Πρόσφυγες και Πρέσπες φουντώνουν την πολιτική αντιπαράθεση – Μικροπολιτικά παιχνίδια βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

 Πρόσφυγες και Πρέσπες φουντώνουν την πολιτική αντιπαράθεση  – Μικροπολιτικά παιχνίδια βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η είδηση της σύναψης στρατιωτικής συνεργασίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία και η επαπειλούμενη προσφυγική κρίση από το Αφγανιστάν γίνονται πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση αξιοποιεί τα δυο νέα αυτά στοιχεία για να συντηρήσει μια αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση στέλνοντας καθησυχαστικά μηνύματα εντός και εκτός της ΝΔ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η κυβέρνηση «παρακολουθεί» είπε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου στην πρώτη του ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών απαντώντας σε ερώτημα για τη σύναψη της αμυντικής συμφωνία Σκοπίων – Άγκυρας εξαντλώντας σε μια μόνο λέξη ουσιαστικά το ζήτημα από την πλευρά του επίσημου κράτους.

  • Η εξόφθαλμη προσπάθεια να προσπεράσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  τη σημασία της συμφωνίας αυτής δεν κρίνεται άξια σχολιασμού από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως έχουν πράξει στο παρελθόν έτσι και τώρα οι επιτελείς της Κουμουνδούρου δείχνουν ως βασική αιτία αυτής της στάσης της κυβέρνησης στο «φόβο» του κ. Μητσοτάκη για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και όσων περιστοιχίζονται πέριξ του στο ζήτημα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Γιάννης Οικονόμου μάλιστα αν και δεν είναι της σχολής Σαμαρά ωστόσο φρόντισε να χρησιμοποιήσει μια γλώσσα καθαρά εσωτερικής κατανάλωσης για ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας σχολιάζουν από το ΣΥΡΙΖΑ.

  • «Πολύ αφελείς ή απλοϊκές οι απόψεις που υποστηρίζουν ή που υποστήριζαν ότι η ΣτΠ θα αποτελούσε τον φράχτη εισόδου με οποιαδήποτε συνεργασία της Τουρκίας με τη γειτονική χώρα» δήλωσε από το πόντιουμ της γενικής γραμματείας ενημέρωσης.

Δεν ήταν μάλιστα λίγοι στο ΣΥΡΙΖΑ όσοι επισήμαναν ότι ακόμη και από τα επίσημα κρατικά στόματα δεν προφέρεται ούτε τώρα τρία χρόνια μετά τη σύναψη της Συμφωνίας το όνομα της Βόρεια Μακεδονίας ως επίσημη πλέον ονομασία του κράτους, αλλά όπως παρατηρούσαν δηκτικά μέχρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υιοθέτησε χαμηλής πολιτικής ρητορική αποκαλώντας τη «γειτονική χώρα».

Τρεις συμφωνίες περιμένουν 2 χρόνια

Όμως οι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν να αναδεικνύουν την αδυναμία του ίδιου του Πρωθυπουργού να φέρει στη Βουλή τρεις καίριας σημασίας επιμέρους συμφωνίες που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και λύνουν ακριβώς τέτοιας φύσης ζητήματα ασφάλειας στα βόρεια σύνορα.

Ζητήματα όμως που μένουν πίσω και δεν προωθούν την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών που είναι ακριβώς η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας ακριβώς για να περιοριστεί η επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια με συμφωνίες όπως η ανάληψη της αεράμυνάς της από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, η εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και δυτών, η εκπαίδευση στην κυβερνοάμυνα και οι κοινές ασκήσεις των δύο χωρών.

Με αυτό τον τρόπο σχολιάζουν πολλοί υπονομεύεται η ίδια η ασφάλεια της χώρας.

Προσφυγικό

Μπορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνούν επι της αρχής στην ενιαία στάση που πρέπει να τηρήσει η ΕΕ και αντιμετωπίσει το ζήτημα της επικείμενης προσφυγικής κρίσης στα ανατολικά σύνορά της, ωστόσο το ζήτημα περιπλέκεται όταν η κυβέρνηση στέλνει διπλό μήνυμα αποτροπής εντός και εκτός χώρας.

Ο Ερντογάν, όσο κι αν ομόθυμα οι Ευρωπαίοι και εμφατικά η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνουν ότι δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να εργαλειοποιήσει το νέο κύμα Αφγανών προσφύγων, άρχισε ήδη το παζάρι με την Κομισιόν. Σε δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη για την Ευρώπη ανοίγοντας έτσι και επίσημα τη διαδικασία διατίμησης του προβλήματος.   

  • Στην Αθήνα ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστρεφε το βλέμμα του στο εσωτερικό ακροατήριο σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι «στη χώρα δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουμε σκηνές του 2015 ούτε στα νησιά, ούτε στις πύλες εισόδου, ούτε στις σιδηροδρομικές γραμμές» παραπέμποντας πίσω στις εικόνες των χιλιάδων Σύρων προσφύγων που έκανα απόβαση από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά και από εκεί ξεκινούσαν το καραβάνι για την κεντρική Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε να περάσει ανώδυνα η δήλωση αυτή αναδεικνύοντας με εύσχημο αλλά σαφή τρόπο την προσήλωση της ΝΔ να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να ξεπεράσει το επικοινωνιακό πρόβλημα των πυρκαγιών χαϊδεύοντας το ξενοφοβικό ακροατήριο.

Θα θέλαμε η κυβέρνηση να έχει φωνή «που να μην είχε αναλάβει με προθυμία την εργολαβία της απόκρουσης και της διαχείρισης των προσφυγικών πληθυσμών, για να μπορούν μερικές βορειότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καλοπιάνουν ξενοφοβικούς ψηφοφόρους» σχολίαζε ο κ. Μπουρνούς που γνωρίζει σε βάθος το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα.

Στο σόου αυτό μάλιστα που στήνεται εντάσσεται και η επίσκεψη σήμερα στο φράχτη του Έβρου των δυο συναρμόδιων υπουργών Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη με την κυβέρνηση να βλέπει στήνεται νέο σκηνικό έντασης στη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία να κατευθύνει τα κύματα των κυνηγημένων Αφγανών στο φράχτη με την Ελλάδα.

  • Η ρητορική είναι ανέξοδη παρατηρούν πολλοί μια και δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί άσυλο σε πρόσφυγα από εμπόλεμη ζώνη και το Αφγανιστάν βρίσκεται σε πόλεμο και οι Ταλιμπάν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν βέβαιο ωστόσο ότι οι Αφγανοί θα επιλέξουν τα χερσαία σύνορα για τη διέλευσή τους σε ελεύθερο έδαφος. Τα νησιά δεν αποκλείεται να αποτελέσουν για μια ακόμη φορά όπως και το 2015 τη βασική οδό διαφυγής.

  • «Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» συμπλήρωνε χθες ο κ. Οικονόμου, ωστόσο αν τελικά γεμίσει βάρκες το Αιγαίο η αποτροπή στη θάλασσα και μάλιστα πλεούμενων με πρόσφυγες δεν είναι εύκολη υπόθεση τι στιγμή μάλιστα που η διεθνής κοινότητα και οι ΜΚΟ θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους και τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς πάνω στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα