“Ανοίγει” ξανά η ζωή στην Ευρώπη – Τι ισχύει στις μεγάλες χώρες

“Ανοίγει” ξανά η ζωή στην Ευρώπη – Τι ισχύει στις μεγάλες χώρες

Στην Πολωνία, τα εστιατόρια και τα μπαρ άνοιξαν ξανά το περασμένο σαββατοκύριακο έπειτα από μήνες. Στη Βρετανία οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων υποδέχονται και πάλι από την Δευτέρα πελάτες, ενώ 20.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου το περασμένο σαββατοκύριακο. Στη Γαλλία, οι εξωτερικοί χώροι των καφέ άνοιξαν την Τετάρτη μαζί με τους κινηματογράφους και τα θέατρα, ενώ στην Ιταλία η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10μμ μετατέθηκε για τις 11μμ.

Μια μερική αίσθηση κανονικότητας επιστρέφει στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα καθώς οι κυβερνήσεις αίρουν κάποιους από τους περιορισμούς που ίσχυαν για την ανάσχεση της πανδημίας δεδομένου ότι τα κρούσματα του κορονοϊού μειώνονται και η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19 επιταχύνεται.

Περίπου το 30% των πολιτών στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37% και στη Βρετανία 55%.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 60% στον αριθμό των μολύνσεων τον τελευταίο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότι, όπως προειδοποίησε ένας ανώτερος αξιωματούχος συνιστώντας προσοχή, “αυτή η πρόοδος είναι εύθραυστη”.

Στις αρχές της εβδομάδας τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους για τους τουρίστες από χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου καθώς και για εκείνους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί με ένα εγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που αναφέρονταν εβδομαδιαία στην Ευρώπη μειώθηκε από 1,7 εκατομμύριο που ήταν στα μέσα Απριλίου σε σχεδόν 685.000 την περασμένη εβδομάδα.

Οι ανησυχητικές παραλλαγές του ιού που φαινόταν να εξαπλώνονται στο μπλοκ παραμένουν ανησυχητικές ειδικά καθώς η χαλάρωση των περιορισμών έφερε μεγαλύτερο συγχρωτισμό.

Οι κυβερνήσεις έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα τους στον Ιούνιο, όταν σκοπεύουν να ανοίξουν και πάλι ακόμη μεγαλύτερα τμήματα της οικονομίας τους, και γενικότερα στο καλοκαίρι, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την υποχρεωτική καραντίνα που εξακολουθούν να ισχύουν σε ορισμένες περιοχές.

Ωστόσο το παράδειγμα της Βρετανίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια προειδοποίηση για την Ευρώπη. Η τελευταία χαλάρωση των περιορισμών τη Δευτέρα έγινε εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η παραλλαγή B.1.617 του ιού, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, κινδυνεύει να καθυστερήσει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα καθώς οι αρχές έχουν ήδη καταγράψει 2.323 κρούσματα της παραλλαγής αυτής.

Ακολουθεί ο οδικός χάρτης ευρωπαϊκών χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα:

ΑΥΣΤΡΙΑ

Έπειτα από λίγο περισσότερο από έξι μήνες ήρθη μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και από την Τετάρτη ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν σε όλη τη χώρα οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Οι τομείς αυτοί είχαν διακόψει την λειτουργία τους στις 3 Νοεμβρίου 2020.

Με βάση τους νέους κανονισμούς, μόνο τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, μεγάλες εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.500 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 3.000 άτομα σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται, σε όλους τους δημόσιους χώρους ισχύει η προϋπόθεση ότι κάποιος θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί, να έχει αναρρώσει από τη νόσο ή να έχει να επιδείξει πρόσφατο αρνητικό τεστ.

ΒΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο σχεδιάζει να χαλαρώσει σχεδόν όλα τα μέτρα του lockdown από τις 9 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της εμβολιαστικής του εκστρατείας και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα παραμείνει κάτω από τους 500. Στις αρχές του μήνα η χώρα είχε ανοίξει τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων. Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαΐου. Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι τα διεθνή ταξίδια, αλλά αυτοί που φθάνουν στη χώρα από τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Ο κανόνας της απόστασης ενός και πλέον μέτρου για τις κοινωνικές επαφές σε εστιατόρια και παμπ ίσως καταργηθεί στις 21 Ιουνίου.

Οι περισσότεροι πολίτες δεν φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά σε εσωτερικούς είναι υποχρεωμένοι.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν διαφορετικά, αλλά παρεμφερή χρονοδιαγράμματα.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία άρχισε να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και άνοιξε και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων της στις 19 Μαΐου αλλά με το 50% των δυνατοτήτων υποδοχής τους, με 6 άτομα το πολύ ανά τραπέζι και μόνο μέχρι τις 21:00.

Οι εσωτερικές αίθουσες των εστιατορίων δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν παρά στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά πάντα με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.

Ολα τα καταστήματα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα επαναλειτουργούν από τις 19 Μαΐου, αλλά με περιορισμένη δυναμικότητα, με χρήση μάσκας και μέγιστα όρια χωρητικότητας.

Ανοίγουν επίσης με μέτρα τα καταστήματα παιγνιδιών και ρούχων, που δοκιμάσθηκαν σκληρά από την υγειονομική κρίση.

Οι ξένοι τουρίστες με «πάσο υγείας» θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου.

Η Disneyland στο Παρίσι θα ξανανοίξει στις 17 Ιουνίου.

Eξάλλου, ο Πύργος του Άιφελ, που είχε κλείσει από τις 30 Οκτωβρίου, θα ξανανοίξει στις 16 Ιουλίου για το κοινό με χωρητικότητα 50% στους ανελκυστήρες του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα.

Από τις 12 Μαΐου, οι επισκέπτες μπαίνουν στη χώρα χωρίς την ανάγκη να τίθενται σε καραντίνα, εκτός από αυτούς που φθάνουν από χώρες που θεωρούνται περιοχές κινδύνου.

Τις πισίνες, τους κινηματογράφους και τους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και μπαρ θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται οι κάτοικοι του Βερολίνου, αλλά με αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, δηλαδή παρουσιάζοντας είτε αρνητικό self-test ή απόδειξη εμβολιασμού.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στις 9 Μαΐου. Έκτοτε, η ευθύνη για έκτακτα μέτρα κατά της COVID εναπόκειται στις αρχές κάθε περιφέρειας.

Η χώρα ήρε στις 20 Μαΐου την υποχρέωση για τους Βρετανούς να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ για κορονοϊό κατά την άφιξή τους.

Από τις 7 Ιουνίου θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

ΙΤΑΛΙΑ

Τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές στις 26 Απριλίου, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου.

Οι εξωτερικές πισίνες επαναλειτουργούν από τις 15 Μαΐου ενώ κάποιες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ τα θεματικά πάρκα θα ανοίξουν τον Ιούνιο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυκτα από τις 7 Ιουνίου και θα καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια θα ξανανοίξουν στις 24 Μαΐου και τα οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Τα μπαρ και τα εστιατόρια επαναλειτουργούν, αλλά οι πελάτες πρέπει να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους. Μόνο στα ξενοδοχεία επιτρέπεται η λειτουργία των εστιατορίων και καφέ σε εσωτερικούς χώρους.

Τα καταστήματα, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις θα κλείνουν υποχρεωτικά στις 10 μμ, ενώ οι παραλίες, οι ιαματικές πηγές, τα πάρκα, οι ζωολογικοί κήποι και τα περισσότερα μουσεία είναι ανοιχτά. Τα νυχτερινά κλαμπ ωστόσο παραμένουν κλειστά.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η Νορβηγία θα πραγματοποιήσει το επόμενο μεγάλο βήμα της άρσης των περιορισμών για την πανδημία στις 27 Μαϊου επιτρέποντας τις δημόσιες συναθροίσεις περισσότερων ατόμων και την κατανάλωση αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δεύτερο στάδιο ενός σχεδίου τεσσάρων φάσεων για την άρση του λοκντάουν πιθανόν να ξεκινήσει στα τέλη Μαϊου.

Οι τοπικοί περιορισμοί ωστόσο σε ορισμένα μέρη θα παραμείνουν αυστηρότεροι σε σχέση με εκείνους που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο ώστε να αποφευχθούν τοπικές αναζωπυρώσεις του ιού.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αλκοόλ θα σερβίρεται μόνο μέχρι τις 10μμ παρότι το Όσλο και η γύρω περιοχή εξακολουθούν να απαγορεύουν εντελώς την πώληση αλκοόλ.

