Μεγάλος “πονοκέφαλος” στο Μαξίμου: Τι κρύβει η επικοινωνιακή αντεπίθεση με τους εμβολιασμούς και το… αντίβαρο των ομογενών
Η κυβέρνηση επιχείρησε να σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, για δύο κοινωνικές κατηγορίες στις οποίες η ΝΔ δεν έχει ιδιαίτερα περάσματα. Το δημόσιο και την νεολαία. Το άγχος που επικρατεί στο Μαξίμου από τις κυλιόμενες μετρήσεις που πραγματοποιεί δείχνουν που οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι διαφωνούν με τις κυβερνητικές πολιτικές και κυρίως με τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Το επικοινωνιακό επιτελείο επέλεξε να στοχοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα, που παραμένει το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, και παράλληλα να ανεβάσει το ζήτημα της ανταπόκρισης που υπήρξε για να εμβολιαστούν στην ηλικιακή κατηγορία από 30 έως 39 ετών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας όπου συνομίλησε με νέους που είχαν κλείσει ραντεβού να εμβολιαστούν.
- Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει στη διάθεση του το Μαξίμου το πρόβλημα εντοπίζεται στις ηλικίες από 17 έως 34. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη και σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων, που αντιμετωπίζει κυρίως το πρόβλημα της ανεργίας ή των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών. Τα συνεχιζόμενα lockdown, με τις κλειστές επιχειρήσεις, το καθεστώς της αναστολής και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας απομάκρυναν ένα μεγάλο ποσοστό της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας από την κεντροδεξιά παράταξη.
Αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει δράσεις που θα αφορούν αποκλειστικά την νεολαία, όπως είναι η πιο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, αλλά και κίνητρα για την διασκέδαση. Αυτή θα είναι μία από τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν προκειμένου το Μαξίμου να προσεγγίσει την ευαίσθητη αυτή ηλικιακή κατηγορία.
Οι χαμηλοί τόνοι και οι παραινέσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό της στάσης που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός απέναντι στην νεολαία και αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και για τα κορονοπάρτι η κυβέρνηση απέφυγε να σηκώσει τους τόνους όπως δεν έγινε και καμία παρέμβαση από την αστυνομία. Άλλωστε τα όσα προκλήθηκαν στην Νέα Σμύρνη από τον αναίτιο ξυλοδαρμό ενός νεαρού από αστυνομικούς και τα όσα ακολούθησαν είχαν σημαντικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Αντίβαρο η ψήφος των ομογενών
Παράλληλα το Μαξίμου εξετάζει τρόπους προκειμένου να ισοφαριστεί μια ενδεχόμενη απώλεια ψήφων από τους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους. Ένας από αυτούς είναι η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές.
- Μία κίνηση που γίνεται με τις αλλαγές του νόμου που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι ενδεικτικό πως με τον προηγούμενο νόμο που είχε ψηφιστεί σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα οι ομογενείς που θα μπορούσαν να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό δεν ξεπερνούσαν τους 30 χιλιάδες. Τώρα με την απελευθέρωση όλων των κριτηρίων που προωθεί ο Μάκης Βορίδης ο αριθμός αυτός αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Ωστόσο για να ισχύσει θα πρέπει να έχει 200 θετικές ψήφους με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει δηλώσει πως θα τον καταψηφίσει.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως στην ομογένεια έχουν σημαντικά ερείσματα, άλλωστε η ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια, ως παραδοσιακό κόμμα εξουσίας, έχει αναπτύξει ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό γεγονός που αποτυπώθηκε και στις προηγούμενες ευρωεκλογές.