριστικά.
Η μετάλλαξη Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με την Άλφα
Την ίδια ώρα, μια νέα αγγλική μελέτη αναφέρει πως οι άνθρωποι που μολύνονται από την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο -2,3 φορές μεγαλύτερο- να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους αρρωσταίνουν από την μετάλλαξη Άλφα.
Η έρευνα του οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Γκάβιν Νταμπρέρα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Infectious Diseases”, έγινε σε 43.338 άτομα διαγνωσμένα με κορωνοϊό μεταξύ 29 Μαρτίου και 23 Μαΐου φέτος.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο κίνδυνος επίσκεψης στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου λόγω Covid-19 είναι περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερος στην περίπτωση της Δέλτα σε σχέση με την Άλφα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες από την αρχική λοίμωξη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η Δέλτα οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας, ιδίως επειδή πλήττει περισσότερο τους ανεμβολίαστους και τους ευπαθείς.
«Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη Δέλτα, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν από την Άλφα, με τα περισσότερα περιστατικά (της Δέλτα) να αφορούν ανεμβολίαστους. Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμβολιασμός παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι της Δέλτα, γι’ αυτό είναι ζωτικό όσοι δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, να τις κάνουν το συντομότερο δυνατό. Είναι επίσης σημαντικό όσοι έχουν συμπτώματα Covid-19, να μένουν σπίτι και να κάνουν μοριακό τεστ όσο γίνεται πιο γρήγορα», δήλωσε ο δρ Νταμπρέρα.