Πελώνη: Η ρητορική Ερντογάν αντιβαίνει στις αποφάσεις για την επίλυση του Κυπριακού
«Ακούσαμε και χθες το βράδυ από τον κ. Ερντογάν να επαναλαμβάνει τις τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών. Τόσο αυτές, όσο και οι σημερινές εξαγγελίες είναι σαφές ότι καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. για το καθεστώς της Αμμοχώστου). Όλη η ρητορική αντιβαίνει στις αποφάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση τη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε σε συνέντευξή της στο “ Πρώτο Πρόγραμμα” του ραδιόφωνου της ΕΡΤ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
«Είναι εξαγγελίες και προσπάθειες για την ανατροπή της προοπτικής μιας επίλυσης στη βάση της διεθνούς νομιμότητας που μας βρίσκουν αντίθετους. Προφανώς, είναι απορριπτέα η λύση των δύο κρατών» πρoσέθεσε.
Σαμαράς για Ερντογάν: Πρωτοφανής πρόκληση – Είναι ώρα για τις κόκκινες γραμμές μας
Επιπλέον είπε ότι δυσκολεύει την προοπτική επίλυσης με βάση το πλαίσιο που υπάρχει. «Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις διπλωματικές απαντήσεις στις εξαγγελίες αυτές που βρίσκονται σε αντίθεση και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στην ΕΜΑΚ σημείωσε ότι αντικαθίστανται, φεύγουν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία όσοι δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό. «Είχαν δοθεί συγκεκριμένες προθεσμίες και για την πρώτη δόση και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου. Η σχετική απόφαση προέβλεπε ότι δεν μπορεί να είναι σε αυτή την ειδική Ομάδα όποιος δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό του. Θυμίζω ότι υπήρξε και απόφαση του ΣτΕ σε σχετική προσφυγή που έγινε για να ακυρωθεί η υποχρεωτικότητα» είπε και ανέφερε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη υπηρεσία για την αντιμετώπιση καταστροφών και προφανώς, πρέπει να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του προσωπικού που υπηρετεί, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να διαταραχθεί σοβαρά, αν αρρωστήσουν οι μισοί από κορονοϊό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Η κυρία Πελώνη για τους εμβολιασμούς είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το πλαίσιο που αφορά τα πεδία της υποχρεωτικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατόπιν της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. «Θα λύνει και θα ρυθμίζει όλα τα λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν ή ενδεχομένως να προκύψουν από αυτή την απόφαση» τόνισε.
Επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οφείλουν να έχουν κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου και οι εργαζόμενο στις δομές υγείας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου «Στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε, αλλά να ενθαρρύνουμε τους πιο δύσπιστους να εμβολιαστούν. Και προτεραιότητα, προφανώς, έχουν οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς συμπολίτες μας» είπε.
Αφού επισήμανε ότι ο υγειονομικός κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος ανάμεσα σε έναν εμβολιασμένο και σε έναν ανεμβολίαστο πολίτη υπογράμμισε: «Υπάρχουν, λοιπόν, διευκολύνσεις για εμβολιασμένους, όπου σαφώς ο υγειονομικός κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος έως καθόλου, και υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους. Το αναφέρω, γιατί ακούω και την κριτική περί αποκλεισμών και διχασμού. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Όλοι πρέπει να προσέχουμε και περισσότερο οι ανεμβολίαστοι».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας για τη Μύκονο είπε ότι το 46% των κρουσμάτων αφορά κυρίως εργαζομένους στον χώρο της ψυχαγωγίας και σε τουριστικές επιχειρήσεις. «Αυτό που περιορίστηκε στη Μύκονο είναι η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν έκλεισε η πρόσβαση. Μπορεί κανείς να πάει και να γυρίσει. Τα μέτρα είναι σε ισχύ μέχρι τις 26 Ιουλίου, μέχρι τη Δευτέρα» σημείωσε.
«Αυτή την στιγμή, η εικόνα που έχουμε από το υπουργείο Τουρισμού είναι ότι η πληρότητα στη Μύκονο είναι στο 95%. Υπάρχουν οι συνήθεις ακυρώσεις που υπάρχουν πάντα τέτοια περίοδο. Δεν τεκμηριώνεται η καταστροφολογία που ακούμε από την αντιπολίτευση. Η μεγαλύτερη ζημία θα ήταν το να ολιγωρήσει η κυβέρνηση και να μην λάβει μέτρα. Διότι το μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε είναι ότι έχουμε ανοίξει με ασφάλεια. Ασφάλεια και για τους επισκέπτες, ασφάλεια και για τους κατοίκους» προσέθεσε.
Τέλος η κυρία Πελώνη υπογράμμισε ότι ενισχύονται τα ξενοδοχεία καραντίνας, λέγοντας ότι υπάρχει και μια συζήτηση για επαναξιολόγηση του πρωτοκόλλου για να διευκολυνθούν, ενδεχομένως, και κάποιες μεταφορές μέσω ακτοπλοϊκών. «Σε κάθε περίπτωση, προστίθενται κλίνες, πάντα σε συνεννόηση μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων, του υπουργείου Τουρισμού και της Πολιτικής Προστασίας, που έχει και την πλήρη εικόνα για τις ανάγκες, μέσω της ιχνηλάτησης» ανέφερε.