ΣΥΡΙΖΑ: Απόψε οι προγραμματικές θέσεις – Ζωηρός διάλογος στη Συνδιάσκεψη
Με τοποθετήσεις στελεχών και αντιπροσώπων συνεχίζονται οι εργασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που θα ολοκληρωθούν στις 10.30 το βράδυ της Κυριακής. Η σημερινή διαδικασία της ολομέλειας που ξεκίνησε στις 10 το πρωί, θα συνεχιστεί έως τις δύο μετά το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια, έως τις 6 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα και οι καταληκτικές ομιλίες και θα εγκριθεί το τελικό κείμενο των προγραμματικών θέσεων.
Οι ιδέες μας είναι ξανά επίκαιρες και αναγκαίες απέναντι σε έναν παρωχημένο θατσερικό νεοφιλελευθερισμό που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, τόνισε στην παρέμβασή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Η μάχη για μια προοδευτική προοπτική και διακυβέρνηση σημαίνει μάχη για νίκη στις επόμενες εκλογές με τις θέσεις και τις ιδέες μας», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αποτελεί «πολύ μεγάλη σηματοδότηση αφενός το γεγονός ότι διεξάγεται η Προγραμματική Συνδιάσκεψη μας ακόμα και μέσα στις δύσκολες εποχές της πανδημίας, αλλά κυρίως ότι μέσα από ένα μεγάλο συλλογικό διάλογο έχουμε φτάσει να παρουσιάζουμε αυτό το συνεκτικό πλαίσιο θέσεων και να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, εναλλακτικός, εφικτός, ότι έχουμε την πρόταση και τη δέσμευση να οδηγήσουμε σε άλλη, προοδευτική κατεύθυνση τη χώρα και την κοινωνία».
Ανέφερε ότι «τώρα που ανοίγει ξανά η οικονομία και οι δραστηριότητες, η κοινωνία προσγειώνεται με δυσμενή και αυταρχικό τρόπο σε μια πολύ δύσκολη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολύ σκληρή μάχη κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, θέτοντας το πεδίο της αντιπαράθεσης και πως «αυτή η μάχη συνεχίζεται με τον επόμενο γύρο, της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης». Σημείωσε πως ήταν κρίσιμο ότι δεν ήταν μια μάχη χαρακωμάτων, αλλά αντίθετα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία δείχνουν τη δέσμευση και την πρόθεσή του και οικοδομούν τη σχέση με την κοινωνία. Τόνισε ότι είναι μεγάλο εφόδιο οι προγραμματικές θέσεις μας, «πάνω στις οποίες οικοδομείται αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με μια νέα κοινωνική προοδευτική συμμαχία που διαμορφώνεται». Αυτή ακριβώς, είπε, είναι το άλλο μεγάλο εφόδιο, οι συμμαχίες με τον κόσμο της εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών, τους αόρατους ανθρώπους, τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Το έτερο μεγάλο εφόδιο, τόνισε είναι «το κόμμα μας», μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό, αριστερό, κορμός της προοδευτικής συμμαχίας στη χώρα», προσθέτοντας ότι η διεύρυνση είναι μια συνεχής διαδικασία.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η Συνδιάσκεψη είναι μια σημαντική διαδικασία γιατί λειτουργούμε ως συλλογικός νους. Ούτε το Πολιτικό Συμβούλιο, ούτε τα στελέχη, ούτε ο πρόεδρος είναι ο συλλογικός νους αλλά όλοι εμείς εδώ. Και αυτή την έννοια του κόμματος ως συλλογικό νου πρέπει να την κρατήσουμε.
Δεν είναι η συζήτηση εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια. Να κρατήσουμε ότι οι αριστεροί είναι πιο δυναμικοί όταν έχουν συμμετάσχει σε συλλογικές διαδικασίες, στην διαμόρφωση ενός κόμματος, αυτό είναι μια εμπειρία που τους δίνει τα όπλα να πάνε στους κοινωνικούς χώρους. Με αυτή την εμπειρία έχουν να συμβάλουν πολλά στην διαμόρφωση του προγράμματος και των θέσεων μας.
