Σεισμόπληκτοι στη Νίκαια: Ξεχασμένοι στα κοντέινερ για 22 ολόκληρα χρόνια
Από τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι και σήμερα οι σεισμόπληκτοι της Νίκαιας φιλοξενούνται σε κοντέινερ κάτω από άθλιες υγειονομικές συνθήκες.
Ο σεισμός της Πάρνηθας που άφησε πίσω του 143 νεκρούς και περίπου 2.000 τραυματίες, καθώς και 50.000 άστεγους.
Την επομένη του σεισμού, στήθηκαν 101 καταυλισμοί σεισμοπλήκτων σε διάφορα σημεία της πόλης.
Στους καταυλισμούς τοποθετήθηκαν 5.700 κοντέινερ, για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων.
Μέχρι το 2004, είχαν κλείσει μόλις οι 19 από αυτούς τους καταυλισμούς, παρά τις υποσχέσεις του τότε υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν κλείσει οριστικά όλοι οι καταυλισμοί σεισμοπλήκτων στην Αττική κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα…
Στη Νίκαια υπάρχουν περίπου 20 λυόμενα στο χώρο, ιδιοκτησίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, που έχει παραχωρηθεί για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων όπου μένουν σεισμόπληκτοι δίχως σταθερό εισόδημα και Πομάκοι.
Οι συμβάσεις για τη στέγασή τους έχουν τυπικά λήξει, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση από την Πολιτεία για δυνατότητα ανανέωσής τους, στον χώρο δεν υπάρχει αναγραφή οδού και αριθμού, παρόλα αυτά οι κάτοικοι έχουν βγάλει χαρτιά κατοικίας προκειμένου να μπορούν να έχουν σύνδεση στο ίντερνετ και παροχή νερού και ηλεκτρικού.
Το θέμα έφερε πρόσφατα στη Βουλή η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ 25 η οποία με ερώτησή της προς τους υπουργούς Εργασίας και Ενέργειας περιγράφει ως εξής την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Νίκαιας.
«Ο χώρος που παραχωρήθηκε για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων του 1999 είναι ιδιοκτησίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και όχι του Δήμου. Σε αυτό το πλαίσιο, για την εκπόνηση οποιασδήποτε μελέτης που αφορά στον εν λόγω χώρο, την αποκλειστική ευθύνη έχει ο ανωτέρω κύριος του ακινήτου.
Ο καταυλισμός σεισμοπλήκτων στον οποίο στεγάστηκαν 39 οικογένειες σε 54 οικίσκους, λειτουργεί στην Νίκαια από τις 13/1//2000. Από τις 39 οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό, οι 22 ήταν κάτοικοι Νίκαιας και οι 17 ήταν κάτοικοι άλλων Δήμων (Ρέντη, Ταύρου, Αθήνας).
Ανησυχία στο Αμβούργο: Βρέθηκε τοξική ουσία σε 2 εκατ. self test
Από τις 39 οικογένειες οι 12 οικογένειες φιλοξενήθηκαν για κοινωνικούς λόγους, μετά από άκαρπες προσπάθειες του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Νίκαιας, για φιλοξενία τους σε Ξενώνες Κοινωνικής Προστασίας.
Από την εγκατάστασή τους ο Δήμος, με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, συνέδραμε τους οικισθέντες με τις εξής υπηρεσίες: εμβολιασμό και Οδοντιατρικό έλεγχο στα παιδιά των οικιστών, παρακολούθηση της σχολικής φοίτησης, πολιτιστική διαπαιδαγώγηση, καθαριότητα χώρων, αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων).
Παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια όλων των οικιστών έληξαν το 2002, κάποιοι οικιστές παρέμειναν στον καταυλισμό. Σε καταγραφή τους στις 21/3/2016, τα δεδομένα είχαν ως εξής:
Α) 12 οικίσκοι κατοικούνταν εκ των οποίων ο ένας οικίσκος ήταν καμένος. Από τους οικιστές των ως άνω οικίσκων 5 οικογένειες παρέμεναν για κοινωνικούς λόγους και οι υπόλοιπες οικογένειες ήταν σεισμόπληκτες.
Β) 2 οικίσκοι δεν κατοικούνταν. Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι τρεις επιπλέον οικίσκοι αφορούσαν σε τρεις οικιστές, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν από το Δήμο Νέας Ιωνίας το έτος 2012. Η μία εκ των τριών οικιστών είχε αποβιώσει. Τέλος, για το θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΗ και πιθανόν άλλους οργανισμούς κοινής ωφελείας, ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τυχόν διευθέτησή τους.»
Ακολούθως, το Υπουργείο Υγείας με το υπ’ Α.Π. 45505/1-12-2020 έγγραφό του αντιστοίχως ενημέρωνε, «Ο καταυλισμός συνίσταται σε περιφραγμένη οικοπεδική έκταση έναντι του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, εντός της οποίας υπάρχουν πρόχειρα οικήματα-μη μόνιμης κατασκευής τα οποία κατά την εγκατάστασή τους είχαν σύνδεση με τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και έφεραν μετρητή κατανάλωσης ρεύματος της ΔΕΗ.
Τα οικήματα που κατοικούνται σήμερα ανέρχονται σε είκοσι (20).
Τα κατοικούμενα οικήματα έχουν στο σύνολό τους παροχή νερού από το δημοτικό δίκτυο και σύνδεση με το αποχετευτικό σύστημα, για τα οποία δεν καταβάλλονται δαπάνες από τους διαμένοντες. Αντίθετα, παροχή ρεύματος διαθέτουν 3-4- οικήματα, ενώ στα υπόλοιπα έχει διακοπεί η ρευματοδότηση από το 2013.
Εξωτερικά του καταυλισμού έχουν τοποθετηθεί κάδοι συλλογής απορριμμάτων ενώ τη μέριμνα για την καθαριότητα και αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων του (εσωτερικοί διάδρομοι κ.λ.π.) έχουν τα μέλη αυτού.
Τυχόν απαραίτητες εργασίες επισκευής και αποκατάστασης φθορών στα δίκτυα και στα οικήματα πραγματοποιούνται με μέριμνα και δαπάνη των μελών του καταυλισμού. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η ανάγκη αποψίλωσης των εξωτερικών χώρων του καταυλισμού, ενώ δεν διαπιστώθηκαν ανθυγιεινές καταστάσεις ή άλλα θέματα που να άπτονται των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας, συγκεκριμένα δεν διαπιστώθηκαν στάσιμα ή 2 ρέοντα υγρά, δεν υπήρχαν σωρεύσεις απορριμμάτων ή ογκωδών αντικειμένων που να δημιουργούν δυνητικές εστίες ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων, δεν διαπιστώθηκε παρουσία τρωκτικών ή ασυνήθιστη δραστηριότητα εντόμων και δεν διαπιστώθηκαν δυσοσμίες ή άλλες οχληρές καταστάσεις που να επηρεάζουν τη δημόσια υγεία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι θέματα διαβίωσης ή/και μετεγκατάστασης των σεισμοπλήκτων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των συνερωτώμενων Υπουργείων Εσωτερικών και Μεταφορών & Υποδομών.»