Ντούσκος: Ήθελε να γίνει… αστροναύτης ο χρυσός Ολυμπιονίκης- “Θέλω να το γιορτάσω με όλους τους Έλληνες”
Ήθελε να γίνει…αστροναύτης. Ασχολήθηκε με τον στίβο, αλλά τελικά τον κέρδισε η κωπηλασία τον Στέφανο Ντούσκο, τον χρυσό Ολυμπιονίκη στο Τόκιο.
Στα 24 του χρόνια χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το οποίο παράλληλα ήταν και το πρώτο χρυσό της χώρας μας σττην κωπηλασία σε επίπέδο Ολυμπιακών Αγώνων και η πρώτη του αντίδραση ήταν μάλλον αναμενόμενη.
Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Χρυσός πλέον Στέφανος Ντούσκος,είχε μιλήσει στην ΕΡΤ για τους στόχους του, τις δυσκολίες της προπόνησης και τον πρωταθλητισμό. “Ήθελα να γίνω αστροναύτης” είχε πει τότε χαριτολογώντας. “Και γιατρός…” πρόσθεσε. “Αλλά αθλητής είναι το αγαπημένο μου. Είμαι μαχητικός”.
Αμέσως μετά την κατάκτηση του μεταλλίου στο Τόκιο έλεγε περιχαρής για την διάκρισή του και το χρυσό μετάλλιο: «Δεν πίστευα ότι θα το πάρω, ούτε τώρα το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου και δεν έχω λόγια. Θέλω να το γιορτάσω αυτό το μετάλλιο με όλους τους Έλληνες. Θα το συνειδητοποιήσω πιστεύω όταν γυρίσω. Θα το γιορτάσω με όλη μου την οικογένεια, τους φίλους και όσους με στηρίζουν».
Η κωπηλασία ως γνωστόν είναι ένα από τα πιο δύσκολα και από τα λιγότερο προβεβλημένα Ολυμπιακά αθλήματα. Για το μέλλον της κωπηλασίας στην Ελλάδα και για τη συνεισφορά του χρυσού του μεταλλίου σε αυτό, κατέληξε: «Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να φέρει την κωπηλασία πιο κοντά. Η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει το κουπί. Θα είναι δύσκολα στην αρχή, απλά να μην τα παρατήσουν. Πέρασα αρρώστιες και τραυματισμούς, κάποια στιγμή δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι μου από τους πόνους στη μέση. Θα ήμουν πάρα πολύ περήφανος αν έβλεπα τους ναυτικούς ομίλους ανά την Ελλάδα γεμάτους από μικρά παιδιά»
Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 και είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων (Ν.Ο.Ι.). Στην Ιαπωνία ήταν η 2η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στην πρώτη, σε ηλικία 19 ετών, στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ο Στέφανος Ντούσκος έγινε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης, όταν κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή.
Στο Ρίο ήταν και η πρώτη φορά στην Ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας που συμμετείχε ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών, η οποία μάλιστα εξασφάλισε τη συμμετοχή της μόλις στις 26 Ιουλίου 2016, όταν αποβλήθηκε λόγω του σκανδάλου με το ντόπινγκ η ρωσική τετράκωπος.
Λίγες ημέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 26 Αυγούστου 2016, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, κάτω των 23ων και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ.
Ο Ντούσκος κατέκτησε μέσα στο 2018, δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπρέστ της Λευκορωσίας και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Ντούσκος μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας U23. Εν συνεχεία, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, πάλι με συναθλητή τον Χρήστο Στεργιάκα, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ.
Το 2019, ο Γιαννιώτης σκιφίστας αναδείχτηκε «ασημένιος» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα U23 στο απλό σκιφ, ενώ το 2020, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν 5ος στο Ευρωμαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ δεν μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ματαιώθηκε.
Την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είχε εξασφαλίσει ο Στέφανος Ντούσκος, μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προ-ολυμπιακη ρεγκάτα στο Βαρέζε, στις 8 Απριλίου 2021. Λίγες ημέρες μετά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βαρέζε, ο Ντούσκος έμεινε εκτός βάθρου, καθώς ήταν 4ος στο απλό σκιφ.