Κρίσιμος Αύγουστος εν όψει ΔΕΘ-Γιατί ο πρωθυπουργός αποκλείει οριζόντιο lockdown- Οι εξαγγελίες
Ο Αύγουστος είναι βαρόμετρο για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και την επίτευξη του τείχους ανοσίας, δυο δεδομένα από τα οποία ευθέως εξαρτάται η πορεία της οικονομίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες κατά την περιοδεία του στην Κρήτη απέκλεισε εκ νέου την προοπτική να παραλύσουν οριζόντια οι οικονομικές δραστηριότητες λόγω της πανδημίας και έδειξε ότι στόχος του είναι να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέτωπο της δημόσιας υγείας ώστε να αρχίσει να κεφαλαιοποιεί πολιτικά το πακέτο φοροελαφρύνσεων, που έχει εξαγγείλει για την διετία 2021-2022.
Επιθυμία του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η άνοδος στην Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση να σηματοδοτήσει πολιτική επανεκκίνηση, εμπλουτισμό των πολιτικών κινήσεων μακριά από την βεβαρυμμένη μονοθεματική ατζέντα που επέβαλλε η διαχείριση της πανδημίας τα τελευταία δυο χρόνια.
Οι φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν μείωση φόρων κατά 1,85 δισ. ευρώ την προσεχή διετία.
Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των ελεύθερων επαγγελματιών, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022, η μείωση στο 55% από 100% του ποσοστού προκαταβολής φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών από φέτος και η μείωση στο 70% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις εκτιμάται από την Κυβέρνηση ότι δίνει «ανάσες» στην μεσαία τάξη, ένα εκλογικό ακροατήριο που η ΝΔ φιλοδοξεί να διατηρήσει τα ερείσματα της.
Ζητούμενο για το «καλάθι της ΔΕΘ» είναι ποιες φορολογικές ανάσες θα περιλαμβάνει και για μισθωτούς του δημοσίου τομέα και συνταξιούχους. Ήδη στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν φόρμουλα να επεκτείνουν και σε αυτές τις δυο κοινωνικές κατηγορίες απαλλαγή ή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Δύσκολη εξίσωση θα είναι η «αποσωλήνωση» των επιχειρήσεων από τα μέτρα στήριξης της πανδημίας. Η τακτοποίηση των «κορονοχρεών» που προ ημερών ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ένα βήμα χωρίς όμως ακόμη να έχει περιγραφεί το επόμενο, δηλαδή πως θα επιβιώσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται ακόμη από την πανδημία και τον μειωμένο τζίρο εφόσον όπως προαναγγέλλει η κυβέρνηση οικονομική στήριξη δεν προβλέπεται επ’ αόριστον.
Aπό τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί εκθέτες και κοινό στην πρώτη covid free ΔΕΘ. Θεωρείται βέβαιο ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας θα γίνει με πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες στο ακροαήριο.