Πανελλαδικές: Άνοδος βάσεων, μείωση εισακτέων και… κολέγια
Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων στα κεντρικά ΑΕΙ θα είναι επιπλέον εμπόδια για τους υποψήφιους, καθώς θα κόψουν έως 30.000 εισακτέους από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Παρά τις ιδιαιτερότητες της φετινής σχολικής χρονιάς, η οποία σημαδεύτηκε από την έξαρση της πανδημίας, το πολύμηνο κλείσιμο των σχολικών μονάδων και την τηλεκπαίδευση, η οποία υπολειτουργούσε, ενώ σημαντικός αριθμός μαθητών δεν είχε πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, το υπουργείο Παιδείας επέμεινε στην εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία θα αφήσει εκτός ΑΕΙ μεγάλο αριθμό εισακτέων – σύμφωνα με τους υπολογισμούς εκπαιδευτικών και αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα κυμαίνονται από 20.000 έως 30.000 προοδευτικά.
Η ΕΒΕ, που θα διαμορφωθεί ανά πανεπιστημιακό τμήμα, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας μόλις αναρτηθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα. Στη συνέχεια θα μπορέσουν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού για την εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ.
Σημειώνεται ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις Πανελλαδικές βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της ΕΒΕ ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε σχολή ή τμήμα.
Πάντως φέτος οι πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν δείχνουν άνοδο των βάσεων εισαγωγής εξαιτίας και της ΕΒΕ αλλά και των επιδόσεων των υποψηφίων. Ωστόσο, ασφαλείς εκτιμήσεις θα γίνουν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών όπου θα διατυπωθούν και οι προτιμήσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΒΕ αναμένεται να αυξήσει τις βάσεις, ενώ υπάρχει ορατός κίνδυνος να μείνουν εκτός πανεπιστημίων ακόμα και υποψήφιοι που θα γράψουν πάνω από 10.000 μόρια. Αυτό θα συμβεί εάν η πλειονότητα των υποψηφίων πετύχει υψηλές επιδόσεις, που θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΒΕ να κυμανθεί από 8.000 έως και 12.000 μόρια στο επιστημονικό πεδίο.
Το μοναδικό σίγουρο είναι ότι για ακόμα μία χρονιά οι υποψήφιοι θα δώσουν μάχη για την είσοδό τους στα κεντρικά πανεπιστήμια, καθώς η ΕΒΕ σε συνδυασμό με την ανακατανομή των θέσεων θα λειτουργήσουν ως τροχονόμοι για τους εισακτέους.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια αψυχολόγητη ανακατανομή των θέσεων αυξάνοντάς τις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και μειώνοντάς τις στα κεντρικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος κυρίως σε ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές και στρατιωτικές σχολές -όπως και πέρυσι-, οι οποίες ωστόσο θα δεχθούν λιγότερους εισακτέους.
Ειδικότερα, το ΕΚΠΑ θα πάρει συνολικά 6.765 υποψηφίους, από 7.836 πέρσι, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.563, από 1.687 πέρσι, και το Μετσόβιο θα πάρει συνολικά 1.246 υποψηφίους, από 1.256. Και εκείνοι που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα -δηλαδή η πλειονότητα των υποψηφίων- θα προτιμήσουν πανεπιστήμια κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ενώ για όσους δεν τα καταφέρουν το υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτή την επιλογή… των ιδιωτικών κολεγίων.
Με πληροφορίες από avgi.gr