Ενίσχυση εστίασης: Άγνωστο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα, τι ποσά θα δωθούν
Ο χρόνος πιέζει και το κράτος δεσμεύτηκε να κάνει «δώρο» τα πρώτα έξοδα στους επαγγελματίες, καθώς για να πάρει μπροστά η εστίαση και να… στρωθούν τραπεζάκια θα χρειαστεί «ζεστό χρήμα». Μόνο που για να δοθεί το «δώρο» θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα και να γίνουν ταχύτατα οι όποιες διαδικασίες ώστε να πάρουν άμεσα οι επιχειρηματίες της εστίασης τα ποσά που τους αναλογούν και να προμηθευτούν τις απαραίτητες πρώτες ύλες.
Όπως και να έχει η απόφαση είναι ειλημμένη: Οι επαγγελματίες θα πάρουν «δώρο» από το κράτος ποσά έως και 100.000 ευρώ που δεν θα επιστραφούν, για να καλύψουν τα πρώτα τους έξοδα στο άνοιγμα της επιχείρησης. Θα τους χορηγούνται μάλιστα για τους πρώτους δύο-τρεις μήνες έως ότου σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
- Η ενίσχυση αυτή δεν θα καλύπτει ζημιές, αλλά την αγορά πρώτων υλών και θα αφορά σε επιχειρήσεις εστίασης που παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το ποσό της επιχορήγησης διαμορφώνεται μέχρι και το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019 με πλαφόν το ποσό των 100.000 ευρώ, που μάλιστα όπως προαναφέρθηκε δεν θα είναι επιστρεπτέο προς το κράτος. Η μόνη υποχρέωση των επιχειρηματιών της εστίασης θα είναι μέχρι τις 31/12/2021 να έχουν παρουσιάσει τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών.
Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων γίνεται προσπάθεια να ανοίξει κοντά στις 5 Μαΐου: Οι επαγγελματίες θα μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά που τους αναλογούν μέσα από τo www.ependyseis.gr
- Η συγκεκριμένη δράση θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις έως 31 Ιουλίου ώστε να έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.
Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της:
- [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]3657%.
- Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
- Κριτήρια ένταξης στις επιχορηγήσεις των 100.000 ευρώ
Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:
- Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
- Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
- Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
- Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020
- Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια να «ζεστάνει τις μηχανές» και να πάρει μπροστά και αυτό -σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε επαγγελματίες- είναι το μεγάλο «στοίχημα» για την επόμενη μέρα. Ήδη πάντως υπάρχει γκρίνια, καθώς οι επιχειρήσεις επιθυμούσαν το κράτος να τους είχε ήδη δώσει τα χρήματα προτού ανεβάσουν ρολά ώστε να καλύψουν τα κόστη των παραγγελιών που απαιτείται να κάνουν σε πρώτες ύλες.
Και όπως λένε παράγοντες της αγοράς μέχρι τα ποσά που τους αναλογούν να εκταμιευθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των πρώτων ημερών λειτουργίας χωρίς να υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα. Ενστάσεις υπάρχουν και για την ημερομηνία που αποφασίστηκε να ανοίξουν τα καταστήματα: Πολύ δύσκολα θα γεμίσουν με τις αναγκαίες προμήθειες τα ράφια και τα ψυγεία, καθώς έχουν προηγηθεί αργίες και ο εφοδιασμός θα πρέπει να αρχίσει νωρίτερα.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες «ο χρόνος είναι λίγος ειδικά για τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν λειτούργησαν με delivery το προηγούμενο διάστημα και παρέμειναν εντελώς κλειστές».
Πηγή: enoikonomia