Η ΝΔ κάνει πολύ σημαντική ιδεολογική δουλειά. Αναδιαμορφώνει τον αστικό χώρο και έχει ιδεολογικές αιχμές. Οι συζητήσεις εδώ και το κείμενο προγράμματος δίνει στα στελέχη τη δύναμη, την ασφάλεια, την αυτοπεποίθηση να κάνουν ιδεολογική δουλειά από πάνω μέχρι κάτω
Το πρόγραμμα δεν είναι το τέλος. Πρέπει να έχουμε πολιτική στρατηγική, για τις συμμαχίες, πως θέλουμε να κυβερνήσουμε και με ποιούς. Χρειάζονται όμως και στοιχεία αυτοκριτικής. Να συζητήσουμε, ποια από όσα μας δέσμευαν λοόγω των μνημονίων δεν μας δεσμεύουν τώρα; Ποια θα είναι πάλι δύσκολα να εφαρμόσουμε και ποια αξίζει να παλέψουμε. Να υιοθετήσουμε ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό που είναι εντός και ενάντια του συστήματος. Να πείσουμε τον κόσμο όχι μόνο ότι όσα λέμε είναι καλά αλλά και ότι είναι εφαρμόσιμα.
Μην ξεχνάμε την κινηματική μας βάση. Η πρόταση της Α’ Αθήνας για το δικαίωμα στην στέγαση έχει τεράστια σημασία για την τοπική δράση, μπορεί να γίνει ένα κίνημα σημαντικό για τη νεολαία και να μας συνδέει με τους ανθρώπους που έχουν φύγει από την πολιτική.
Μεγάλη σημασία οι παρεμβάσεις για την φεμινστική πολιτική. Δεν ξεχνάμε την ψυχή μας. Το να είμαστε ενάντια στις επαναπροωθήσεις δεν είναι θέμα κόμματος του 3% κλπ. Να παρέμβουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι η όποια λύση είναι με ανθρωπιά και στην Ευρώπη. Καθώς πηγαίνουμε στο συνέδριο όπως είπε ο Αλέξης έχουμε πολλά υλικά. Πρόγραμμα, διεργασίες για την εργασία, την υγεία, την οικονομία, τους μικρομεσαίους, το ταμείο ανάκαμψης. Μαζί με την πολιτική απόφαση που θα πάρουμε μπορούμε να μας ενισχύσουν για τους αγώνες που έρχονται.
Καθώς πηγαίνουμε στο συνέδριο να φροντίσουμε όχι μόνο να έχουμε εκλογικό πρόγραμμα αλλά κι ένα αφήγημα. Να μπορεί ο κόσμος που θέλουμε να απευθυνθούμε τι σημαίνει το αφήγημα μας για την ζωή τους, για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, πως θα πείσουμε με το αφήγημα μας ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα με νέες ιδέες, που αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις και που θα πάει η κοινωνία. Για να εμπνεύσουμε την κοινωνία, πρώτα πρέπει να εμπνεύσουμε τον εαυτό μας.
Νίκος Φίλης: Είναι Επείγοε αίτημα να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ όμως πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτή η κυβέρνηση. δεν είναι συνήθης κυβέρνηση που το αποτύπωμα της κρατάει όσο θητεία της. Προσπαθεί να τον επανασυστήσει τον αστισμό σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Στόχος της ευρωπαϊκής δεξιάς είναι να συγκροτήσει γύρω της συμφέροντα, να διαμορφώσει προσδοκίες και μια νέο συντηρητική ηγεμονία. Δεν είναι υπόθεση πέντε οικογενειών και αρπαχτής. Είναι βαθύτερο το ζήτημα και μια δύναμη της αριστεράς πρέπει να το συλλάβει και να το χτυπήσει βαθύτερα.
Αν και η κυβέρνηση καταγράφει μια φθορά, Γιατγ δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπροστά μας έχουμε τον κίνδυνο του συστήματος να έχουμε ενάμιση κόμμα. Ένα κόμαμ αιώνια κυβερνητικό και ένα μεγάλο κόμμα αιώνια αντιπολιτευτικό. Αυτός είναι ο στόχος της δεξιάς. Δεν είναι ώριμο φρούτο που θα σαπίσει και θα γίνουμε κυβέρνηση. Να γίνει σαφές ότι δεν είμαστε οι δυο πόλοι του συναινετικού δικομματισμού.
Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία αναστοχασμός τόσο της κυβέρνησης μας όσο και της περιόδου μετά το 2019 και μετά. Δεν υπάρχει τόλμη. Στον καθημερινό μας λόγο δεν απαντάμε στην αγωνία και την κριτική χιλιάδων ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί και ζητούν πειστικές εξηγήσεις. Η αυτοκριτική είναι στοιχείο της ανασυγκρότηση της επιρρόής μας όχι πολυτέλεια. Για να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο τους πρέπει να πείσουμε αριστερούς και δημοκρατικού πολίτες που μας εμπιστεύτηκα κάποτε και απομακρύνθιηκαν
Να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με τα μνημόνια. Τώρα που είμαστε αντιπολίτευση στη νέα διεθνή πραγματικότητα τι κρατάμε; Είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε για τη Φραπορτ, το Ελληνικό και τα Ραφάλ; Να ακολουθούμε μια ιστορία χωρίς αρχές και μετρό για τις ανεμογεννήτριες; Είναι δυνατόν να υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στην εργασία και το περιβάλλον; Ότι οι επενδύσεις είναι χωρίς κοινωνικές και περιβαλλοντικες προυποθέσεις; Αναστοχασμός και αυτοκριτική για να κερδίσουμε τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Υπάρχει θέμα φυσιογνωμίας. Να απαντήσουμε στον κόσμο, όχι να είμαστε διδακτικοί από τα πάνω
Πρέπει να είμαστε ένα κόμμα με δημοκρατικές λειτουργίες, κόμμα των μελών του. Να μην δαιμονοποιούμε την εσωστρέφεια και να πλάθουμε την εξωστρέφεια με αγγελικό τρόπο.
Παύλος Πολάκης: Καλύφθηκα πλήρως από την τοποθέτηση του Αλέξη. Η ομιλία του στο Κατράκειο ήταν σάλπισμα αντεπίθεσης που είχε ανάγκη ο λαός. Υπάρχει ένα δίλημμα στην αντιπολιτευτική μας τακτική τον τελευταίο 1.5 χρόνο. Η μία αντίληψη λέει ότι χάσαμε τις εκλογές επειδή μας γύρισε την πλάτη μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων, των αυτοαπασχολούμενων και του κεντρογενούς χώρου άρα πρέπει να ακολουθήσουμε μετριοπαθή αντιπολίτευση που προβάλλει το ηθικό πλεονέκτημα, να μην κάνει σκανδαλολογία, μην τρομάξουμε τους κεντρώους ώστε να τους πάρουμε μαζί στις εκλογές που σαν ώριμο φρούτο θα πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη.
Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση όταν διατυπώσει πρόγραμμα με λαϊκά και κατανοητά σημεία, κοινωνικά αναγκαία που θα χτυπάνε στην καρδιά της διαπλοκής. Όπως το 800 ευρώ μισθός και 35 ώρες δουλειά, το 2000 ευρώ εισαγωγικός μισθός στους γιατρούς, μια τράπεζα στα χέρια του δημοσίου κλπ. Όταν εκπέμψει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα ξανασυνεγείρει τους 500.000 που δεν ήρθαν στην κάλπη το 2019 αλλά είχαν έρθει το 2015, που θα φέρουν κόσμο που στήριζε Βαρουφάκη ακόμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μεγάλος κορμός είναι όσοι δεν ψήφισαν,.
Τότε θα δημιουργήσουμε κλίμα και ρεύμα επανόδου, τότε θα έρθουν και οι κεντρώοι. Εκτός από τη δύναμη της ηθικής υπάρχει και η ηθική της δύναμης που προκύπτει από στόχους που προτείνεις και προβάλλεις. Όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες και γκάνγκστερ δεν μπορείς να τους ραντίζεις με τον βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος
Ο Παύλος Πολάκης πρότεινε ακόμα να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα για την υγεία στοιχεία που ανέφερε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, πόσα χρήματα και με ποια κατανομή κλπ.
