Μ. Ανατολή: Νέος γύρος βομβαρδισμών και ρουκετών-223 συνολικά οι νεκροί-61 παιδιά

 Μ. Ανατολή: Νέος γύρος βομβαρδισμών και ρουκετών-223 συνολικά οι νεκροί-61 παιδιά

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ, καθώς μέχρι τώρα έχουν πέσει στο κενό οι όποιες διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Έντονη είναι την Τρίτη η κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς μεταξύ άλλων συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Στο πεδίο της μάχης η κατάσταση ώρα με την ώρα γίνεται χειρότερη, ειδικά για τους Παλαιστίνιους, με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών όλο και να αυξάνεται.

To μεσημέρι έγινε γνωστό ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στο νότιο Ισραήλ, από επίθεση που εξαπολύθηκε απ’ τη μεριά της Γάζας, που βέβαια μετρά συντριπτικά τα περισσότερα θύματα.

Στο μεταξύ, κόντρα σε προηγούμενη απόφασή του, το Ισραήλ αποφάσισε το κλείσιμο του περάσματος Κερέμ Σαλόμ προς τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του οποίου επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μεταφερόταν προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, έπειτα από την εκτόξευση οβίδων.

Οβίδες εκτοξεύθηκαν προς το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «την ώρα της εισόδου φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις», ανακοίνωσε το Cogat, ισραηλινό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Αποφασίσθηκε να διακοπεί η είσοδος άλλων φορτηγών», ανακοινώθηκε.

Νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε χαιρετίσει το άνοιγμα του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ και ζήτησε το άνοιγμα και του περάσματος Ερέζ, καθώς οι ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια είναι πολύ μεγάλες στην Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Οι σημερινές αεροεπιδρομές του Ισραήλ κατέστρεψαν ένα εξαώροφο κτίριο, στο οποίο στεγάζονταν βιβλιοθήκες και κέντρα εκπαίδευσης, που ανήκουν στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει προκειμένου να εκκενωθεί και δεν υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα αναφορές για θύματα απ’ τον συγκεκριμένο βομβαρδισμό. «Ολόκληρη η περιοχή έτρεμε», περιγράφει ο Τζαμάλ Χερζαλά, κάτοικος της περιοχής.

«Καταιγίδα» πυρών, τραγικός απολογισμός

Απ’ το ξέσπασμα του τελευταίου γύρου βίας την προηγούμενη Δευτέρα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 213 Παλαιστίνιοι απ’ τις αεροπορικές επιθέσεις, εκ των οποίων 61 παιδιά. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.440 άνθρωποι. Την ίδια ώρα ξεμένουν από φαγητό, νερό και ηλεκτρικό στη Γάζα. Απ’ την άλλη πλευρά το Ισραήλ μετρά 10 νεκρούς.

https://twitter.com/4ILorg/status/1394650507579363332

Ο ισραηλινός στρατός έχει «χιλιάδες επιπλέον στόχους επιθέσεων» στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ. «Ο ισραηλινός στρατός έχει πολλά σχέδια για συνέχιση των πληγμάτων στη Χαμάς και η μάχη δεν θα σταματήσει μέχρι να επέλθει πλήρης και μακροπρόθεσμη ηρεμία» πρόσθεσε ο Γκαντζ σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel».

«Ο IDF (σ.σ. ισραηλινός στρατός) αναπτύσσεται και είναι έτοιμος σε όλα τα σύνορα και θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια ξένων στοιχείων να βλάψουν τους πολίτες του Ισραήλ ή την κυριαρχία του», συμπλήρωσε.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν επίσης ότι κατέρριψαν ένα drone που «προσέγγιζε τα σύνορα του Ισραήλ» στα βορειοανατολικά, μακριά απ’ τις μάχες στη Γάζα. Αν και δεν ανέφερε από πού προερχόταν το drone, είναι πιθανό να είχε ξεκινήσει απ’ τη Συρία, σημειώνει το Associated Press.

Επίσης, ανέφεραν ότι οι Παλαιστίνοι μαχητές εκτόξευσαν 90 ρουκέτες, εκ των οποίων οι 20 έπεσαν μέσα στη Γάζα καθώς αστόχησαν.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν καταστρέψει πολλά κτίρια, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 18 νοσοκομεία και κλινικές, όπως σημειώνει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ πάνω από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε δομές των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, που στο μεταξύ είναι αντιμέτωπη και με την πανδημία.

Γενική απεργία Παλαιστινίων
Μέσα σε αυτό το κλίμα Παλαιστίνιοι σε ολόκληρο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη προχώρησαν σήμερα σε γενική απεργία, σε μια σπάνια συλλογική δράση κατά των πολιτικών του Ισραήλ.

Η σημερινή απεργία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο της Γάζας και τις ισραηλινές πολιτικές που -όπως τονίζουν πολλοί ακτιβιστές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων- αποτελούν ένα σύστημα απαρτχάιντ που αρνείται στους Παλαιστινίους τα δικαιώματα που παρέχονται στους Εβραίους. Το Ισραήλ απορρίπτει αυτόν τον χαρακτηρισμό, λέγοντας ότι οι πολίτες του έχουν ίσα δικαιώματα.

Οι επικεφαλής της παλαιστινιακής κοινότητας στο Ισραήλ προκήρυξαν την απεργία, την οποία αγκάλιασε η διεθνώς υποστηριζόμενη Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου τα υπουργεία και τα σχολεία έμειναν κλειστά.

Διπλωματικός «πυρετός»
Πέρα απ’ τις συνεδριάσεις σε επίπεδο ΟΗΕ και Ε.Ε., συνεχείς είναι οι διπλωματικές πιέσεις και σε άλλο επίπεδο.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχαν σήμερα συνομιλίες για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Στο Παρίσι βρέθηκε ο Αλ Σίσι, ενώ ο βασιλιάς Αμπντάλα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. «Όπως οι δυο σας, είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την εξέλιξη της κατάστασης στο Ισραήλ και στα Παλαστινιακά εδάφη», δήλωσε ο Μακρόν στην αρχή των συνομιλιών.

Απ’ την πλευρά των ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπάιντεν, που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να καταδικάσει δημόσια το Ισραήλ για τις επιθέσεις του ή να στείλει κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην περιοχή, τάχθηκε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Νετανιάχου πάντως εμφανίζεται ακάθεκτος. Χθες διαμήνυσε ότι θα συνεχιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι, όπως είπε, να επέλθει ηρεμία στην περιοχή.

Πηγή: efsyn

Σχετικά Άρθρα