Πόσο απέχουμε από το τείχος ανοσίας
Τα στοιχεία στο επίσημο σάιτ embolio.gov. δείχνουν μία σημαντική πτώση τις τελευταίες ημέρες. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με μία δόση 4.565.962 πολίτες, δηλαδή το 45% των πολιτών, παρόλο που η πλατφόρμα για εμβολιασμό έχει ανοίξει για όλες τις ηλικίες, ενώ με δύο δόσεις 3.248.653 πολίτες.
Το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι εμβολιασμοί αφορούν τη δεύτερη δόση και όχι την πρώτη, κάτι που αποδεικνύει το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών.
Στα επιμέρους στοιχεία ανά ηλικία σύμφωνα με το ECDC στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί μόλις το 5,4% των 18 έως 24 ετών (το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) και το 33,3% των 25 έως 49 ετών (επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη).
Σημειώνουμε αυτούς τους συγκεκριμένους αριθμούς και κυρίως τους 25 έως 49 ετών για πολλούς λόγους. Αρχικά για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα οι εμβολιασμοί έχουν ανοίξει εδώ και περίπου δύο μήνες, άρα όσοι ήθελαν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν.
Αναφερόμαστε στην πιο κρίσιμη πληθυσμιακή ομάδα και το 33,3% σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό στην κυβέρνηση και στους «ειδικούς», οι οποίοι πλέον δεν το κρύβουν.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος είπε πως «απέχουμε ακόμη αρκετά από το χτίσουμε το περίφημο τείχος ανοσίας».
Όπως είπε ο κ. Γώγος, για να αποκτήσουμε ανοσία θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού και μάλιστα με τα νέα στελέχη που κυριαρχούν, ενδεχομένως αυτό το 70% να χρειαστεί να είναι ακόμη υψηλότερο.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχει εμβολιαστεί έστω και με μια δόση το 43% του πληθυσμού, άρα απέχουμε ακόμη αρκετά από το 70% και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια παγκόσμια πανδημία και σε αυτό το επίπεδο ο εμβολιασμός κινείται αρκετά χαμηλότερα, είπε ο Χ.Γώγος.