Μεταδίδουν τον ιό όσοι έχουν εμβολιαστεί; – Ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο από την πρώτη έρευνα στην Ελλάδα
Όσοι έχουν εμβολιαστεί και στη συνέχεια προσβληθεί από τον κοροναϊό, δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά ενδέχεται να μην μεταδίδουν τον ιό. Σε αυτό το πρώτο συμπέρασμα καταλήγει σύμφωνα με το iatropedia.gr ελληνική μελέτη, αλλά και η διασπορά στο υγειονομικό προσωπικό στο Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”
Έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού, διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη που εμβολιάστηκαν πρώτοι. Μια νέα επιστημονική μελέτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη συνεργασία του ΕΚΠΑ, φέρνει στο φως πολύ ελπιδοφόρα συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.
Στην πρώτη φάση της μελέτης, εξετάζονται οι τίτλοι (επίπεδα) αντισωμάτων που αναπτύσσουν όσοι εμβολιάζονται. Σ’ αυτήν συμμετέχουν 600 άτομα, τα οποία έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid.
Στην εξέλιξή της, όμως, η έρευνα έφερε στο φως ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο:
- Υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις του εμβολίου και στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τον ιό, παρέμειναν ασυμπτωματικοί.
Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, που συμμετέχει στη μελέτη με τη συνεργασία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr:
- “Δεν νοσούν. Ακριβώς! Βρίσκονται θετικοί, αλλά δεν νοσούν. Όσα περιστατικά έχω τουλάχιστον υπόψη μου, εμβολιασμένων ατόμων δηλαδή που ήρθαν σε επαφή με τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί. Είναι εξαιρετικά ήπια η εικόνα. Τα περιστατικά που ξέρω δεν έχουν καθόλου συμπτώματα”, τονίζει.
Η περίπτωση υγειονομικού από Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Στο επιστημονικό μικροσκόπιο βρέθηκε η περίπτωση ενός υγειονομικού, γιατρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ο γιατρός είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid, όταν ήρθε σε επαφή με τον κορονοϊό, μέσω θετικών στον ιό συγγενικών του προσώπων.
- “Εκτέθηκε σε δύο συγγενικά πρόσωπα που νοσούσαν και βρέθηκε θετικός και ο ίδιος. Τον παρακολουθούμε εδώ και μία εβδομάδα, δεν έκανε κανένα σύμπτωμα και σιγά – σιγά η θετικότητα που εμφανίζει στα τεστ, υποχωρεί. Τώρα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο το ιικό φορτίο και δεν έχει κάνει κανένα σύμπτωμα”, τονίζει ο Καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου.
Οι ερευνητές εξέτασαν πλήρως τις τιμές των αντισωμάτων σε όλα τα στάδια: πριν από τον πρώτο εμβολιασμό, πριν από τον δεύτερο εμβολιασμό, 3 εβδομάδες μετά την επαναληπτική δόση, αλλά και μετά την επαφή του γιατρού με τον ιό.
Στο ερευνητικό πρωτόκολλο, όλοι οι εμβολιασμένοι εθελοντές εξετάζονται με τον ίδιο τρόπο, ενώ στη συνέχεια παρακολουθούνται ανά δίμηνο για να διαπιστωθεί η πορεία των αντισωμάτων.
Στην περίπτωση του γιατρού, ωστόσο, οι ερευνητές προχώρησα ένα βήμα πιο πέρα: Εξέτασαν εάν ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί και είναι φορέας του ιού, μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.
Ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, περιγράφει το πείραμα:
- “Αυτό που κάναμε για να δούμε αν μεταδίδει ή όχι, βάλαμε ένα πλέξιγκλας μπροστά σε απόσταση 40 πόντους. Με αυτό κάνουμε πειράματα για να δούμε εάν μεταδίδουν οι ασυμπτωματικοί. Το κρατήσαμε για 15 λεπτά και του ζητήσαμε να μιλάει και να φωνάζει και μετά, πήραμε δείγματα από το πλέξιγκλας για να δούμε αν θα βρούμε κάποιο σταγονίδιο του ιού πάνω. Πήραμε αρκετά δείγματα και δεν βρήκαμε κανένα δείγμα του ιού. Τουλάχιστον το συγκεκριμένο άτομο φαίνεται ότι δεν μετέδιδε καθόλου!”, αναφέρει ο Καθηγητής.
Ο γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, όχι μόνο δεν έχει συμπτώματα αλλά αποδεικνύεται και ότι δεν μεταδίδει τον ιό. Η μελέτη, ωστόσο, συνεχίζεται καθώς χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση των μηχανισμών, αλλά και η επαλήθευσή του αποτελέσματος σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, σημειώνει ο ειδικός.
Παρόμοια αποτελέσματα ισχυρής προστασίας του εμβολίου κατά της Covid, σημειώθηκαν και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”.
- Η ελληνική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΕΚΠΑ, αναμένεται να συμπεριλάβει 1.500 εθελοντές συνολικά, εμβολιασμένους με σχεδόν όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια.