Τρίτη δόση εμβολιασμού στο… τραπέζι για τη μετάλλαξη “Δέλτα” – Ποιο εμβόλιο μας προστατεύει περισσότερο
Η επιθετικότητα της νέας παραλλαγής του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία κάνει την επιστημονική κοινότητα να εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη. ‘Οπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, τα 15 αφορούσαν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ ένα δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, ένα από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος). Συνολικά, στη χώρα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.
Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης (24/6) Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσαν εκτάκτως σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Αρκουμανέα, Άκη Σκέρτσου, Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και των δημάρχων για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.
Λίγο πριν την έκτακτη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της παραλλαγής στη χώρα, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε χθες τον έντονο προβληματισμό του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες.
«Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Μάλιστα το ζήτημα στη Σύνοδο συζητήθηκε εκτενώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο δείκτης μεταδοτικότητάς της, παρότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού αναφέρθηκε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου και ο ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ επικίνδυνο στέλεχος» και ότι «δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτησή του στο Facebook προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.
Με τη σειρά του, ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε, τονίζοντας ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.
Τέλος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ποιο εμβόλιο μα προστατεύει καλύτερα
Όπως ανέφερε πριν από 2 μέρες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.
“Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%” ανέφερε η καθηγήτρια. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το εμβόλιο της γρίπης για παράδειγμα προστατεύει το πολύ το 50% του πληθυσμού.
Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση ενός νέου κύματος λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.
- “Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας” συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Επίσης σημείωσε ότι η σημασία της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική. “Σε 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στην δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος” τόνισε η καθηγήτρια.
Η συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία, αφορά στο να προλάβουμε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δ με επιπλέον εμβολιασμό. Κάτι τέτοια προς το παρόν δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι “ενώ η δεύτερη δόση που αναφέρουμε ξανά και ξανά είναι το μεγάλο όπλο για την προστασία μας, πολλοί ασχολούνται με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσεως”.
“Ο επιφανής ερευνητής με αντικείμενο κυρίως τα εμβόλια Covid και όχι μόνο, ο Σερ Άντριου Πόλαρντ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης που τόσο απασχολεί το κοινό. Κατά την εκτίμησή του, η ανοσία από τις δυο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθεταν αρχικά. Πιθανώς σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα” επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.