Μετακινήσεις εκτός νομού: Κλείνουν οι πόρτες για Πάσχα στο χωριό και μεγάλα τραπέζια – Επιφυλάξεις Βατόπουλου για τα σχολεία

Μετακινήσεις εκτός νομού: Κλείνουν οι πόρτες για Πάσχα στο χωριό και μεγάλα τραπέζια – Επιφυλάξεις Βατόπουλου για τα σχολεία

Η κατάσταση με τον κοροναϊό παραμένει κρίσιμη καθώς η διασπορά είναι μεγάλη σε ολόκληρη τη χώρα γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό για το πότε και αν θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού ενόψει Πάσχα. Επιπλέον κλείνει η πόρτα και για τα μεγάλα πασχαλινά τραπέζια με πολλούς συγγενείς και φίλους.

Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. Χαρακτηριστικό είναι πως ο μέσος όρος κρουσμάτων στην Αττική κυμαίνεται από τα 41-44 έτη ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 45 έτη. Στην Αχαία η μέση ηλικία είναι των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη και στην Εύβοια ακόμη χαμηλότερα και συγκεκριμένα 41 έτη.

Ακόμη πιο χαμηλά καταγράφεται στη Μεσσηνία με μέσο όρο τα 36 έτη, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων πάμε ακόμη πιο κάτω. Συγκεκριμένα στη Μύκονο είναι τα 32 έτη ενώ στην Πάρο ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 23 ετών. Ο λόγος είναι πως αυτή η ηλικιακή ομάδα και ειδικά η 19-39 έχει αυξημένες κοινωνικές επαφές και άρα δοκιμάζεται περισσότερο.

Ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει είναι η μεταδοτικότητα και στα παιδιά καθώς στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» νοσηλεύονται 12 παιδιά ηλικίας έως 15 ετών όταν τις προηγούμενους μήνες τα περιστατικά σε covid νοσοκομεία δεν ξεπερνούσαν τα δυο ή τρία παιδιά.

Στο γενικό σύνολο τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς ανακοινώθηκαν ακόμη 1866 μολύνσεις. Από αυτά τα 783 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 245 στη Θεσσαλονίκη, 112 καταγράφηκαν στην Αχαΐα και στην Κοζάνη 28.

Οι ειδικοί είναι συγκρατημένοι για το Πάσχα. Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε «φοβάμαι ότι θα είναι «λίγο καλύτερο» από πέρσι» ενώ στην ερώτηση «θα πάμε στο χωριό;» απάντησε ότι «εξαρτάται πού θα είναι το χωριό».

«Προς το παρόν το βλέπω δύσκολο να πάμε στο χωριό εκτός του νομού» συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος προσθέτοντας ότι έχουμε δρόμο.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ είπε:

  • «Επειδή είμαστε έξυπνος λαός πιστεύω ότι θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε μαζικά να μη χάσουμε καμία από το 1.500.000 δόσεις εμβολίων, πρέπει να σταματήσουμε άμεσα τα κορονοπάρτι, να μην ξαναοργανώσουμε πορεία και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις επαφές στα σπίτια».

Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής πνευμονολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είπε:

  • «Αυτό στρατηγικά μπορεί να ενισχυθεί και να γίνει ακόμα πιο ασφαλές εάν υιοθετήσουμε και προβούμε σε self test με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να αποκτήσουμε ένα διαβατήριο μία βεβαίωση και μέσω της επίδειξής της είτε σε διόδια είτε σε άλλους πιστοποιητικούς φορείς να μπορέσουμε να μετακινηθούμε ακόμα και διανομαρχιακά».

Σχολεία

Η πρώτη παρτίδα του 1.000.000 self-test είναι έτοιμη για να παραδοθεί στα φαρμακεία, ωστόσο τα 300.000 από αυτά θα τα λάβουν κατά προτεραιότητα οι μαθητές λυκείου και οι εκπαιδευτικοί.

Από την Τετάρτη, μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.Η διάθεση θα συνεχιστεί σε πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος στους άνω των 67 ετών, που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο rapid test εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν όσοι δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στον τουρισμό, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε:

  • «Δεν μπορώ να πω ακόμα για το άνοιγμα των σχολείων, είναι μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει» είπε αρχικά ο κ. Βατόπουλος για να συμπληρώσει: «Θα μπορούσε να γίνει αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες 3-4 ημέρες».

Όπως είπε υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο θεωρίες όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων:

  • η πρώτη που μιλά για την Γ΄ Λυκείου αλλά αυτό δεν είναι καλό επιδημιολογικά γιατί οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό πιο πολύ αλλά έχουμε και τις πανελλήνιες εξετάσεις.
  • η δεύτερη μιλά για τα δημοτικά σχολεία επειδή στο δημοτικό τα παιδιά είναι πιο πειθαρχημένα και ακούν τον δάσκαλο

«Δεν μπορώ να πω ακόμα (σ.σ. για το άνοιγμα των σχολείων) γιατί είναι πολύ πιεσμένα τα πράγματα. Προφανώς ακόμα είναι νωρίς να πούμε» επέμεινε ο κ. Βατόπουλος.

«Αν ξεκινήσει σωστά το testing και οι σωστές εξετάσεις αλλά και ο εμβολιασμός ίσως εξισορροπήσουν λίγο την κατάσταση» συμπλήρωσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Μέχρι αύριο το πρωί θα έχουν παραδοθεί self test σε:

  • Κρήτη
  • Μυτιλήνη
  • Χίο
  • Κέρκυρα
  • Ζάκυνθο

Ενώ την Τετάρτη θα παραλάβουν τα τεστ σε:

  • Κεφαλλονιά
  • Ρόδο
  • Σάμο
  • Κω

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self-test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο.

Για τα ανήλικα τέκνα τα self-tests θα προμηθεύονται οι γονείς τους.

Σημειώνεται ότι όλη την εβδομάδα το κέντρο στο Μαρκόπουλο θα γεμίζει με self-tests, αφού μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται άλλα δύο εκατομμύρια.

Σχετικά Άρθρα