Πανελλαδικές: Καταγγελία για καθυστερήσεις στη λήψη των θεμάτων — “Σε μερικά τμήματα πήγαν μετά από μια ώρα” – Επιστολή στο υπ. Παιδείας
Πρόβλημα στην μετάδοση των θεμάτων στις Πανελλαδικές καταγγέλλεται ότι εμφανίστηκε χθες στο Ρέθυμνο, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Σχετική επιστολή έστειλαν οι χειριστές μηχανημάτων λήψης θεμάτων πανελληνίων εξετάσεων του Ρεθύμνου.
Ωστόσο, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννης Γαζανός αναφέρει στο cretalive πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε χθες και ήταν πανελλαδικό. Υπήρχαν εξεταστικά κέντρα σε άλλες περιοχές της χώρας που έλαβαν τα θέματα ακόμα και μετά τις 10 το πρωί!
Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, όλα κυλούν ομαλά, εξάλλου οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ είναι λιγότεροι και λειτουργεί μόλις ένα εξεταστικό κέντρο.
Όπως αναφέρει, εστάλη οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας να μην γίνεται επανεκκίνηση από τους αρμόδιους όταν υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη των θεμάτων, γιατί το «σύστημα φορτώνει» από την αρχή, με αποτέλεσμα να έχουμε και άλλη χρονοτριβή.
Δολοφονία Καρολάιν: Κρίσιμα ευρήματα παρουσιάζονται στον πιλότο – Αναμένονται εξελίξεις
Η επιστολή
Τη φετινή χρονιά έγινε μετάβαση από το παλαιότερο σύστημα μετάδοσης θεμάτων των πανελληνίων εξετάσεων (VBI) στο νέο (ΣΑΜ). Κατά τις δοκιμαστικές εκπομπές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες πριν τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι το νέο σύστημα είχε – σε ορισμένες περιπτώσεις – πρόβλημα, καθώς κάποια εξεταστικά κέντρα δε λάμβαναν τα μηνύματα παρά μόνο μετά από επανεκκίνηση του συστήματος.
Στην επανεκκίνηση αυτή προχωρούσαν όσοι διαπίστωναν ότι κάποια άλλα σχολεία είχαν ήδη λάβει το σχετικό μήνυμα.
Ενώ εκφράσαμε την ανησυχία μας αυτή στον σύνδεσμό μας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ρεθύμνου, στον υπεύθυνο της πληροφορικής, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωνε το αρμόδιο τμήμα κεντρικά στο υπουργείο, η απάντηση τους ήταν ότι όλα δουλεύουν καλά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, 1η ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε – σε πολλές περιπτώσεις- κατά τη λήψη της ανακοινοποίησης (λόγω λάθους στο αρχικό) των οδηγιών προς υποψηφίους.
Την Τετάρτη 16 Ιουνίου, το πρόβλημα αυτό παρουσιάστηκε ξανά, μόνο που αυτή τη φορά το σύστημα κολλούσε τόσο πριν όσο και μετά την επανεκκίνηση και σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνεται πολλαπλή επανεκκίνηση του συστήματος με αποτέλεσμα τη σοβαρή καθυστέρηση στην παραλαβή και εκτύπωση των θεμάτων.
Ενώ λοιπόν τα θέματα φαίνεται να στάλησαν στις 08:30, οι ώρες παραλαβής από τα εξεταστικά κέντρα του νομού ήταν οι εξής:
08:40 3ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
08:41 2ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
08:45 ΓΕΛ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ
09.01 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
09:05 ΓΕΛ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
09:05 ΓΕΛ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
09:10 4ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
09:10 ΓΕΛ ΣΠΗΛΙΟΥ
09:23 1ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΓΕΛ ΑΝΩΓΕΙΩΝ (δεν έχουμε ενημέρωση)
ΓΕΛ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ (δεν έχουμε ενημέρωση)
Η αναστάτωση που προκλήθηκε από την εν λόγω καθυστέρηση ήταν φυσικά μεγάλη, καθώς σε κάποια κέντρα οι υποψήφιοι πήραν τα θέματα πάνω από μια ώρα μετά από την αποστολή τους από το υπουργείο.
Η αλλαγή της ώρας δυνατής αποχώρησης και μετάθεση της ένα τέταρτο μετά (10:15) δηλώνει, εμμέσως, την παραδοχή του εν λόγω προβλήματος από το υπουργείο.
