Νέα ανατροπή με το εμβόλιο AstraZeneca: Ο EMA “μαζεύει” τον αξιωματούχο – Κομισιόν: Την Τετάρτη η απόφαση
Διεθνή σάλο προκάλεσε η συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero του Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ο οποίος είπε για πρώτη φορά ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με περιστατικά θρομβώσεων, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία.
Ο ΕΜΑ αντέδρασε άμεσα και σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων.
Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής “δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA. Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα και η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε πως η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τον ΕΜΑ σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου. Επιβεβαιώνει ότι η τελική αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Μάρκο Καβαλέρι ανέφερε:
- «Μπορούμε τώρα να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση (ανάμεσα στις θρομβώσεις) και το εμβόλιο. Αυτό που προκαλεί ωστόσο αυτήν την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Συνοψίζοντας, μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε ότι υπάρχει σύνδεσμος, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς συμβαίνει».
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, δήλωσε ότι στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.
«Στην Ελλάδα έχουν γίνει 346.000 δόσεις του εμβολίου της AstraΖeneca κι έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό να συνδέεται με το εμβόλιο, είναι μάλιστα ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο. Παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά».