Μήνυμα από κεντρικούς τραπεζίτες ΕΕ: “Καταστροφή”, εάν υπάρξει καθυστέρηση στο Ταμείο Ανάκαμψης
Την εκτίμηση ότι αν υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να μην υπάρξει ανάκαμψη φέτος, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στον απόηχο της προειδοποίησης του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ίζαμπελ Σνάμπελ ότι μια μεγάλη καθυστέρηση θα ήταν «καταστροφή».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύξησαν τις πιέσεις τους στις κυβερνήσεις της περιοχής να συνεχίσουν τα κοινά δημοσιονομικά κίνητρα, χρησιμοποιώντας έντονους τόνους προκειμένου να προειδοποιήσουν για το οικονομικό χάος στην περιοχή εάν οι πολιτικοί κινηθούν με αργούς ρυθμούς.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κρίσιμο» μιλώντας στο Bloomberg TV.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος επισήμανε ότι είναι «κρίσιμο να μην υπάρξουν περιττές καθυστερήσεις».
Η έκρηξη σχολίων υποδηλώνει τις αυξανόμενες ανησυχίες, δύο εβδομάδες μετά την αναβολή από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας της διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που θέτει σε κίνδυνο την έκδοση των ομολόγων 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (892 δισεκατομμύρια δολάρια).
Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζεται επειγόντως αυτά τα κεφάλαια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει φέτος αν υπάρξουν καθυστερήσεις. Αν δεν υπάρξει πρόσβαση της Ελλάδας στα κονδύλια, το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό, καθώς θα προσφέρουν 1,2% στο ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Ευρώπη είναι πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις είναι κάπως καλύτερες σε σχέση με πριν, καθώς τώρα έχουμε εμβόλια, ωστόσο καθυστερήσεις στα logistics θα επιτείνουν τα καθοδικά ρίσκα για την οικονομία.
Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στον περιορισμό του ύψους του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων για την πανδημία του κορονοϊού (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το γ’ τρίμηνο.
Πηγή: news247.gr