Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη πανδημία από την κυβέρνηση – «Κυνήγι» σε εστίαση και υγειονομικούς, μισόλογα για εκκλησίες και ενστόλους
Την αυστηρότητά της στην εστίαση και την ψυχαγωγία εξαντλεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας ενώ την ίδια ώρα επιλέγει να απαντά με μισόλογα για τους εμβολιασμούς των ενστόλων, αλλά και για την απόφαση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε ναούς.
Ο Βασίλης Κικίλιας, στη σκιά των διαμαρτυριών των υγειονομικών , έκανε λόγο για μια «ισχνή μειοψηφία συνδικαλιστών που αντιδρούν», προειδοποιώντας με περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε την διενέργεια πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού έξω από ναούς την Κυριακή.
Οι εμβολιασμοί θα γίνονται από Κινητές Ομάδες του υπουργείου Υγείας και θα ξεκινήσουν από αυτή την Κυριακή στην Κρήτη και έπειτα σε μεγάλες πόλεις της χώρας
Για το ζήτημα των ναών ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος χρησιμοποίησε έωλα επιχειρήματα. Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά «στις εκκλησίες υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, όπως ανάλογα με την χωρητικότητα τους πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται εντός των ναών και εν γένει των λατρευτικών χώρων και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας».
Πρόσθεσε δε πως σε μπαρ ή εστιατόρια δεν μπορείς να φας και να πιείς με μάσκα συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο προστατευτικό μέτρο, «ξεχνώντας» προφανώς πώς διεξάγεται το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε, ακόμη, και για την πιθανότητα επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και στους ενστόλους για να απαντήσει ότι «το ενδεχόμενο επέκτασης της είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό. Ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού θα αξιολογηθεί από ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να ξεκινήσει πιθανή επέκταση και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν».
Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον η επέκταση αφορά στους ενστόλους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε σύγχυση, αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι εμάς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το ρυθμό του εμβολιασμού, εξηγώντας σε όλο τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι είναι το μοναδικό διαθέσιμο όπλο για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχεία, που θα έχουμε στα χέρια μας για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού ανάλογα με το εάν παρατηρείται συνωστισμός ή εάν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς και τη δυνατότητα να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά στις συνέπειες σε περίπτωση, που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα».
Όμως οι δηλώσεις αυτές του κ. Οικονόμου έρχονται στη σκιά του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στο οποίο αποκαλύπτεται ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΛ.ΑΣ. Και τα σώματα ασφαλείας είναι αρκετά χαμηλά.
Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν εάν τηρούνται τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, θα είναι ανεμβολίαστοι την ώρα που ασκούν τα καθήκοντά τους.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη επικαιροποιημένα στοιχεία, το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία είναι κατά κύριο λόγο η υπηρεσία που έχει αναλάβει τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού, το ποσοστό των εμβολιασμένων διαμορφώνεται στο 58%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αττική μόλις το 53% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη να φτάνει το 54%.