Προνόμια για τους εμβολιασμένους, μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Αντιδρά η αντιπολίτευση
Διαφοροποιείται η συζήτηση για τις ελευθερίες από τα περιοριστικά μέτρα του κοροναϊού, που θα απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι προς την κατεύθυνση των μέτρων που θα εξακολουθούν να υπάρχουν για τους… μη εμβολιασμένους.
Τα προνόμια αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο, μόνον εφόσον περάσει το απαραίτητο διάστημα για απόκτηση ανοσίας στους πλήρως εμβολιασμένους.
Μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμός τους είναι η ελεύθερη είσοδος χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης.
Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να:
- Μην φορούν μάσκα σε συγκεντρώσεις και συναθροίσεις με άλλους εμβολιασμένους ακόμα και σε κλειστούς χώρους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, κανένας από τους συμμετέχοντες να μην έχει συμπτώματα.
- Απαλάσσονται από την υποχρέωση του διαγνωστικού τεστ μετά από επαφή με κρούσμα (μετά το πέρας των 15 ημερών από την τελευταία δόση)
- Απαλλάσσονται από την καραντίνα των 10 ημερών, μετά από επαφή με κρούσμα. Στις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, αναφέρεται ότι «τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με COVID-19 και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός.
- Δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ για να ταξιδέψουν. Για τη μετακίνηση στα νησιά υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, χωρίς τη διενέργεια μοριακού, rapid ή self-test.
Όσοι όμως δεν είναι εμβολιασμένοι δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς έλληνες αποκόπτονται από τμήματα της κοινωνικής ζωής! Θα εξακολουθήσουν δηλ. να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν κλπ.
Θετικά κίνητρα για τον καθολικό εμβολιασμό και όχι προνόμια των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων ζήτησε ο Αντρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε, είπε ο κ. Ξανθός, είναι ότι είναι θεμιτό και επιβεβλημένο ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες (π.χ. φροντίδα ασθενών ή ευάλωτων ομάδων) να ασκούνται από εμβολιασμένους, και ότι χρειάζεται να συζητήσουμε σοβαρά με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η απαίτηση.
Επίσης, δεν επιτρέπεται να υπάρχει αποκλεισμός πολιτών από κοινωνικές δραστηριότητες επειδή είναι ανεμβολίαστοι ειδικά στη φάση που δεν είναι διαθέσιμα σε όλους και με δικαίωμα επιλογής τα εμβόλια.
Αυτό που επίσης θα μπορούσε να συζητηθεί είναι η πρόβλεψη αυστηρότερων «φίλτρων» για τους ανεμβολίαστους σε σχέση με τους εμβολιασμένους (π.χ. πρόσφατο rapid test), χωρίς όμως στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως θετικό κίνητρο για τον καθολικό εμβολιασμό.
Τέλος, ο κ. Ξανθός επεσήμανε την ανάγκη η συλλογική ανοσία να «χτιστεί» σε παγκόσμιο επίπεδο με «απελευθέρωση» των πατεντών και επιτάχυνση των εμβολιασμών, γιατί αλλιώς επωάζονται συνεχώς μεταδοτικότερες και πιθανώς ανθεκτικότερες στα εμβόλια μεταλλάξεις, που δεν επιτρέπουν τη ριζική αντιμετώπιση της πανδημίας. Δήλωσε ότι η υπόθεση των πατεντών, ειδικά μετά την παρέμβαση Μπαϊντεν, είναι η κορυφαία κοινωνική και πολιτική σύγκρουση της εποχής και ότι πρέπει η χώρα μας και η Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση.