Διευκρινίσεις για τη μέτρηση αντισωμάτων μετά το εμβόλιο: Τι λένε στο libre Παπαευαγγέλου Μαγιορκίνης
Το περιεχόμενο της πρόσφατης ανακοίνωσης του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με το ότι τα τεστ αντισωμάτων για την Covid-19 δεν μπορούν να δείξουν αν έχει κανείς ανοσία από εμβολιασμό ή προηγούμενη ασθένεια, σχολιάστηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκα Μαγιορκίνη.
της Ρούλας Σκουρογιάννη
Συγκεκριμένα, το libre έθεσε την ερώτηση για το τι σημαίνει στην πράξη αυτή η ανακοίνωση του FDA, καθώς ο αμερικανικός οργανισμός διευκρίνισε, επίσης, ότι τα τεστ αντισωμάτων για τον Covid-19 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη απόκτησης ανοσίας έπειτα από εμβολιασμό.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Η κλινική αποτελεσματικότητα αυτού του δείκτη δεν έχει αξιολογηθεί
«Όσον αφορά τη χρήση των αντισωμάτων στην κλινική πράξη δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά δεν είναι και τα μόνα αντισώματα που δεν έχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους», εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Δηλαδή, για να το πω με απλά λόγια, οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια έγιναν με βάση τις δόσεις και την αποτελεσματικότητα. Δεν υπήρχαν στοιχεία για το να βρεθεί ακριβώς ποιο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων. Και ίσως και να μην είναι ο μόνος δείκτης. Γιατί αυτό που βλέπαμε στα αντισώματα γνωρίζουμε ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου της ανοσιακής απόκρισης.
Και υπάρχει μέσα και η κυτταρική ανοσία, ύστερα υπάρχει η πολυπλοκότητα των αντισωμάτων, γιατί όλοι δεν θα φτιάξουν τα ίδια αντισώματα, άλλα αντισώματα θα φτιάξω εγώ, άλλα αντισώματα θα έχει η κυρία Παπαευαγγέλου.
Και το τρίτο στοιχείο που μπαίνει στην εξίσωση είναι ότι η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων σε διαφορετικά variance έχει ψιλοδιαφορές. Και δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων, είναι και η αποτελεσματικότητα των κυττάρων.
Άρα, λοιπόν, μπαίνουμε σε μια πολύπλοκη εξίσωση, όπου η κλινική αποτελεσματικότητα αυτού του δείκτη, αυτή τη στιγμή δεν έχει αξιολογηθεί. Αυτό νομίζω ότι αντανακλά η απόφαση που αναφέρατε του FDA και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εμείς δεν τα έχουμε συστήσει σαν κομμάτι της κλινικής πράξης και δεν υπάρχει σύσταση αντικατοπτρίζει αυτό.
Αν κάποιος θέλει να το κάνει είναι ελεύθερος να το κάνει, αν κάποιος δεν θέλει δεν το κάνει, αλλά δεν είναι κομμάτι της κλινικής πράξης».
Βάνα Παπαευαγγέλου: Δε συστήνουμε να γίνεται αντισωματικός έλεγχος μετά το εμβόλιο
Στο σημείο αυτό, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, πρόσθεσε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σαφώς έχει εκφραστεί ενάντια στη μέτρηση αντισωμάτων μετά το εμβόλιο, γιατί μόνο άγχος αυτό μπορεί να προσφέρει. Εγώ προσωπικά δεν έχω μετρήσει τα αντισώματά μου.
Και συνεπώς, δε συστήνουμε να γίνεται αντισωματικός έλεγχος μετά το εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, όλα τα εμβόλια έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και της θνητότητας. Και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να εμβολιαστούμε και να είμαστε χαρούμενοι που εμβολιαστήκαμε».
Πώς θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα οι νέες οδηγίες του ΕΜΑ σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca
Ένα δεύτερο ερώτημα που έθεσε το libre, στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας αφορούσε στις νέες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να μην κάνουν τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι μετά την πρώτη δόση παρουσίασαν αιματολογικές θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια.
Ο ΕΜΑ συνέστησε ότι οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανές ενδείξεις θρομβώσεων ή χαμηλών αιμοπεταλίων για διάστημα τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca. Η ερώτηση του libre αφορούσε στο πώς θα ακολουθήσουμε στη χώρα μας τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με την παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
«Όταν κάποιος έχει πάρει το εμβόλιο της AstraZeneca σαν πρώτη δόση και έχει εμφανίσει θρόμβωση δε θα επανεμβολιαστεί με την AstraZeneca», τόνισε η κα Παπαευαγγέλου.
«Οδηγίες στην Επιτροπή μας δεν έχουμε δώσει για κανένα εργαστηριακό έλεγχο. Αυτά που λέτε, τις σημερινές οδηγίες του ΕΜΑ, να σας πω την αλήθεια δεν τα ξέρω. Θα τα δούμε όμως. Κάθε Τρίτη έχουμε συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θα τα συζητήσουμε».