Ανάργυρος Μαριόλης: Μιλά στο libre o πρωτοπόρος έλληνας γιατρός και βραβευμένος ως ο καλύτερος στην Ευρώπη για το 2019
«Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Οικογενειακού Ιατρού αποτυπώνει πλήρως την επιτακτική ανάγκη της Ελλάδας να αφήσει πίσω της την περίθαλψη που έχει ως επίκεντρο τα Νοσοκομεία και να στραφεί συνολικότερα στην ανάπτυξη δικτύων και δράσεων Δημόσιας Υγείας, “οικοδομώντας το μέλλον με Οικογενειακούς Ιατρούς”», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του την Τετάρτη για την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Με τη σημαντική παραδοχή ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενίσχυσης του ρόλου του οικογενειακού ιατρού, χωρίς, ωστόσο, να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα» και επίσης ότι Το Ε.Σ.Υ. παρέμεινε συνδεδεμένο στην αντίληψη του κόσμου μόνο με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ και σε οικονομικό επίπεδο, οι δομές ΠΦΥ διαχρονικά υποχρηματοδοτούνταν», αλλά και τη δέσμευση για «μια πραγματική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ», η οποία προβλέπεται στο «5ετές Σχέδιο Δράσης, η χρηματοδότηση του οποίου έχει εξασφαλιστεί από 4 ταμεία και θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ», θεωρητικά –τουλάχιστον– η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού έλαβε την αναγνώριση που της αξίζει.
Απομένει να δούμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων, την επόμενη ημέρα, καθώς η έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας θα προσφέρει ανεκτίμητο ηθικό όφελος σε ανθρώπινους πόρους αλλά και σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το Σύστημα Υγείας. Αξίζει να τονίσουμε ότι η έλλειψη του οικογενειακού γιατρού αναδείχτηκε με τον πιο θλιβερό τρόπο στην πανδημία της Covid-19.
Το libre μίλησε με τον εξαιρετικό άνθρωπο και γιατρό που αγωνίστηκε και πρόσφερε τα μέγιστα στην προσπάθεια οργάνωσης και ανάδειξης του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπηρετώντας άοκνα το θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού, το Δρ. Ανάργυρο Μαριόλη, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, -το γιατρό που η Ευρώπη τίμησε ως τον καλύτερο για το 2019- για όλα όσα είναι απαραίτητα ώστε να ενισχυθεί, στην πράξη, τόσο η ΠΦΥ όσο και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, αλλά και για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της η υγεία τους.
«Είμαι αισιόδοξος για τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής για την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας. Οι συγκυρίες έδειξαν ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στην πράξη, να υπάρχει διασύνδεση με Ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι οικογενειακοί γιατροί να συνεργάζονται με διεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας και η ΠΦΥ να ενισχυθεί με νέες τεχνολογίες», δηλώνει ο κ. Μαριόλης.
–Στη διάρκεια της πανδημίας, οι γενικοί και οικογενειακοί γιατροί, τα Κέντρα Υγείας και γενικότερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σήκωσαν μεγάλο βάρος για την εξυπηρέτηση κυρίως ασθενών non Covid αλλά και στους εμβολιασμούς συνέβαλαν σημαντικά. Τα πρακτικά βήματα που έπρεπε να έχουν γίνει για την εκπαίδευση οικογενειακών γιατρών και για να μπορεί ο πολίτης να έχει τον οικογενειακό γιατρό του δεν βλέπουμε να έχουν υλοποιηθεί…
«Έτσι είναι. Δεν έχουν υλοποιηθεί έως τώρα όλα όσα θα έπρεπε. Όμως, η δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, τον Απρίλιο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ήταν σαφέστατη ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση (το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0») θα είναι για την ενίσχυση της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δίκτυα, με οικογενειακό γιατρό και με νέες τεχνολογίες, με τις οποίες θα εξοπλιστούν οι δομές της ΠΦΥ, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται τα γενικά περιστατικά και να μη χρειάζεται είτε να πηγαίνουν κατευθείαν στο νοσοκομείο, λόγω έλλειψης υποδομών της ΠΦΥ ή να φτάνουν στο νοσοκομείο σε προχωρημένο στάδιο της νόσου».
–Σχετικά με τους διορισμούς υγειονομικού προσωπικού τι περιμένετε;
«Κυρίως περιμένουμε διορισμούς νοσηλευτικού αλλά και ιατρικού προσωπικού. Έχουν γίνει οι σχετικές εξαγγελίες και αναμένουμε, άμεσα, την υλοποίησή τους.
Αναμένουμε ότι πολύ σύντομα το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει και κίνητρα για τις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές για να στελεχωθούν καλύτερα. Γνωρίζουμε ότι είναι στα άμεσα σχέδιά του υπουργείου. Δεν μπορεί να έχει τα ίδια κίνητρα κάποιος που πρόκειται να πάει στην Αρεόπολη με ένα άλλο συνάδελφό του που είναι στο Σύνταγμα ούτε με αυτόν που είναι στην Αλόννησο».
–Ο γιατρός που θα παρακολουθεί τις ευάλωτες ομάδες των ασθενών είναι ο οικογενειακός γιατρός. Δεν μπορεί να είναι ο γιατρός του νοσοκομείου. Σωστά;
«Σωστά. Ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας -που κατά την εκτίμησή μας αγγίζει το 25%- είναι στο όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, που μπορούν να εξυπηρετηθούν κυρίως από την Πρωτοβάθμια. Δίπλα σε αυτούς τους πολίτες, μόνο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σταθεί. Το ζητούμενο με τις ομάδες αυτές είναι να μη χρειαστεί να φτάσουν στο νοσοκομείο. Να εξυπηρετούνται και να παρακολουθούνται τακτικά. Γιατί αν αφεθούν οι ομάδες αυτές, όταν θα φτάσουν στο νοσοκομείο θα είναι πια σε προχωρημένη κατάσταση. Το σημείο της πρώτης επαφής των πληθυσμών αυτών με το γιατρό είναι που παίζει καθοριστικό ρόλο.
Ζητούμενο είναι ένα οργανωμένο σύστημα με διασύνδεση με τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, με συμβουλευτική στις απομακρυσμένες περιοχές με ένα κέντρο που να μπορούμε να στέλνουμε όλα τα δεδομένα», καταλήγει ο Δρ Ανάργυρος Μαριόλης.
Ο καλύτερος γιατρός στην Ευρώπη είναι πρώτα από όλα Άνθρωπος!
Σε ηλικία, μικρότερη των 30 ετών συνέλαβε την ιδέα και ίδρυσε-δημιούργησε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το Κέντρο Υγείας Βύρωνα.
Ένα εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και είχε σημαντικό αντίκτυπο στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο εξυπηρετούσε περισσότερες από 200.000 επισκέψεις ετησίως, με μια διεπιστημονική ομάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο κ. Μαριόλης διοργάνωσε διάφορες ενημερωτικές εκστρατείες και συνέργειες, ενώ δημιούργησε, σε συνεργασία με το Δήμο Βύρωνα και άλλους φορείς, ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια, όπου οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι άποροι έμεναν για να λαμβάνουν φροντίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπουργοί Υγείας από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Φινλανδίας και της Σλοβενίας επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας ως πρότυπο, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις για την επιστημονική του λειτουργία.
Όσοι είμαστε δημότες Βύρωνα ακόμα θυμόμαστε ότι δεν πιστεύαμε στα μάτια μας ότι λειτουργεί ένα τέτοιο πρότυπο κέντρο Υγείας που όμοιό του δεν υπήρχε αλλού στη χώρα!
«Όταν προσπαθούσα να στήσω το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, άλλοι με αποθάρρυναν («τι πας να κάνεις;») και άλλοι με κατηγορούσαν», μας λέει. «Εκείνη την εποχή ήμουνα πρωτοπόρος και μόνος μου! Ήμουν ένας άνεργος γιατρός 28 χρόνων και από τους πιο φτωχούς ανθρώπους που είχε η χώρα. Ένας γιατρός που δεν έχει πάρει λεφτά μέχρι σήμερα από ασθενή»…
Το 2010, ο κ. Μαριόλης έφυγε από την πρωτεύουσα για να αφιερωθεί στην ανάπτυξη του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, που αποτελεί, πλέον, «Πρότυπο Κέντρο Υγείας» στην Ελλάδα, στο οποίο γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς μηνιαίως.
Στην τοπική κοινότητα, έχει οργανώσει μια σειρά εκστρατειών πρόληψης σε σχολεία για διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά και για άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Η ανασυγκρότηση των υγειονομικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας της Μάνης προς ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποιοτικών υπηρεσιών υγείας ήταν μια επιτακτική ανάγκη και αποτέλεσε μια πραγματική πρόκληση.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του διευθυντή του ΚΥ Αρεόπολης, μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκε σημαντικό έργο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε κλινικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της πρόληψης-προαγωγής και αγωγής υγείας. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει καινοτόμα προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση εξειδικευμένης φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, προσκαλώντας ειδικούς στο ΚΥ, οι οποίοι, σε τακτά χρονικά διαστήματα μαζί με τον εξοπλισμό τους, παρέχουν διάφορες μορφές ιατρικής φροντίδας, όπως προσυμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία στους κατοίκους και των πιο απομακρυσμένων χωριών.
Παρέχει φροντίδα-νοσηλεία κατ’ οίκον για ειδικές ομάδες ασθενών, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση.
Ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, ανακηρύχθηκε «καλύτερος Γενικός Ιατρός της Ευρώπης» για το 2019 από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe. Είχε προηγηθεί η αναγνώριση των προσπαθειών του με τη βράβευσή του, το 2016, από την Ακαδημία Αθηνών για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και η ανάδειξή του ως ο «Άνδρας της Χρονιάς για το 2019», σε ηλεκτρονική ψηφοφορία του ανδρικού περιοδικού «Menshouse», μία επιλογή που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνυποψήφιοι ήταν πρόσωπα όπως οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Στέφανος Τσιτσιπάς, Δημήτρης Ιτούδης, Κωνσταντίνος Κουμένης, Γιώργος Λάνθιμος και Σταύρος Τομπρής. Επίσης, έχει βραβευθεί από τον ΣΕΒ ως «Θετικό Παράδειγμα για μια Ελλάδα Αλλιώς», ένα βραβείο που όχι μόνο το αξίζει πραγματικά αλλά εκφράζει και αυτό που αντιπροσωπεύει ο Ανάργυρος Μαριόλης ως Έλληνας γιατρός και πολίτης.