Ενώ γραφόταν η παρούσα επιστολή (16/6 15:33) λάβαμε το εξής Email:
“Υπενθυμίζονται τα παρακάτω για την αποτελεσματικότερη αποστολή θεμάτων εξετάσεων με τη χρήση του ΣΑΜ:
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε τα τερματικά σημεία να επικοινωνούν ετεροχρονισμένα με την κεντρική υποδομή για την ταχύτερη μετάδοση των θεμάτων. Το ΣΑΜ, εφόσον συνδεθεί αρχικά με την κεντρική υποδομή, ενημερώνεται μόνο με τις νέες αποστολές θεμάτων, ενώ κατά την επανεκκίνηση του απαιτείται η ενημέρωση του συνόλου των αποστολών, καθώς και της εφαρμογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη περίπτωση (με την αποστολή θεμάτων) απαιτείται λήψη δεδομένων μόνο περίπου 1ΜΒ, ενώ στην δεύτερη (με επανεκκίνηση) περίπου 70ΜΒ.
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η ταυτόχρονη επανεκκίνηση του συνόλου των τερματικών σημείων επιφέρει τεράστια και αχρείαστη επιβάρυνση στο σύνολο της υποδομής. Συνεπώς:
– οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να αναμένουν τη λήψη των θεμάτων ΧΩΡΙΣ να κάνουν επανεκκίνηση του συστήματος – επανεκκίνηση θα πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ αν έχει δοθεί σχετική οδηγία αποκλειστικά από την ομάδα υποστήριξης του ΣΑΜ.
– οι ΔΔΕ θα πρέπει να αναμένουν τεχνικές οδηγίες από την ομάδα τεχνικής υποστήριξης του ΣΑΜ και στη συνέχεια να τις μεταβιβάζουν στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους. Ενδεχόμενη λανθασμένη οδηγία, κατά παρέκκλιση της ομάδας υποστήριξης του ΣΑΜ, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την συνολική απόδοση του συστήματος και να έχει δυσμενείς συνέπειες στις λοιπές σχολικές μονάδες σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ομάδα υποστήριξης του ΣΑΜ γνωρίζει μέσω παρακολούθησης των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων, τις σχολικές μονάδες ή ΔΔΕ στις οποίες παρουσιάζεται αδυναμία παραλαβής θεμάτων και επικοινωνεί η ίδια για την άμεση επίλυσή τους.
ΥΠΑΙΘ
Ομάδας υποστήριξης ΣΑΜ “
Κάποιες παρατηρήσεις – απορίες σε σχέση με το παραπάνω email:
Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε τις παραπάνω οδηγίες, οπότε δεν πρόκειται για “υπενθύμιση” αλλά για εκ των υστέρων και ετεροχρονισμένη ενημέρωση – δικαιολόγηση.
Επανεκκίνηση στο σύστημα δεν έκανε κανένας κατά το δοκούν. Κατά την περίοδο των δοκιμαστικών λήψεων και μετά από οδηγίες της “ομάδας υποστήριξης” έγινε επανεκκίνηση στα κέντρα στα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν πάρει τα θέματα και αφού έχουν περάσει αρκετά λεπτά μετά από την λήψη του σχετικού μηνύματος από άλλα κέντρα. Έτσι έγινε και κατά την λήψη των θεμάτων και σήμερα και αφού διαπιστώναμε ότι τα θέματα που είχαν έρθει σε άλλα κέντρα στα δικά μας δεν είχαν φτάσει.
Αφού παρακολουθείτε πότε υπάρχει αδυναμία λήψης των θεμάτων γιατί δεν επικοινωνήσατε για άμεση επίλυση του προβλήματος κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος, όποτε θα ήταν και φρόνιμο να μας είχατε ενημερώσει και για τα παραπάνω;
Στην περίπτωση αδυναμίας λήψης των σημερινών θεμάτων, όπου σε μια περίπτωση ξεπέρασε τη μισή ώρα, γιατί δεν επικοινωνήσατε όπως λέτε για άμεση λύση του προβλήματος;
Οι χειριστές μηχανημάτων λήψης θεμάτων πανελληνίων εξετάσεων νομού Ρεθύμνης:
Βουλγαρέλης Αντώνης – Γιακουμάκης Παντελής – Διαμαντή Βιργινία – Δρανδάκης Νικόλαος – Καπνιά Χρύσα – Κοκκινάκης Μανόλης – Λαγουδάκη Μαρία – Μουρίκης Περικλής – Ντρέκη Δήμητρα – Παπαδάκης Μανόλης – Παπαδόπουλος Θεόφιλος – Πατεράκη Άννα – Πενθερουδάκης Γιώργος – Τζεκάκης Νίκος
Χειριστής ΣΑΜ ΔΔΕ Ρεθύμνου και υπεύθυνος επικοινωνίας με την ομάδα υποστήριξης ΣΑΜ του υπουργείου: Παπαδόπουλος Λάζαρος.