Ανάλυση: Η διείσδυση Τσίπρα στον μεσαίο χώρο με όρους Αριστεράς
Το φρούτο ωρίμασε, η κυβέρνηση έχει υποστεί μεγάλη φθορά και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν θα πέσει μόνο του. Η απλή αναλογική εκτός από παγίδα αποδεικνύεται στη μια και έξω ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην κυβέρνηση. Η λογική του ώριμου φρούτου επικράτησε για αρκετό διάστημα ως βασικό σκέλος της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα και μετά τα δυο χρόνια της ΝΔ στην κυβέρνηση επιστρατεύεται τώρα η στρατηγική του μεσαίου χώρου. Αν και αδόκιμος ο όρος όπως είπε ο κ. Τσίπρας ωστόσο μετά από 17 χρόνια έγινε σαφές ότι η παλιά αυτή καραμανλική συνταγή του 2004 αναβιώνει στο εκλογικό μαγειρείο της Κουμουνδούρου.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Μετά από τις τοποθετήσεις 130 στελεχών πρώτης γραμμής και στελεχών ανα την Ελλάδα που πήραν το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να συγκεράσει όλες τις τάσεις μέσα στο κόμμα του και μαζί με το ψηφιακό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία ένα μίνι συνέδριο διαδικτυακά, να κάνει και ίδιος το δικό του μεγάλο άλμα προς τα μπροστά για τη νίκη του στις επόμενες εκλογές.
Υιοθετώντας τις προτάσεις της Ομπρέλας για αντιπολίτευση και προγραμματικό λόγο με ρεαλιστικό ριζοσπαστισμό ο κ. Τσίπρας κάνει την κίνησή του στο πολυπόθητο Κέντρο, το ζωτικό χώρο για τη νίκη με την απλή αναλογική.
- «Αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Και αυτό το κάνουμε όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα. Αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο. Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού».
Ο κ. Τσίπρας αξιοποιώντας το κλίμα που δημιουργείται διεθνώς με τη στροφή Μπάιντεν σε κεϊνσιανές συνταγές ενίσχυσης της εργασίας και στήριξης της κοινωνίας και του κράτους πρόνοιας προτάσσει το δικό του αριστερό ρεαλισμό και φιλοδοξεί μαζί με τα κινήματα, όπως έγινε και στις ΗΠΑ από τους Δημοκρατικούς, να μετακινήσει τους ευάλωτους, τους μικρομεσαίους και μερίδα των μεσαίων στρωμάτων αριστερά.
Είναι το δικό του σαμποτάζ απέναντι στην κυριαρχία της Δεξιάς ορθότητας που σαγήνεψε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων και οι οποίοι από τώρα και έπειτα εκτός από τον ανορθολογισμό της διαχείρισης της πανδημίας, τις βαθιά αντεργατικές διατάξεις που πέρασε εν μέσω σκληρών περιορισμών, θα βλέπουν και τις επιπτώσεις της οικονομικής διαχείρισης και των επιλογών του κ. Μητσοτάκη μέσα και από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιοπιστία θέσεων
Για την ανάγκη να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στον τόπο μιλούν σε ένα βαθμό και τα έργα της ίδιας της ΝΔ. Ωστόσο αν σε κάτι συμφωνούν όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το κυβερνητικό παρελθόν σε συνθήκες μεγάλου καταναγκασμού και η ήττα σε επίπεδο ιδεολογίας εξαιτίας των ασκούμενων πολιτικών τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων δημιουργούν ένα αρνητικό προηγούμενο. Το καμπανάκι κινδύνου το κρούουν πολλοί μέσα στο κόμμα.
- Γι’ αυτό και στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος δίνουν τώρα μεγάλη σημασία όχι τόσο στην αυτοκριτική, που έγινε και μάλιστα εξαντλητικά όπως εκτιμά ο κ. Τσίπρας, αλλά κυρίως πλέον στο ότι το νέο πρόγραμμα είναι και άμεσα και πραγματολογικά εφαρμόσιμο.
Στόχος είναι να επανέλθει η αξιοπιστία στο ΣΥΡΙΖΑ. «Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στο τόπο. Ότι τώρα είμαστε ωριμότεροι γιατί μάθαμε από τα λάθη μας και γιατί πλέον όχι μόνο θέλουμε αλλά και ξέρουμε πως να υλοποιήσουμε τα θέλω μας». Και αυτό είναι ίσως το δεύτερο σημείο στο οποίο θα αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης.
Κάλεσμα στο ΚΙΝΑΛ
Ο Νίκος Μπίστης στην ολομέλεια της προγραμματικής συνδιάσκεψης το είπε σχεδόν καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί στο ΚΙΝΑΛ. Ναι μεν οι πολίτες και οι κοινωνικές συμμαχίες συνθέτουν το παζλ των συναινέσεων και των συνεργασιών αλλά πρέπει και από τα πάνω να γίνουν σε εύθετο χρόνο φανερές οι προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ και των πολιτικών δυνάμεων.
- Ο στόχος δηλαδή της αριστερής μετατόπισης της κεντροαριστεράς σε σύγχρονες αριστερές προτάσεις είναι το κλειδί των εξελίξεων για την προοδευτική διακυβέρνηση η οποία δεν θα έχει σύντομα άλλη ευκαιρία να ανατρέψει την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά ή τη μετά-Δεξιά όπως χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τις κάλπες με απλή αναλογική. Όπως μάλιστα σημείωσε εμφατικά η κα Γεροβασίλη στις μεθεπόμενες εκλογές – με το σύστημα της ενισχυμένη πλειοψηφίας –είναι αμφίβολα να θα υπάρχει και χώρα να κυβερνηθεί..
Στην Κουμουνδούρου αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και σε όλο το αστικό φάσμα βλέπουν το συστημικό κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα μοντέλο αλά Γερμανία ή Ουγγαρία, ένα σύστημα εξουσίας με «ενάμισι κόμμα», όπως το χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης. Ένα μεγάλο και ολοένα πιο συντηρητικό κόμμα εξουσίας που θα ασκεί μόνιμα την εξουσία και ένα αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ποσοστά κάτω του 30% που θα βρίσκεται διαρκώς στις θέσεις της αντιπολίτευσης.
Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας φρόντισε αυτό το καμπανάκι να το χτυπήσει προς κάθε κατεύθυνση υπενθυμίζοντας και μέσα στο κόμμα του ότι «ο ρεαλισμός λέει ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – έστω και με μία ψήφο – στις επόμενες εκλογές».