Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Καθεστώς ασυδοσίας του πλούτου επιβάλλει ο Μητσοτάκης
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβάλλει καθεστώς ασυδοσίας του πλούτου και εξουθένωσης του κόσμου της εργασίας και δημιουργίας, κάνει την πανδημία άλλοθι για περιστολή της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση βάζει στο σημάδι τη νέα γενιά αυτού του τόπου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με δριμύτητα στις κυβερνητικές πολιτικές, μιλώντας για ένα ιδιότυπο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, με αφορμή την πανδημία».
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να εργαλειοποιήσει τη πανδημία, τον εύλογο φόβο των ανθρώπων, την ανάγκη για μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να επιβάλει ένα καθεστώς». Και εξήγησε:
- «Εδώ και ενάμισι χρόνο παρακάμπτει θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, ώστε να σπαταλά δημόσιο χρήμα σε ημέτερους και μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας της. Και να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς και τη Βουλή σε καθεστώς υβριδικής λειτουργίας, ώστε να περνά με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις -ακόμη και από τους δικούς της βουλευτές- βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «κρύβεται» με αφορμή την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις που έχει καταθέσει για τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα Πανεπιστήμια. «Δεν έρχεται. Κρύβεται. Φυγομαχεί.» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ξεκαθάρισε μάλιστα την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του λέγοντας:
- «Θα τους ταράξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμη και αν επιθυμούν να μένει αναπάντητος. Θα καταθέτουμε τις ερωτήσεις ξανά και ξανά. Και θα είμαστε και οι 86 βουλευτές σε καθημερινή βάση παρόντες…Θα απέχουμε μόνο από τις ονομαστικές ψηφοφορίες, όσο επιμένουν να βιάζουν τη κοινοβουλευτική λειτουργία. Όσο επιμένουν να μετατρέπουν το εσωκομματικό τους πρόβλημα σε πρόβλημα δημοκρατίας».
Έχοντας στο κάδρο τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε πως υλοποιεί ένα πρόγραμμα αναχρονιστικό και άδικο για την κοινωνική πλειοψηφία καθώς:
- Ξηλώνει οποιαδήποτε μορφή δημόσιας παρέμβασης σε κρίσιμους τομείς:
- Δίνει το management των ΕΛΠΕ στον ιδιώτη μέτοχο χωρίς καν διαγωνισμό, τζάμπα, χωρίς τίμημα.
- Ετοιμάζεται να πουλήσει Τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και τις υποδομές της ΔΕΠΑ σε ιδιώτες.
- Χαρίζει την πρώτη κατοικία των Ελλήνων σε funds.
- Επιμένει στα σχέδια για να παραδώσει κερδοφόρες λειτουργίες του ΕΣΥ σε ιδιώτες.
- Βάζει στο στόχαστρο τις επικουρικές συντάξεις για να παραδώσει τα αποθεματικά των συνταξιούχων επίσης σε ιδιώτες.
- Εξουθενώνει με το εργασιακό νομοσχέδιο το σύνολο των εργαζόμενων. Τους παραδίνει με τον πιο ανήθικο τρόπο στις ορέξεις της μεγάλης εργοδοσίας, καθώς καταργεί το οχτάωρο και θεσπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες, υπονομεύοντας τις έτσι κι αλλιώς αναιμικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και οδηγώντας σε συρρίκνωση των μισθών και σε εκτόξευση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας.
- Σπρώχνει στον Καιάδα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζόμπι τις λένε σήμερα οι κύριοι της ΝΔ, που χτυπήθηκαν βαριά από την πανδημία και την καραντίνα
- Εξοντώνει συστηματικά το – χτυπημένο από μια πολυετή κρίση – κοινωνικό κράτος που έχει απομείνει αυτή τη στιγμή στη χώρα.
- «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, μια στρατηγική που δεν καλύπτεται από κανένα άλλοθι πανδημίας αλλά που αποτελεί ιδεολογική και συνειδητή επιλογή, δεν είναι μόνο πολιτικά αποκρουστική. Αλλά και ηθικά ασυγχώρητη», σημείωσε.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του, αναφερόμενος πάντα στις κυβερνητικές πολιτικές, υπογράμμισε πως «εκτελούν τα συμβόλαια της ολιγαρχίας και ανταμείβονται με την αμέριστη στήριξη των συστημικών ΜΜΕ από τη μια, και με το ελεύθερο να διαχειρίζονται σαν να είναι κληρονομιά τους τα λεφτά του κράτους. Τον ιδρώτα δηλαδή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» για να καταλήξει πως «αυτά τα συμβόλαια όμως εμείς δεν πρόκειται να το υπογράψουμε».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα στενό κομματικό πρόγραμμα αλλά «ένα κοινωνικό συμβόλαιο» που «μαζί θα το γράψουμε. Και μαζί θα το υπογράψουμε».