Οι Νορβηγοί θα μπορούν να δέχονται στα σπίτια τους και πάλι μέχρι 10 προσκεκλημένους, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με εκείνον που επιτρεπόταν από τα μέσα Απριλίου, ενώ 200 άτομα θα μπορούν να παρακολουθούν εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους με κράτηση θέσεων, από 100 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε σε εθνικό επίπεδο στις 28 Απριλίου.

Πάρκα, ζωολογικοί κήποι, θεματικά πάρκα, γυμναστήρια και εξωτερικές πισίνες άνοιξαν και πάλι στις 19 Μαΐου αλλά με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η λειτουργία των εξωτερικών χώρων σε μπαρ και εστιατόρια θα παραταθεί για δύο ώρες έως τις 8 μ.μ.. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες άνοιξαν στις 20 Μαΐου, με τα μουσεία και τους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων να αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Η χώρα θα άρει τους περισσότερους από τους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για την ανάσχεση της πανδημίας της covid-19 μόλις ο αριθμός των εμβολιασμένων στη χώρα φτάσει τα 5 εκατομμύρια, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η χρήση μάσκας δεν θα είναι πλέον απαραίτητη στους δημόσιους χώρους, θα αρθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως 500 ατόμων σε ανοικτούς χώρους. Παράλληλα θα επιτρέπονται έως και 200 καλεσμένοι στους γάμους, ενώ σε εκδηλώσεις στους εσωτερικούς χώρους θα μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί.

Ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ουγγαρία έχουν επαναλειτουργήσει, περιλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των γυμναστηρίων και των σπα.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η Πολωνία ξανάνοιξε τα εμπορικά κέντρα στις 4 Μαΐου, τα ξενοδοχεία από τις 8 Μαΐου ενώ τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου. Έως τα τέλη Μαΐου, όλα τα παιδιά θα έχουν επιστρέψει στο σχολείο, ενώ θα επιτραπούν εκδηλώσεις όπως γάμοι με έως 50 καλεσμένους.

Η χώρα άνοιξε και πάλι στις 21 Μαΐου κινηματογράφους, θέατρα, συναυλιακούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα.

Οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, οι εσωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμούς στη δυναμικότητα στις 28 Μαΐου.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η κατάσταση συναγερμού έληξε στις 3 Μαϊου και το λοκντάουν αίρεται σταδιακά. Οι μαθητές έχουν επιστρέψει στα σχολεία τους και τα χερσαία σύνορα με την Ισπανία έχει ανοίξει εκ νέου.

Επίσης έχουν ανοίξει τα μουσεία, τα κομμωτήρια, τα εστιατόρια και οι εξωτερικοί χώροι των καφέ.

Οι περιορισμοί στον επιτρεπόμενο αριθμό των φιλάθλων στις διοργανώσεις έχουν αρθεί και επιτρέπεται πλέον μεγαλύτερος αριθμός προσκεκλημένων σε γάμους και βαφτίσεις.

Η χώρα είναι μια από τις λίγες που βρίσκεται στην “πράσινη λίστα” της Βρετανίας και έτσι αναμένει πλήθος βρετανών τουριστών αυτό το καλοκαίρι. Επιπλέον, το Πόρτο πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League στις 29 Μαϊου, όπου αναμένεται να συρρεύσουν 12.000 φίλαθλοι από τη Βρετανία.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει το lockdown στις 17 Μαΐου επιτρέποντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα έως την 1η Ιουνίου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid στη χώρα μειώνεται σταθερά έπειτα από ένα εθνικό λοκντάουν τριών εβδομάδων, το οποίο αναμένεται να αρθεί σταδιακά εντός του μήνα.

Οι τουρίστες μπορούν να επισκέπτονται τα μουσεία, τις παραλίες, ενώ τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα λειτουργούν με περιορισμούς στην δυναμικότητά τους.

Τα εστιατόρια και τα καφέ επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για γεύματα σε πακέτο, ενώ το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά μόνο στη διάρκεια της εβδομάδας. Θέατρα, γυμναστήρια και πισίνες παραμένουν κλειστά.

Όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο.

ΤΣΕΧΙΑ

Η χώρα που κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από την Covid στις αρχές του χρόνου, άνοιξε και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων την Δευτέρα, ενώ οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις θα ξεκινήσουν και αυτές, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

ΠΗΓΗ: Reuters, AFP, The New York Times, BBC

Σχετικά Άρθρα