Διχασμένη η ΕΕ στη σύνοδο των 27 – Ο Όρμπαν και οι σχέσεις με τη Ρωσία
Δεν γεφυρώθηκαν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές αλλά αντίθετα το χάσμα μεγάλωσε, με αφορμή το νόμο της ουγγρικής κυβέρνησης που βάλλει κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αλλά και τη σκέψη να οργανωθεί σύνοδος με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν και έγινε παραδεκτό σχεδόν απ΄ όλους, πως η νέα ουγγρική νομοθεσία δημιουργεί διακρίσεις, δεν πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει απλώς πως «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς νόμους».
Νωρίτερα, ο Oλλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, έριχνε τη «βόμβα» δηλώνοντας πως «εάν η Ουγγαρία δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ». Η σκληρή στάση του Ρούτε δεν υιοθετήθηκε από τα μέλη του μπλοκ με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, να κάνει σαφές πως δεν υποστηρίζει την ιδέα ενεργοποίησης του άρθρο 50 που προβλέπει τις διαδικασίες για να αποχωρήσει μια χώρα από την Ένωση. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι γεωπολιτικά πρέπει να συνεχίσουμε να διευρύνουμε την Ευρώπη… αλλά μόλις υπάρξει πρόβλημα να μιλάμε για αποκλεισμό μελών», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, βάζοντας στον «πάγο» την όποια σκέψη για διαφορετική μεταχείριση της Ουγγαρίας.
- Ανάλογη στάση κράτησε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Η Ουγγαρία έχει 10 εκατομμύρια πληθυσμό και είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια καλοί λόγοι για να παραμείνει στην ΕΕ. Πρέπει να πείσουμε τους Ούγγρους φίλους μας ότι η δημοκρατία είναι ο καλύτερος τρόπος ζωής», ανέφερε κρατώντας αποστάσεις από τα λεγόμενα του Ολλανδού πρωθυπουργού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είπε ότι το θέμα με την ουγγρική νομοθεσία έπρεπε να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί θίγει θεμελιώδεις αξίες στην καρδιά της ΕΕ. Παραδέχτηκε ότι κάποιοι ηγέτες είχαν ανταλλαγές απόψεων με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που ήταν συναισθηματικά έντονα φορτισμένες, αλλά το δικαιολόγησε λέγοντας ότι αυτό έγινε γιατί θέλουν να δείξουν την ισχυρή δέσμευσή τους στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Σημείωσε ότι η Επιτροπή απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη Βουδαπέστη για τον αμφιλεγόμενο νόμο, με διορία να απαντήσει έως τις 30 Ιουνίου.
Η Σλοβενία και η Πολωνία ήταν οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συντάχθηκαν με την Ουγγαρία, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ που σε μια συναισθηματικά φορτισμένη δήλωση δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το νόμο του Όρμπαν.
«Το δυσκολότερο πράγμα για μένα ήταν να αποδεχθώ τον εαυτό μου όταν συνειδητοποίησα ότι ήμουν ερωτευμένος με πρόσωπο του ίδιου φύλου, το πιο δύσκολο ήταν πώς θα το πω στους γονείς μου, πώς θα το πω στην οικογένειά μου» ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι νεαροί γκέι τείνουν προς την αυτοκτονία εάν δεν κατορθώσουν να αποδεχθούν αυτό που είναι και να ζήσουν την ζωή τους.
«Η σύνδεση της ομοφυλοφιλίας με την παιδοφιλία και την πορνογραφία είναι εσφαλμένη, όπως εσφαλμένος είναι ο στιγματισμός ανθρώπων, είπε προσθέτοντας ότι το να είσαι γκέι δεν συνιστά κίνδυνο για κανέναν» συμπλήρωσε.
Τέλος, με αφορμή το κατάπτυστο νομοσχέδιο της ουγγρικής κυβέρνησης είπε: «Δεν ξύπνησα ένα πρωί (γκέι) αφού είχα δει μία διαφήμιση κάποιας φίρμας, μια ταινία στην τηλεόραση (…) Δεν λειτουργεί έτσι η ζωή. Είναι μέσα μου. Δεν το επέλεξα. Και το να αποδεχθείς τον εαυτό σου είναι ήδη αρκετά δύσκολο, άρα ο στιγματισμός ξεπερνάει τα όρια».
Οι σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας
Ένα ακόμα θέμα που έφερε προστριβές στο τραπέζι των «27» ήταν το θέμα των σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας. Η Άνγκελα Μέρκελ, στην τελευταία σύνοδο που λαμβάνει μέρος με την ιδιότητα της καγκελαρίου, είδε τη γερμανο-γαλλική πρόταση για σύνοδο της ΕΕ, παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, να πέφτει στο κενό, καθώς οι συνάδελφοί της δεν την υιοθέτησαν.
Η Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να υποστηρίξει την πρόταση της είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατάφερε να πραγματοποιήσει μια «πολύ σοβαρή συζήτηση» με τον Ρώσο ομόλογό του.
Γαλλία και Γερμανία πρότειναν να γίνει προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον διάλογο με τη Μόσχα αλλά η ιδέα να ξαναρχίσουν σύνοδοι κορυφής ΕΕ/Ρωσίας δίχασε τους ευρωπαίους ηγέτες.
- Στο κείμενο συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να δείξει «πιο εποικοδομητική δέσμευση» και να «σταματήσει τις ενέργειες εναντίον της ΕΕ και γειτονικών της χωρών». Διαμηνύει πως είναι «έτοιμο να αντιδράσει με σθεναρό και συντονισμένο τρόπο σε οποιαδήποτε νέα κακόβουλη, παράνομη και διασπαστική ενέργεια της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την πλήρη εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της», μη εξαιρουμένων των κυρώσεων.
Τη λύπη της εξέφρασε η Μόσχα για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε τη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής, με τη Ρωσία και για την απόφασή της να μελετήσει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
Το παραπάνω ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος Πούτιν ενδιαφερόταν και εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την δημιουργία σχέσεων εργασίας μεταξύ της Μόσχας και των Βρυξελλών». Όπως πρόσθεσε, η θέση του Ρώσου προέδρου είναι «ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην δημιουργία τέτοιων σχέσεων, στον βαθμό που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι συνομιλητές μας».
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει αρκετούς γύρους οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, για την προσάρτηση της Κριμαίας, για τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, για την κατάρριψη αεροσκάφους της Malaysian η ευθύνη για την οποία επιρρίφθηκε στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κ.λπ. Οι κυρώσεις αυτές παραμένουν σε ισχύ.
Πηγή: efsyn