BBC: Φράχτης και σύστημα επιτήρησης 40 χλμ στον Έβρο για τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν
Η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει ένα φράχτη και σύστημα επιτήρησης 40 χιλιομέτρων (25 μιλίων) στα σύνορά της με την Τουρκία εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των μεταναστών από το Αφγανιστάν.
“Δεν μπορούμε να περιμένουμε, παθητικά, για τον πιθανό αντίκτυπο”, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας των Πολιτών της Ελλάδας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή του Έβρου την Παρασκευή.
«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν απαραβίαστα».
Τα σχόλιά του ήρθαν καθώς η Τουρκία κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για τους Αφγανούς μετανάστες.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απότομη αύξηση των ατόμων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μπορεί να αποτελέσει “μια σοβαρή πρόκληση για όλους”.
“Ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και στο Ιράν”, είπε ο κ. Ερντογάν.
Η ταχεία κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, μια ισλαμιστική αγωνιστική ομάδα, έχει αφήσει κάποιους να φοβούνται για τη ζωή τους και να επιδιώκουν να διαφύγουν από τη χώρα, συχνά με κάθε μέσο απαραίτητο.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η κρίση δημιούργησε νέες “δυνατότητες για μεταναστευτικές ροές” στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα, η οποία ήταν στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή πέρασαν από την Τουρκία στην ΕΕ, δήλωσε ότι μπορεί να στείλει πίσω τυχόν Αφγανούς που φτάνουν παράνομα μέσω της χώρας.
Από αυτούς που έφτασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, πολλοί ταξίδεψαν βορειότερα σε όλη την Ευρώπη, αλλά περίπου 60.0000 έχουν παραμείνει στη χώρα.
Πέρυσι, η Αθήνα απέκλεισε προσωρινά νέες αιτήσεις ασύλου, αφού ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «άνοιξε τις πόρτες» για τους μετανάστες να ταξιδέψουν στην ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε τότε ότι η Ελλάδα είχε αυξήσει “το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας στο μέγιστο”, με το προσωπικό ασφαλείας να έχει αναπτυχθεί στα χερσαία σύνορα του Έβρου.
Πηγή: BBCnews