Σε σχέση με το κράτος, τόνισε ότι αυτός ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να υπηρετήσει ένα αριστερό πολιτικό σχέδιο για το χτύπημα στην διαπλοκή. Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουμε τολμηροί και να πούμε ότι μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων πρέπει να περάσουν στους δήμους και στις περιφέρειες. Να αντιστρέψουμε το μοντέλο του προληπτικού ελέγχου του κρατικού μηχανισμού σε ετήσιο έλεγχο των αποκεντρωμένων δομών, υπηρεσίων, δήμων και περιφερειών.
Ως προς την δικαιοσύνη εισηγήθηκε την ίδρυση δεύτερης σχολής δικαστών με ταχύρρυθμο πρόγραμμα 1000 δικηγόρων που θέλω να γίνουν δικαστές ώστε να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης. Τέλος τόνισε πως οποιαδήποτε υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος δεν θα πρέπει να παίρνει αναβολές πάνω από 2 μήνες. Έτσι θα δείξουμε την πρόθεση ότι θα τιμωρήσουμε αυτούς που τα έφαγαν, είπε χαρακτηριστικά.
Νίκος Βούτσης: Μια νέα αριστερή, προοδευτική, ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας στον αντίποδα του διάχυτου φόβου που γεννά συντηρητισμό, του φόβου που προκύπτει από τη στρατηγική αξιοποίησης της πανδημίας και την κυβερνητική στρατηγική χειραγώγησης και διαχείρισης της εύλογης αβεβαιότητας και του καθεστώτος επιτήρησης της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου», είναι η απάντηση κατά τον Νίκο Βούτση στο «πώς θα καταστεί ενεργό και αποτελεσματικό το κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα που σήμερα εν δυνάμει συγκροτείται, ιδιαίτερα πάνω στις ανάγκες και τις ανισότητες που αναδεικνύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη». Τόνισε ότι «η αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας σε αυτό το επίπεδο θα δώσει περιεχόμενο στη δύναμη της βούλησης που αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του κόμματος.
Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλα τα στοιχεία ενός συνεχώς εμπλουτιζόμενου πολιτικού σχεδίου που θα κάνει αποτελεσματική την επιδίωξη για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ραχοκοκκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ανέφερε ότι «επειδή όλοι συνομολογούμε την ιδιαίτερη συνθήκη της σύγκρουσης πλέον με ένα καθεστώς όχι απλά με μια πολιτική δύναμη και την άρνηση μας στο συναινετικό συστημικό δικομματισμό και την πολιτική του ώριμου φρούτου στη διεκδίκηση της διακυβέρνησης, θα πρέπει να διαμορφώσουμε και να υπηρετήσουμε ακόμα πιο συστηματικά το κατάλληλο πολιτικό σχέδιο που θα μετουσιώσει τις λαϊκές ανάγκες σε ένα νικηφόρο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα». Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα με τις προγραμματικές θέσεις μας και την ασκούμενη υπεύθυνη αντιπολίτευση μας, αυτό το πολιτικό σχέδιο θα αναμετριέται με την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, όπως οι συνεργασίες, η επικοινωνία, η διαμορφούμενη σχέση με βασικούς αρμούς του κράτους και της ευρύτερης θεσμικής συγκρότησης και της κοινωνίας.
Αναφορικά με τη στρατηγική για τις κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες. Επ’ αυτού, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πολύ στην έμπνευση και την ενεργοποίηση του κόσμου της αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας από τώρα για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Βουλή όλου του αριστερού δημοκρατικού και οικολογικού φάσματος». Υποστήριξε ότι έτσι μόνο δημιουργούμε θετικό κλίμα στη δημόσια συζήτηση και ευνοούμε ανασυνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από τη στάση των ηγεσιών». Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες για συνεργασίες σε κοινά μέτωπα ωριμάζουν την ιδέα, αλλά και η συμπόρευση με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, θα ενθαρρυνθούν και πολίτες για να ξαναέρθουν στην κάλπη, θα πάρει κουράγιο η νεολαία για ενωτικές δράσεις και για μια νέα σχέση της με την πολιτική και τις εκλογές».
Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν είναι ανάγκη να ρίξουμε νερό στο κρασί μας όταν μιλάμε για το σωφρονισμό και τα δικαιώματα των κρατουμένων, για το μεταναστευτικό, για το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, για τις έμφυλες ταυτότητες, για τη σύγκορυση με το ρατσισμό την πατριαρχία, την άρνηση στις μεταφυσικές δοξασίες αλλά και την καταγγελία αυταρχικών κρατικών πρακτικών ή και για την ενεργητική ειρηνική επίλυση των διαφορών μας χωρίς την καταφυγή σε επιζήμια κούρσα εξοπλισμών. Είπε ότι χαιρετίζει το σχέδιο της πολιτικής απόφασης που αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα.
Μίλησε για τη σύγκρουση με το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο «που συν τω χρόνω διαμορφώνεται σε καθεστωτική πολιτική οντότητα ενώ εκφράζει και ευρύτερο μπλοκ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Ανέφερε ότι «αυτοί μιλάνε ευθέως δημοσίως και διεθνών για μαύρη παρένθεση της αριστερής διακυβέρνησης και νοικάρηδες της εξουσίας, επιχειρούν να αμαυρώσουν τα δικά μας 4,5 χρόνιας διακυβέρνησης, να αποσείσουν τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες τους που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες μαζί με τον κ. Μητσοτάκη». Πρόσθεσε ότι οξύνουν την ιδεολογική σύγκρουση για να τεκμηριώσουν τις αντιμεταρρυθμιστικές θεσμικές τομές που επιχειρούν. Σημείωσε ότι «πέραν της μαχητικής, υπεύθυνης και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης, για να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση σε θεσμικό επίπεδο σε όλα τα πεδία πρέπει ανυποχώρητα να υπερασπίζουμε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς που διαχέεται σε όλες τις παραδόσεις, τις πολιτικές και τις σχέσεις της αριστεράς με την κοινωνία». Υπογράμμισε ότι «δεν επιδέχεται ούτε διαπραγμάτευση ούτε συμβιβασμούς με τις δικές τους παραδόσεις και πρακτικές. Δεν ήμασταν ούτε είμαστε ίδιοι».
Σήμερα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα ριζοσπαστικό αριστερό, επεσήμανε στην ομιλία της η Θεανώ Φωτίου. «Σήμερα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα ριζοσπαστικό αριστερό για την πρόνοια για όλους, για την κοινωνική πλειοψηφία και για τα μεσαία στρώματα», τόνισε η τομεάρχης κοινωνικής πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτόν τον τομέα. «Εμείς δεν θεωρούμε ότι η πρόνοια είναι για τη φτώχεια, όπως θεωρεί ο νεοφιλελευθερισμός του Μητσοτάκη. Εμείς λέμε ότι η πρόνοια είναι για τον καθένα μας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας για το κοινωνικό κράτος και την εργασία είναι το μεγάλο όπλο μας». Ανέφερε ότι «η πρόνοια πηγάζει από το υπέροχο ρήμα “προνοώ”, λέξη που εμείς τιμήσαμε κατά τη διακυβέρνηση μας και της δώσαμε νέο περιεχόμενο με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους, αλληλεγγύη σε όσους κινδυνεύουν από κοινωνικό ρατσισμό». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι από τα 3,5 δισ. στην πρόνοια, τα 700 ήταν για τη φτώχεια και τα υπόλοιπα για τα μεσαία στρώματα και πως «με τις πολιτικές μας ρίξαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια.
Η εποχή αλλάζει ραγδαία, σημείωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς. «Αλλάζει η εποχή ραγδαία, η επόμενη μέρα δεν ξέρουμε ποια θα είναι. Είναι σαν η ιστορία να μας κοιτάζει στα μάτια και να μας ζητά να ανταποκριθούμε στη νέα τροπή της ιστορίας», τόνισε μεταξύ άλλων το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απέναντι στο ιδεολογικό φορτίο που προβάλλει η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει προγραμματικά και κινηματικά τη δική του λογική, υπογράμμισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. «Δύο χρόνια τώρα το κόμμα μας με τη συνολική παρουσία του εντός κι εκτός βουλής, έχει δείξει τον αναντικατάστατο ρόλο του στην προσπάθεια καταπολέμησης και ακύρωσης αντιδραστικών και δεξιών, δεξιότατων πολιτικών της κυβέρνησης Ν.Δ.», σημείωσε ο πρώην υπουργός. Είπε πως φάνηκε ότι μια συνεχής ενασχόληση, επικοινωνία και αγωνιστική διάθεση απέναντι στα τεκταινόμενα από τη Ν.Δ. είναι η μόνη δυνατότητα που έχει θετικά αποτελέσματα «και ως προς την προσπάθεια που σωστά έχουμε επιλέξει να διευρύνουμε, να ανασυγκροτήσουμε και να αντιστοιχήσουμε τα μέλη του κόμματος με την εκλογική μας δύναμη και, από την άλλη, να διαμορφώνουμε όρους και προϋποθέσεις ώστε αυτή η πολιτική να μπορεί να γίνεται κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, αριστερών, δημοκρατών, προοδευτικών, που αντιστέκονται». Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι απέναντι στο ιδεολογικό φορτίο που προβάλλει η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει προγραμματικά και κινηματικά τη δική του λογική.
Το κόμμα, πρέπει να είναι διευρυμένο να διεισδύσει σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας, εκτίμησε κατά την ομιλία της η Σια Αναγνωστοπούλου, εκφράζοντας ικανοποίηση για το «κείμενο μάχης» των θέσεων της Εθνικής Συνδιάσκεψης. Μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών για τα Ευρωπαϊκά Θέματα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η ΝΔ έχει περάσει σε μία μεγάλη αντεπίθεση για να δημιουργήσει καθεστώς και να αλλάξει νοοτροπίες στη κοινωνία. Είναι από τις πιο συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη. Στις προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται αξεδιάλυτα τρία στοιχεία: η Αριστερά ως κοινωνικο-οικονομική δύναμη, ως δικαιωματική δύναμη και ως δημοκρατική δύναμη. Αυτό που μας έκανε μεγάλη δύναμη είναι ότι είχαμε τις τρεις αυτές γραμμές αξεδιάλυτες και γι’ αυτό ήμασταν και εκφράσαμε το νέο. Όσο για το κόμμα, πρέπει να είναι διευρυμένο να διεισδύσει σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας, κάθε καμπαναριό και οργάνωση».
Η μάχη ενάντια στη Ν.Δ. είναι πολύπλευρη, πολιτική, ιδεολογική, αξιακή, τόνισε ο Πάνος Λάμπρου και πρόσθεσε ότι είναι σκληρός αντίπαλος και θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια για να νικηθεί. Για την «υπόθεση της εσωστρέφειας που συνδέεται με τη μάχη κατά της Ν.Δ.», σημείωσε ότι, είναι «άλλο η εσωστρέφεια και άλλο η εσωκομματική δημοκρατία» που, όπως πρόσθεσε, σωστά ειπώθηκε από τον πρόεδρο στην ομιλία του ότι πρέπει να περιφρουρηθεί. «Χθες είδαμε έντονη εσωστρέφεια από ομιλητές που έθεσαν μία σειρά ζητήματα. Άκουσα τη λέξη μετασχηματισμό μόνο που δεν αναφερόταν στο κράτος ή στην κοινωνία αλλά στο κόμμα. Αλλά σε τι θα μετασχηματιστεί; Ακούσαμε για “Ιμαλάια”, για το “γκρουπούσκουλο του 3%”. Αυτό δε θίγει μόνο εμένα και χιλιάδες συντρόφους που προερχόμαστε από το 3%, που πήραμε το 3% και το κάναμε 17% και μετά 36%, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Τσίπρα που προέρχεται από αυτό. Για να έλθουν κάποιοι νεόκοποι, που βρίζανε τον ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα και να μιλάνε σήμερα για εξωστρέφεια. Ακούσαμε για ανοικτό κόμμα. Είμαι 100% υπέρ του ανοικτού μεγάλου, ευρύχωρου κόμματος. Αυτό όμως εννοούμε; Κάποιοι εννοούν μεταγραφές όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα. Κάποιοι είπαν ακόμη και για κεντροδεξιούς, να φτιάξουμε κεντροδεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτές οι συνιστώσες, όλοι αυτοί θα εκφράζονται στα καθοδηγητικά όργανα και θα συζητάνε. Και οι κεντροδεξιοί τι θέση θα παίρνουν για τον καπιταλισμό; Να σκεφτούμε που θα οδηγήσει ένα κόμμα μη κόμμα…».
Πηγή: efsyn.gr, avgi.gr